Vše, co jste dosud netušili o nektarinkách a broskvích. Pomáhají hubnout a působí antistresově

Nektarinky v dřevěné misce MERCURY studio / Shutterstock.com

Nektarinky a broskve patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, které v těchto dnech dozrává. Jsou šťavnaté, sladké a snadno dostupné i v obchodech. Znáte nejrůznější způsoby, jak je zpracovat? Přinášíme vám plno tipů a zajímavostí o těchto chutných plodech.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Rozdíly mezi nektarinkou a broskví

Ač jsou si oba druhy ovoce velmi podobné (ve skutečnosti jsou blízce příbuzné), setkáte se s několika drobnými rozdíly, které je od sebe odlišují.

  • Slupka
  • Chuť
  • Náročnost pěstování

První rozdíl je jasně patrný. Broskve jsou charakteristické svou chlupatou, matnou slupkou. Naopak nektarinky jsou hladké a lesklé. S chutí je to komplikovanější, zejména v případě nektarinek. Broskve obvykle bývají tvrdší a mají světle žlutou dužinu. Jejich chuť je lehce kyselá, později sladká. Nektarinky naopak mohou mít dužinu červenou, žlutou, oranžovou až narůžovělou, ale i bílou. Bývají o něco více šťavnatější a od prvního sousta jsou sladké.

Původ slov nektarinka a broskev

Možná jste někdy přemýšleli nad tím, co charakterizuje slovo nektarinka. Původ sahá do starověkého Řecka, kde vzniklo slovo „nektar“. V překladu tehdejšího jazyka se jedná o „nápoj bohů“. A tím nektarinka skutečně je!

U broskve je původ mnohem prostší. Toto ovoce má kořeny už v Persii. Odtud pochází její název, který v překladu znamená „perská švestka“.

Broskve v proutěném košíku Africa Studio / Shutterstock.com

Proč jíst nektarinky a broskve?

Broskev i nektarinka mají stejně příznivé účinky na zdraví. Mezi ty hlavní patří pozitivní vliv na vaši náladu. Cítíte se ve stresu? Jste unavení a přetažení? Pochutnejte si na jedné z nich a hned uvidíte změnu. Čím je to způsobeno? Převrat vaší nálady navozuje velké množství obsažené látky zvané niacin.

Pomáhají s hubnutím

Možná máte starosti se svou hmotností. Stále trpíte hlady a vaše diety nezabírají? Vsaďte na pomocníka v podobě broskve či nektarinky. Obě zahánějí hlad, skvěle chutnají a navíc vaše tělo obohatí o velké množství vitamínů.

Kam na broskve?

Kupte se slevou Broskve.

Porovnat slevy

Udržují střeva v kondici

Velké množství potravin, které zkonzumujete, má tendenci dělat ve střevech neplechu. Některé nestrávené částečky se usazují po obvodu střev, což vede k nadýmání, zvětšování průměru střeva a následnému stále horšímu trávení jídla. Dochází k množení nežádoucích bakterií, které naruší vaši mikroflóru, a vy jste odkázaní k neustálému stavu hladu. Broskve a nektarinky toto vyřeší. Nedovolují střevům, aby zlenivěla a starají se o jejich zdraví.

Jaké vitamíny nektarinky a broskve obsahují?

V tomto skvěle chutnajícím ovoci se setkáte se slušnou dávkou vitamínů. Které to jsou?

  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vápník
  • Draslík
  • Sodík
  • Fosfor

Věděli jste, že…

…množství vitamínu C obsažené v jediném kusu tohoto ovoce téměř pokryje vaši denní minimální dávku, kterou byste měli zkonzumovat?

Meruňková marmeláda
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda je ovocná delikatesa, kterou si nejlépe vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu. Příjemná chuť s jemně kyselými tóny zaručeně potěší nejednoho malého i velkého mlsouna. Navíc jde o skvělý způsob, jak zpracovat letní úrodu a uchovat ji na později.

Meruňková marmeláda

Pěstování nektarinek a broskví

Obecně jsou broskvoně mnohem odolnější než jejich sestra nektarinka. Oba stromy vyžadují teplé, slunné místo, proto je bylo možné pěstovat jen v jižních státech nebo na jižní Moravě. Během postupného oteplování se však pěstování obou keřů rozšířilo do celé České republiky. Proto můžete se správnou péčí dosáhnout každý rok vlastní sklizně jak broskví, tak nektarinek.

Jak je zpracovat?

Nestíháte sníst celou úrodu jen tak na posezení? Využijte broskve či nektarinky v chutných pokrmech! Slouží jako hlavní surovina, ozdoba, ale i ochucovací složka.

Broskvový koláč teleginatania / Shutterstock.com

Tohle jim nedělejte!

Na závěr vám dáme pár rad, jak se k nektarinkám a broskvím rozhodně nechovat:

  • Nezavírejte je do lednice.
  • Nenechávejte je ležet na přímém slunci.
  • Zamezte přístup hmyzu k ovoci.