Smrk vyhladí vrásky a borovice uleví od ekzému. Dejte šanci jehličí v kosmetice!

Lahvičky s tinkturou na jehličí a šišky MarinaMos / Shutterstock.com

Ovoce nebo květiny jsou v kosmetice velmi oblíbenými ingrediencemi. Co ale takové jehličí? Kromě své krásné vůně, která dokáže navodit pocit pohody a uvolnit dýchací cesty, má spoustu příznivých účinků na naši pleť, vlasy i klouby. Jaké cenné vlastnosti má smrk, borovice, jedle, cedr či jalovec a v jakých přípravcích extrakty z jejich jehličí najdete?

Přečtěte si také

Co všechno nám v obchodech zakázala EU? Tohle jsou výrobky, které už si jen tak nekoupíme

Zklidňující i hydratační pleťové vody z lesa

Výtažky jehličí se obvykle přidávají do šamponů, vlasových či pleťových vod, krémů a mastí na svaly a klouby, solí do koupele i ústních vod.

Jehličí má všeobecně velmi dobré antiseptické a zklidňující účinky, je vhodné pro citlivou a podrážděnou pokožku (po holení nebo spálení od slunce), dokáže vyživit a zvláčnit kůži i suché a lámavé vlasy od kořínků až po délky. Pro pleť je nejlepší v podobě čistých přírodních vod, které můžete jako tonikum, osvěžovač i podklad používat na obličej i celé tělo, stejně tak jako na vlasy.

  • Tip: Při výběru kosmetiky s obsahem jehličí sledujte především podíl cenných látek. Pomocí 100% přírodních vod a extraktů můžete obohatit i svou běžnou kosmetiku (krémy, šampony, vlasové vody apod.).
Myslete na přírodu

Vyzkoušejte domácí lesní kosmetiku

Odvary z jehličí si snadno připravíte i doma. Nejčastěji se k tomu používají mladé, světle zelené výhonky. Ty můžete vylouhovat v horké vodě a pít jako čaj i nanášet jako pleťovou vodu, tonikum či obklady na kůži. Nebo jehličí nechat zahřát v olivovém, mandlovém či jiném kvalitním rostlinném tuku a poté používat k masírování bolavých končetin nebo jiných postižených či poraněných míst na těle.

Žena na sebe stříká vůni etonastenka / Shutterstock.com

Aromatické oleje potěší duši i unavené nohy

Koncentrované éterické oleje z jehličí se potom s oblibou používají především v aromaterapii. Mají schopnost uvolňovat napětí, stres i dýchací cesty. Pár kapek do koupele také pomůže při problémech s pohybovým aparátem. Jehličí totiž obsahuje kromě celé řady vitamínů a minerálů také cenné silice, které mají velmi dobrý vliv na léčbu otoků, unavených či bolavých svalů a kloubů. V neposlední řadě dokážou pročišťovat vzduch – vyzkoušejte je do difuzérů a zvlhčovačů vzduchu, které použití aromaterapie umožňují.

  • Pozor, éterické oleje nikdy neaplikujte přímo na kůži, mohlo by dojít k podráždění. Jejich použití se nedoporučuje ani v těhotenství nebo v době kojení.

Jaké mají účinky jednotlivé stromy?

Všechny druhy jehličí mají spoustu společných účinků a vlastností, které jsme představili výše. Jednotlivé stromy ale mají i svá specifika – podívejte se, po kterém jehličí sáhnout spíše, pokud vás trápí vrásky, revma či vypadávající vlasy.

  • Borovice: z její pryskyřice se získává terpentýnový olej, který je výborný na klouby a svaly. Má deodorační a mírné dezinfekční i protiplísňové účinky, což oceníte např. při úklidu nebo péči o obuv. Díky obsahu vitamínu A a C působí proti oxidačnímu stresu a podílí se na obnově kožních buněk. Je vhodná pro ošetření akné, ekzémů, lupénky či vředů.
  • Smrk: velmi často se používá jako zvláčňující a hydratační činidlo do přípravků pro péči o zralou, problematickou a suchou pleť i pokožku hlavy. Smrkové esenciální oleje se doporučují při nachlazení pro usnadnění vykašlávání i podporu imunitního systému.
Domácí přípravky z jehličí, jako mýdlo, koupelová sůl a tinktura Svittlana / Shutterstock.com
  • Jedle: mladé výhonky mají vysoký obsah pryskyřice, silic, vosku i vitaminů A a C, dále také terpenů a bornylacetátů. Přípravky z jedlového jehličí jsou vhodné pro ošetření popálenin i omrzlin, kožních infekcí a špatně se hojících ran a jizviček, včetně vrásek. Ve formě koupele či masáže je vyzkoušejte pro redukci celulitidy nebo projevů artrózy.
  • Cedr: esenciální oleje působí blahodárně na psychiku (za vyzkoušení stojí při úzkostech, stresu, špatné náladě i pocitech slabosti) i na lymfatický a krevní systém, pohybový aparát či pokožku – cedr má regenerační účinky, posiluje vlasové folikuly a v létě může fungovat i jako přírodní repelent.
  • Jalovec: díky svým čisticím, detoxikačním a hojivým účinkům se přidává do pleťových přípravků pro aknózní a problematickou pokožku, i do vlasových přípravků zabraňujících jejich vypadávání a vysoušení. Silice jalovce, která se získává parovodní destilací z plodů či jehličí, účinně prohřívá a působí na revmatické bolesti.