Jak cestovat s domácím mazlíčkem a na co byste rozhodně neměli zapomenout

Velký, světlý pes sedí v kufru auta, vedle něj je kufr, klobouk, míče, cestovní pas LightField Studios / Shutterstock.com

Léto je čas dovolených a někteří z nás si ji nedokážou představit bez svého psa nebo kočky. V dnešní době se už dá naštěstí najít množství míst, kde jsou domácí mazlíčci vítaní. Přesto je potřeba se na takovou dovolenou pořádně připravit, aby vás nezastihla žádná nepříjemnost.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Cestování s domácím mazlíčkem

Pokud chcete vyrazit na cesty spolu se svým čtyřnohým přítelem, dobře si rozmyslete, jaký druh dovolené to bude a zda si ji váš chlupáč užije.

U psů je to snazší – pokud jsou zvyklí jezdit s vámi na výlety a chodit do přírody, dovolená podobného typu se jim nejspíš bude zamlouvat. Kočky obecně snášejí hůř změny, takže je namístě zvážit, zda by jim nebylo lépe doma pod dohledem spolehlivých přátel.

Než vyrazíte, dopředu se ujistěte, že ve vámi vybraném ubytování budou mazlíčka akceptovat. Obecně je lepší volit spíš kemp nebo ubytování v soukromí než hotel, kde by mohli být ostatní hosté ze zvířete rozčarovaní. Jedete-li do zahraničí, nezapomeňte si vyřídit potřebné dokumenty a nezbytná očkování.

Perská kočka v přepravce na sedadle v autě ANURAK PONGPATIMET / Shutterstock.com

Jak přepravovat psa nebo kočku v autě?

Pokud jedete autem, myslete na to, že tu zvíře nesmí být v žádném případě navolno. I sebevychovanější pes může v nestřežené chvíli skočit k řidiči a způsobit nehodu.

Přepravka

Pro kočky a menší psy je proto nezbytná přepravka. Pořídíte ji za pár stovek. Vybírá se především podle velikosti, aby se v ní zvíře cítilo příjemně. Kromě plastových variant můžete zvolit i přepravní tašky nebo batohy. Ty jsou pohodlné nejen pro mazlíčka, ale i pro člověka, především při delším přenášení.

Na cestu nezapomeňte přibalit i krmivo

Speciální pásy

Pro psy ale můžete pořídit i speciální pásy. Připomínají klasický postroj a začínají cenově na několika málo stokorunách. Kombinují se se zapínáním běžných pásů, a to vždy na zadním sedadle. Musí mít správnou velikost podle plemene psa a ideálně být polstrované, aby nikde netlačily.

Psí autosedačka

Další variantou je psí autosedačka. Ta je patrně pro zvíře nejpohodlnější. Vypadá v podstatě jako pelíšek, ve kterém má pes dostatek prostoru alespoň k drobnému pohybu. Autosedačky mají zabudované popruhy, díky nimž zvíře nemůže z vyhrazeného prostoru utéct. Na rozdíl od pouhých pásů chrání sedačka také interiér auta před znečištěním.

Mops v přepravní kleci v kufru auta, vedle taška, polštář, vodítko, miska absolutimages / Shutterstock.com

Převoz v kufru

Mříž

Větší psi mohou strávit cestu v kufru auta – ale pozor, i tento prostor musí být důkladně oddělen, aby pes nemohl volně mezi cestující. K tomuto účelu nejlépe poslouží mříže, které jsou na trhu běžně k dostání. Ty nejlevnější seženete zhruba za tisícovku.

Síť

Levnější variantou jsou pak sítě. Ty ovšem nemusí být zdaleka tak bezpečné – divočejší pes je totiž může protrhnout.

Klec či přepravní box

Do kufru lze pořídit také větší klec nebo velký přepravní box. Obvykle bývají dražší než jednoduché mříže, ale o to bytelnější. Vyplatí se, zejména pokud hodláte trávit na cestách hodně času.

Deka či potah

Zapomenout byste neměli ani na ochranu svého auta. Pokud pes cestuje na volno v kufru, pořiďte speciální deku nebo potah. Váš mazlík díky ní bude mít pohodlí a vůz zůstane čistý a nepoškozený.

Pravidelné přestávky

Během cesty dělejte pravidelné přestávky, aby se váš mazlík mohl vyvenčit a trochu protáhnout. Pro psa jsou vodítko a obojek samozřejmostí. Jestliže cestujete s kočkou, budete jí pro tento účel muset vodítko nebo speciální postroj pořídit. Ne každá kočka jej snese, takže si to určitě natrénujte před odjezdem.

Krmivo a voda

Nezapomeňte s sebou vzít dostatek krmiva. Zvlášť pokud jedete do zahraničí. Značka, na kterou je váš chlupáč zvyklý, tam možná nebude k dostání. Vsaďte i na oblíbené pamlsky a hračky. Naprostou nezbytností je dostatek čerstvé vody, kterou bude mít zvíře během cesty k dispozici.

Pes v plovací vestě na pláži u vody New Africa / Shutterstock.com

Co vzít s sebou?

A co ještě na cesty s domácím mazlíčkem s sebou? Záleží na typu dovolené:

  • Pokud míříte do přírody, pořiďte prostředek proti klíšťatům a jiným parazitům.
  • Jestliže jedete se psem k vodě, možná vám přijde vhod speciální plovací vesta pro psy nebo roztok, kterým ošetříte psí uši po koupání.
  • Každopádně si nezapomeňte vybavit lékárničku – váš veterinář vám jistě poradí, co přesně by v ní mělo být.

Pak už stačí vyrazit a užít si léto naplno.