Když dáte masu čas a trochu šikovnosti, dokážete i z obyčejného bůčku vykouzlit něco, co vám rozplyne na jazyku! Zní to jako přehnané? Tak to musíte ochutnat náš sváteční pečený bůček. Jasně, není to žádné rychlovka na všední den, co hodíte na stůl za půlhodinku. Ale věřte, že s trochou trpělivosti proměníte tenhle běžný kousek vepřového v naprostou bombu, která všechny odrovná!
V čem je tenhle pečený bůček jiný?
Bůček podle pana Cuketky se dělá trochu jinak – nejdřív ho pomalu vaříte kůží dolů, ponořený ve vývaru. Kůže se takhle skoro rozvaří a pustí do vývaru spoustu kolagenu. Když pak v druhé fázi maso otočíte, hrozně snadno vytvoříte tu správně křupavou kůrčičku.
Spousta receptů na bůček s kůží neumí pracovat a výsledkem bývá tvrdá kůže, na které si akorát zničíte zuby. Tady je ale kůrčička křupavá jen navrchu a pod ní je maso měkoučké jako polštářek.
Bůček je vlastně tak měkký, že musíte kůži nakrájet do kříže a při porcování řezat podél téhle mřížky. Když takhle nakrájíte plátky a přelijete je silnou šťávou, budete jen zírat, jak božsky to chutná!
Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který můžete podávat samotný, skvěle však chutná také s máslovými brambory a jarním, zeleninovým salátem. Za dob našich babiček značila jakýsi přechod mezi půstem a hodováním.
Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Pečený bůček podle pana Cuketky – recept
Budete potřebovat:
- 800 g vepřového boku bez kosti s kůží
- 250 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíci mouky
- sůl
Postup:
- Na dno pekáčku nasypte tenkou vrstvu soli. Na ni položte vepřový bok kůží dolů a ze všech ostatních stran také osolte. Takto připravený bůček dejte odležet do lednice přes noc (minimálně ale na 2 hodiny). Poté přebytečnou sůl setřete ubrouskem a bůček osušte.
- Nasolený bůček položte kůží dolů do malého pekáčku, na pánev nebo do zapékací misky. Ideálně tak, aby vyplnil skoro celou plochu nádoby. Zalijte vývarem a přiklopte poklicí tak, abyste nechali na straně mezeru (můžete zakrýt i alobalem). Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte 4 hodiny.
- Po pomalém pečení bůček v nádobě opatrně otočte kůží nahoru. Tu na povrchu nařízněte ostrým nožem do kříže s odstupem asi 1 cm. Na dně pánve by měla zůstat asi 1 cm vysoká vrstva tekutiny. Pokud není, doplňte vodou nebo vývarem. Troubu mezitím rozehřejte na 230 °C (pokud máte, zapněte program na grilování/pečení z horního ohřevu).
- Vraťte bůček do trouby a zprudka zapečte asi 30 až 60 minut, dokud není kůrčička křupavá. Bůček vyjměte a nechte stranou odpočinout. Nádobu na pečení dejte na sporák a výpek na dně uvolněte trochou vody nebo vývaru. Přiveďte k varu a svařte na minimum (nebo klidně až na tuk), zasypte lžící mouky a promíchejte. Přidejte znovu vodu a povařte asi 10 minut. Pokud chcete mít šťávu zcela hladkou, přeceďte ji přes jemné sítko.
FoodAndPhoto / Shutterstock.com
Tipy z redakce
- Rovnoměrné vypečení kůrčičky: Aby byla kůrčička rovnoměrně křupavá, musí být kůže bůčku zcela v jedné rovině. Pokud nějaký kus vyčnívá výše, vypeče se jako první. Pokud se naopak část bůčku svažuje dolů, vypeče se jen obtížně. Pokud chcete mít jistotu, je potřeba bůček dole seříznout nebo podepřít.
- Šťáva: Šťávu z masa nemusíte zahušťovat moukou, pokud nechcete. Stačí ji jen povařit, scedit a svařit do zmenšení objemu. Pokud budete zahušťovat moukou a chcete extra luxusní verzi, vmíchejte do ní po scezení lžíci studeného másla.
- Lepší než Momofuku bůček? Pokud znáte parádní bůček Momofuku Pork Buns, můžete posoudit sami. Rozdíl je tady hlavně ve využití kůže bůčku, která poslouží stejně dobře jako krusta ze soli a cukru v Momofuku verzi.
Zdroj: Cuketka, Kupi.cz