Znáte ten pocit, když se na chvíli otočíte od sporáku a najednou slyšíte syčení přetékající vody? Místo klidného vaření pak následuje horečné utírání varné desky a nadávání. Pokud vás nebaví neustále hlídat vařící se vodu, máme pro vás jednoduchý trik, který funguje téměř zázračně. Obyčejná dřevěná vařečka položená přes okraj hrnce dokáže zabránit nepříjemnému přetékání a ušetří vám spoustu úklidu. Jak je to možné a proč poklička sama o sobě nestačí? Přečtěte si o jednoduchém řešení, které vám změní život v kuchyni.
Určitě se vám někdy stalo, že když jste vařili jakoukoliv tekutinu na sporáku na vysoký stupeň a zapomněli jste na to, tekutina přetekla a začala se pálit, navíc vám parádně znečistila okolí a tekla všude kolem. Museli jste to kolem začít vše utírat a pokud se vám to stalo několikrát, možná jste si u toho i zanadávali.
Tomu je ale konec! Prozradíme vám, jak se tomu vyhnete a už nikdy se vám to nestane.
Možná si mylně myslíte, že postačí, když na kastrol dáte pokličku, ale pozor, není tomu tak. Poklička se vlivem tlaku a vzduchu nadzvedne a tekutina vyteče i tak. Co ale pomůže, je mírný stupeň místo vysokého. To však někdy není možné, protože občas potřebujete tekutinu zahřát opravdu rychle.
Na začátek si pojďme říct, proč k přetékání vůbec dochází. Pokud vaříte například brambory nebo těstoviny, škrob v nich obsažený zahušťuje vodu, což při varu vytváří bubliny a dochází k tzv. utíkání.
Dřevěnou vařečku nebo jinou pomůcku ze dřeva má doma každý a zdánlivě tak banální věc vám může pomoci právě s přetékáním vody z kastrolu nebo hrnce. Stačí dřevěný nástroj při vaření jednoduše položit na okraj. Dřevo je totiž izolant a nevede ani teplo, ani elektřinu. Po celou dobu zůstává chladnější než samotná nádoba, pokud ale vaříte opravdu dlouho, po nějaké době tuto schopnost z části ztrácí. Stačí ji ale vzít, opláchnout studenou vodou a vrátit zpět.
Jakmile se bubliny a vodní páry v nich potkají se studeným dřevem, dojde k jejich ochlazení a voda či jiná tekutina se vrátí zpátky do hrnce.
Dalším osvědčeným a velmi jednoduchým způsobem je použití malého množství tuku (oleje nebo klidně i másla), kterým potřete okraj hrnce. Tuk bude fungovat jako membrána, přes kterou se tekutina nedostane. Můžete zkusit dát pár kapek tuku i přímo do tekutiny, ale samozřejmě záleží na tom, co zrovna vaříte a zda si tím celý pokrm nezkazíte.
Pokud se vám ani jeden trik nelíbí, nezbývá vám nic jiného, než u plotny stát, míchat a neustále hlídat.
Když jsem začínala vařit, samozřejmě se mi také několikrát stalo, že mi voda přetekla a nejen, že jsem přišla o půlku tekutiny, ale musela jsem ten nepořádek velmi pracně uklízet. Na trik s vařečkou nedám dopustit a ačkoliv jsem si myslela, že je známý, dozvěděla jsem se, že ne každý ví, že takto funguje. Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Zdroj: autorský článek z vlastních zkušeností redaktorky