Tyhle jednohubky vás dostanou. Navenek mají jemně karamelizovanou kůrčičku, uvnitř šťavnatého lososa, který se rozplývá na jazyku. Přidejte svěží křupnutí chřestu a jemnou pikantní glazuru, která vás přenese rovnou do Asie.
Losos je už dlouhá léta symbolem slavnostní kuchyně. Ať už v podobě carpaccia, sushi nebo pečeného filetu, jeho chuť dokáže vykouzlit atmosféru výjimečnosti. V receptech na malé jednohubky se sází na jednoduchost a kontrast chutí.
Tenhle recept s glazovaným lososem vychází z asijských marinád, kde sladkost cukru a slanost sójové i rybí omáčky tvoří dokonalou rovnováhu. Když jsem tyhle jednohubky zkusila poprvé, zmizely dřív, než jsem si stihla nalít skleničku a připojit se k přátelům ke stolu na zahradní párty.
Glazované lososové jednohubky – recept
- Počet porcí: 30 kusů
- Délka přípravy: 50 minut
Ingredience:
- 300 g lososa
- 6 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce rybí omáčky
- 10 lžic hnědého cukru
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 špetka mletého chilli
- 2 stroužky česneku
- 6 kusů zeleného chřestu
- 1 limetka
- 1 lžička soli
- sezamová semínka na ozdobu
Losos s Teriyaki omáčkou
Losos s Teriyaki omáčkou vás přenese do dalekého Japonska. Právě odtamtud totiž pochází omáčka Teriyaki, se kterou si naglazujete a upečete lososa. Pokud tuto rybu milujete, pak byste tento recept určitě měli vyzkoušet – stojí za to!
Losos s Teriyaki omáčkou
Postup přípravy:
- Lososa omyjte, osušte a nakrájejte na menší sousta vhodná na jednohubky. Lehce je posypte solí a dejte stranou. Do malého hrnce dejte sójovou omáčku, rybí omáčku, hnědý cukr, mletou papriku, špetku chilli a prolisovaný česnek.
- Směs pomalu zahřívejte a nechte ji zhoustnout na konzistenci sirupu.
- Nakonec vmíchejte šťávu z jedné limetky.
- Třetinu vzniklé omáčky odlijte do misky, poslouží vám později jako dip. Zbytek nechte vychladnout a vložte do něj kousky lososa. Marinujte minimálně půl hodiny, ideálně ale déle, klidně i přes noc.
- Naloženého lososa naskládejte do zapékací misky kůží navrch a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Pečte přibližně 30 minut, dokud povrch nezíská zlatavou, lehce karamelizovanou barvu.
- Zelený chřest očistěte, zbavte dřevnatých konců a vložte na minutu až dvě do vroucí osolené vody.
- Poté ho ihned zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval sytě zelenou barvu i křupavost.
- Chřest nakrájejte na menší kousky. Na párátka postupně napichujte chřest a upečeného lososa. Dejte na pár minut zapéct do trouby, jen aby chytly jednohubky křupavou krustičku.
- Hotové jednohubky zakápněte trochou odložené omáčky, posypte sezamovými semínky a podávejte spolu s mističkou zbylého dipu na namáčení.
Tipy pro vylepšení receptu
- Nejvíc se mi osvědčilo marinovat lososa přes noc, chuť je pak výraznější a maso krásně nasákne omáčku.
- Pokud nemáte rádi příliš sladké, uberte trochu hnědého cukru a nahraďte ho medem, dodá jemnější karamelový tón.
- Chřest můžete nahradit i blanšírovanou mrkví nebo cuketou, ale za mě zelený chřest funguje nejlíp, protože kontrastuje svou svěžestí s glazovanou rybou.
- Pokud chcete dodat extra šmrnc, posypte jednohubky ještě trochou čerstvého koriandru.
- A nezapomeňte na kvalitní párátka nebo malé špejle, jinak se vám celá skvělá práce rozsype ještě před podáváním.
Zdroj: Kupi