Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Letní elegance bez stresu: lososové závitky s chřestem a citronovým krémem zvládnete připravit i se sklenkou vína v ruce

Ramon L. Farinos / Shutterstock.com

Láká vás spojení jemného uzeného lososa, svěžího chřestu a hebkého smetanového sýra? Tento recept si zamilujete nejen pro jeho chuť, ale i pro eleganci a rychlost přípravy. Je ideální na jarní brunch, slavnostní předkrm nebo jako lehká večeře na terase se sklenkou vína.

Přečtěte si také

„Češi neřeší, co jedí. A pak se diví.“ Výživový expert Havlíček bez servítek o jídle, lenosti i tloustnutí po padesátce

Tenhle recept je perfektním příkladem toho, že jednoduchost může být naprosto luxusní. Kombinace kvalitních surovin a špetky kulinářské fantazie vytváří výsledek, který obstojí i na slavnostním stole. Ideální jako předkrm na víkendové večeři nebo třeba na stylový piknik. A bonus? Příprava nezabere víc než 40 minut a zvládne ji i začátečník s metlou v jedné a vínem ve druhé ruce.

Co (možná) nevíte o chřestu

Zelený chřest není jen sezónní módní výstřelek. Už ve starověkém Egyptě ho považovali za afrodiziakum a léčivou rostlinu. Obsahuje spoustu vlákniny, kyselinu listovou a antioxidanty, které podporují trávení a pomáhají tělu bojovat proti zánětům. Nejlepší je od dubna do června – v tomhle období je krásně křupavý, svěží a má jemnou chuť. A malý tip: Čím tenčí stonek, tím jemnější textura a chuť.

Chřestovo-lososové závitky se smetanovým sýrem

Počet porcí: 4

Délka přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 750 g zeleného chřestu
  • 200 g smetanového sýra (krémového typu)
  • 300 g uzeného lososa, tenké plátky
  • 2 bio citrony (kůra a šťáva)
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce čerstvého kopru, nasekaného
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička barevného pepře
  • čerstvě mletý černý pepř a sůl na dochucení
Ramon L. Farinos / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (s funkcí ventilátoru). Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
  2. Zelený chřest důkladně omyjte, odřízněte dřevnaté konce a spodní třetinu stonku oloupejte škrabkou.
  3. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a chřest v ní blanšírujte po dobu 2 minut. Poté ho ihned zchlaďte ve studené vodě s ledem, aby si uchoval jasně zelenou barvu.
  4. Šalotky oloupejte a nasekejte najemno. V míse je smíchejte s krémovým sýrem, nastrouhanou citronovou kůrou, nasekaným koprem a pažitkou. Dochuťte solí a pepřem a vyšlehejte do krémové, ale pevné konzistence.
  5. V malé misce smíchejte med, olivový olej a šťávu z poloviny citronu.
  6. Touto směsí potřete blanšírovaný chřest na plechu.
  7. Vložte plech s chřestem do předehřáté trouby a pečte 6 až 8 minut, dokud chřest nebude měkký, ale stále si zachová tvar.
  8. Po upečení chřest vyjměte a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu.
  9. Na pracovní plochu rozložte plátky lososa. Na každý plátek natřete jednu lžičku sýrového krému na spodní část.
  10. Na sýrovou část položte upečený chřest a lososa opatrně srolujte do závitku.
  11. Hotové závitky servírujte na talíře, posypte drceným růžovým pepřem a ozdobte koprem a plátky citronu.
Zapečený chřest s bešamelem, šunkou a čedarem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Zapečený chřest s bešamelem, šunkou a čedarem

Zelený chřest se šunkou vás nadchne svou chutí, obzvlášť když ho připravíte zapečený s lahodnou bešamelovou omáčkou a čedarem. Tato jarní pochoutka vás přiměje si přát, aby sezóna chřestu nikdy neskončila. Je to ideální pokrm, který si můžete vychutnat buď jako samostatné jídlo, nebo jako přílohu k masu.

Zapečený chřest s bešamelem, šunkou a čedarem

Tipy z redakce

  • Pokud nemáte růžový pepř, zkuste místo něj lehce nadrcený zelený pepř – dodá jemnou pikantnost.
  • Krémový sýr můžete dochutit i lžičkou dijonské hořčice pro výraznější chuť.
  • Pro větší efekt můžete závitky podávat na podušeném listu baby špenátu nebo rukoly.
  • Servírování na malých tapas talířcích se hodí na slavnostní večírky nebo degustační menu.
  • Pokud připravujete recept dopředu, závitky skladujte v lednici zabalené v potravinové fólii – vydrží čerstvé až 12 hodin.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková