Když se spojí jemnost nadýchaného piškotu, osvěžující citronový krém a levandulová poleva s pastelově fialovým šmrncem, vznikne dezert, který okouzlí nejen chuťové pohárky, ale i oko. Tuhle roládu totiž nejen rádi jíte, ale ještě raději fotíte. Je ideální na letní oslavy, brunch s kamarádkami nebo když chcete zazářit na rodinné sešlosti. A i když vypadá jako z cukrárny od francouzské babičky, zvládnete ji levou zadní i doma. Zjistěte, jak na to!
Citronová roláda s levandulovou polevou je jako výlet do jižní Francie bez nutnosti balit kufr. Svěží citrusová chuť v krému krásně kontrastuje s květinovým nádechem levandule, kterou doladíte pár kapkami fialového barviva pro extra efekt. Tento dezert potěší nejen chuťové buňky, ale i Instagram. Hodí se na jarní i letní slavnosti, a když ji dáte vychladit, je osvěžující jako limonáda na terase. Rolády se navíc vrací do módy – a tahle verze patří mezi ty nejstylovější.
Fialová magie levandule
Levandule není jen voňavá bylinka do šuplíku nebo do koupelové soli. V kuchyni má své místo už po staletí – především ve francouzské oblasti Provence. Kromě své omamné vůně má i uklidňující účinky, a tak se skvěle hodí do sladkých receptů. Stačí to ale nepřehnat – méně je víc.
V tomto receptu ji použijeme jako aroma do polevy, kterou lehce dotónujeme fialovým barvivem, aby výsledek vypadal doslova jako z cukrářského katalogu. A navíc – levandule podporuje dobrý spánek. Takže po roládě sladké sny zaručeny!
Flower_Garden / Shutterstock.com
Citronová roláda s levandulovou polevou – recept
- Počet porcí: 8
- Doba přípravy: 35 minut + 1 hodina chlazení
Ingredience
Na piškot:
- 4 ks vejce
- 100 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
Na citronový krém:
- 250 ml plnotučného mléka
- 2 žloutky
- 60 g cukru krupice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- šťáva z 1 citronu
- 80 g změklého másla
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 1–2 lžíce vody
- 1/2 lžičky sušené levandule (nebo pár kapek levandulového extraktu)
- pár kapek fialového potravinářského barviva
Piškotová roláda
Piškotová roláda je snadný, rychlý a nadýchaný moučník. Recept na těsto se skládá jen ze čtyř ingrediencí a výslednou roládu je pak dobré nechat uležet alespoň dvě hodiny v chladničce.
Piškotová roláda
Nepečená roláda z Hery
Připravte si s námi dvoubarevnou nepečenou roládu z Hery, kterou si zamiluje snad úplně každý. Toto skvělé vánoční cukroví vám zabere jen pár minut času, zvládnete jej i na poslední chvíli a zaručeně s ním zabodujete.
Nepečená roláda z Hery
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech si připravte pečicí papír.
- V míse vyšlehejte vejce se špetkou soli a cukrem do husté pěny. Trvá to cca 5 minut.
- Pomalu vmíchejte prosátou mouku.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a pečte cca 10 minut. Hned po upečení piškot překlopte na čistou utěrku posypanou cukrem, stáhněte pečicí papír a i s utěrkou srolujte. Nechte zchladnout.
- Mezitím připravte krém: Mléko zahřejte téměř k varu. V jiné misce smíchejte žloutky, cukr a škrob, přidejte trochu horkého mléka a promíchejte.
- Směs vlijte zpět do kastrůlku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Odstavte, vmíchejte citronovou šťávu, kůru a nechte zchladnout. Poté zašlehejte změklé máslo.
- Roládu opatrně rozbalte, potřete krémem a znovu stočte.
- Polevu připravíte smícháním moučkového cukru s vodou, levandulí (nebo extraktem) a kapkami fialového barviva. Konzistence by měla být tekutá, ale ne řídká.
- Polevu nalijte přes roládu, posypte ořechy a dejte do lednice minimálně na hodinu ztuhnout.
Tipy z redakce
- Piškot nikdy nepřepečte – když ho necháte vyschnout, bude praskat při rolování.
- Pokud se bojíte levandule, začněte opravdu malým množstvím nebo použijte jen extrakt.
- Krém můžete ochutit i limetkou nebo přidat trochu mascarpone pro extra jemnost.
- Roládu můžete upéct den předem – uležená chutná ještě lépe!
- Na polevu klidně použijte i bílou čokoládu s trochou fialového barviva – výsledek bude luxusní.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková