Když začne švestková sezóna, nikdy u nás doma nechybí tento vídeňský tvarohový koláč. Je to přesně ten dezert, ke kterému se ráda vracím rok co rok. Vždycky si ukrojím první kousek ještě trochu teplý, přidám kopeček šlehačky a mám pocit, že sedím v útulné kavárně ve Vídni. Je jemný, šťavnatý a přitom tak jednoduchý, že ho zvládne upéct i někdo, kdo se pečení teprve učí.
Vídeňský šarm v české kuchyni
Mám slabost pro vídeňské sladkosti a tenhle koláč je pro mě tak trochu symbol podzimu. Vznikl jako rakouská klasika, ale u nás si našel domov stejně pevně jako třeba bábovka. Ráda ho peču na neděli, kdy se u stolu sejde rodina, a během chvíle nezbyde ani drobek. A když přijde návštěva, mám jistotu, že se na talířích objeví spokojené úsměvy. Dávám si k němu kopeček šlehačky, a pokaždé mám pocit, že sedím v kavárně na Mariahilfer Straße.
Vídeňský tvarohový koláč se švestkami – recept
- Počet porcí: 8
- Délka přípravy: 60 minut
Ingredience
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 kávová lžička kypřicího prášku
- 100 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 100 g másla
- 1 vejce
Náplň:
- 200 g švestek
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- kůra z jednoho menšího citronu
- 4 vejce
- 500 g tvarohu
- 60 g jemného škrobu
Svěží švestkový koláč se zakysanou smetanou
Švestkový koláč se zakysanou smetanou je skvělou kombinací svěžího ovoce a jemné smetany. Tento koláč je ideálním dezertem na letní dny, kdy chcete potěšit své hosty či rodinu. Připravte si ho snadno a rychle díky několika jednoduchým krokům.
Svěží švestkový koláč se zakysanou smetanou
Postup přípravy
- Mouku, kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr i špetku soli nasypte na pracovní plochu. Přidejte změklé máslo a vejce, rychle zpracujte na těsto, zabalte ho do fólie a uložte na půl hodiny do lednice.
- Omyjte švestky, vyndejte pecky a nakrájejte je na menší kousky.
- Troubu zapněte na 200 stupňů a nechte ji předehřát.
- Do mísy vložte máslo, přisypte oba cukry, citronovou kůru a vejce. Vyšlehejte do nadýchané pěny. Vmíchejte tvaroh a jemný škrob, aby vznikla hladká náplň.
- Zchladlé těsto vyndejte z lednice, vyválejte na plát asi 3 milimetry silný a vyložte jím formu včetně boků. Rozprostřete tvarohovou náplň, navrch rozhoďte kousky švestek.
- Pečte 20 minut při 200 stupních, poté snižte teplotu na 180 stupňů, zakryjte alobalem a pečte ještě 10 až 15 minut.
- Po vychladnutí vyjměte koláč z formy a před podáváním ho pocukrujte.
Tipy redakce
- Já osobně švestky nikdy nedávám na koláč jen tak syrové. Krátce je podusím s trochou skořice a kapkou rumu a pak teprve přidám na náplň. Koláč má díky tomu úplně jiný rozměr a krásně voní.
- Tvaroh doporučuju nechat chvíli v pokojové teplotě, snadno se pak šlehá a výsledná náplň je jemnější.
- Pokud doma nemám škrob, sáhnu po vanilkovém pudinku, který dodá lehký nádech vanilky navíc.
- A malý trik, který mi vždycky funguje – při pečení dám na spodní rošt plech s trochou vody. Koláč se díky tomu nevysuší a zůstane krásně vláčný i druhý den.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi