Okurka, zakysaná smetana a kopr, trojice, která v létě nikdy nezklame. Lehce nakyslý, křupavý a osvěžující salát je ideálním doplňkem k masu na grilu, ale klidně obstojí i samostatně s čerstvým chlebem. Recept, který se v mnoha rodinách dědí po generace, se stále drží mezi stálicemi české kuchyně.
Salát, který nikdy neomrzí
Okurkový salát se v Česku objevuje na stolech snad od nepaměti. Není to jen příloha k řízku nebo sekané, ale také samostatný lehký oběd, který v parných dnech dokonale osvěží. Na venkově se často podával s krajícem chleba a posypaný čerstvým pepřem. Mnozí si na něj vzpomenou jako na jídlo z dětství, které se připravovalo u babičky během léta. Díky jednoduchosti a dostupným ingrediencím patří mezi recepty, které zvládne každý, a přesto se na něho nedá zapomenout.
Proč je okurka víc než jen voda
Často se říká, že okurka je jen „voda v zeleném kabátku“, ale pravda je jinde. Okurka obsahuje přes 90 % vody, a proto je ideální na doplnění tekutin v horkých dnech. Zároveň je zdrojem vitaminu K, který pomáhá srážení krve a podporuje zdraví kostí. Zajímavostí je, že už staří Římané si okurky nakládali do octa a považovali je za léčivou potravinu. V moderní kuchyni se z nich dělají nejen saláty, ale i osvěžující nápoje a polévky.
Sabbir Media / Shutterstock.com
Okurkový salát se zakysanou smetanou a koprem – recept
- Počet porcí: 6
- Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 3 větší salátové okurky (záleží na velikosti)
- 200 g zakysané smetany
- 1 malý svazek čerstvého kopru
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Okurkovo-mátové gazpacho
Okurkovo-mátové gazpacho je tradiční zeleninová polévka pocházející ze Španělska, která se podává za studena. S oblibou se připravuje především v letních měsících, kdy vás příjemně ochladí. Připravit si ji ale můžete i kdykoliv jindy.
Okurkovo-mátové gazpacho
Postup přípravy
- Okurky důkladně omyjte a oloupejte. Poté je nastrouhejte na tenké plátky pomocí struhadla nebo kuchyňského robotu.
- Nastrouhané okurky dejte do mísy, posypte solí a nechte asi 10 minut odpočívat, aby pustily přebytečnou vodu. Poté je rukou lehce vymačkejte.
- Do větší mísy vložte zakysanou smetanu, přidejte ocet nebo citronovou šťávu, cukr a čerstvě namletý pepř. Dobře promíchejte, aby vznikl jemně nakyslý dresink.
- Kopr nasekejte nadrobno a vmíchejte do smetanového základu. Přidejte vymačkané okurky a vše znovu promíchejte, aby se chutě spojily.
- Salát nechte alespoň 15 minut odležet v lednici, aby se chutě krásně rozvinuly.
Tipy z redakce
- Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do dresinku ještě stroužek prolisovaného česneku. Skvěle se hodí i kapka olivového oleje, která zjemní kyselost octa.
- Místo zakysané smetany lze použít i řecký jogurt, salát tak bude lehčí a méně tučný.
- Při servírování zkuste posypat povrch ještě pár snítkami čerstvého kopru, nejen že bude vypadat lákavěji, ale vůně bylinek se ještě zvýrazní.
- Jak jsem již v postupu zmínila, místo octa používám šťávu z čerstvého citronu a pokud máte problém dochutit saláty, pak se dají koupit v supermarketech zálivky pod názvem Tzatziki, které jen smícháte s olivovým olejem a zakysanou smetanou.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP