Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mýtus, nebo pravda: Je odtučněné mléko jen „obarvená voda“? Od plnotučného se liší tukem i vitamíny

Jo Panuwat D / Shutterstock.com

Kromě známého plnotučného mléka je v nabídce i polotučné či odtučněné, které ocení zejména ti, kteří chtějí v jídelníčku ušetřit tuky. Ale jedná se stále o plnohodnotné mléko, nebo nevědomě pijeme spíše obarvenou vodu? Zjistili jsme, jak to je.

Přečtěte si také

Vinobraní 2025: Znojmo, Pálava i Hustopeče. Velký přehled slavností vína, kam stojí za to vyrazit

Mléko je jen jedno, říkáte si. Jenže v dnešní době je poměrně složité se v něm vyznat! Existují různé druhy a alternativy a každá má své výhody i nevýhody. Na trhu můžete najít z hlediska množství tuku mléko plnotučné, ale i polotučné či nízkotučné. Znamená nižší procento tuku i nižší kvalitu?

Z mléka je tuk odstraněn vždy

Asi je vám jasné, že to, co si lijete do kávy, není čerstvě nadojené mléko od kraviček z louky. Takové syrové mléko totiž prochází jistým procesem zpracování, než se dostane k vám do lednice. Mlékárny ho nejprve odstředí a oddělí ho od veškerého tuku. Ten se následně vrací zpět dle druhu.

Plnotučné mléko je jediné správné?

„Dnešní moderní doba sice nabízí různé druhy mléka – ovesná, sušená, kokosová, odtučněná apod., ale pro mě je mléko pouze jedno, a to je plnotučné. Smetanové, plné chuti a takový plný krajáč po ránu je to nejlepší, co si můžete dát. Každopádně, pokud se na to mám dívat objektivně a z profesního hlediska, mléko s nižším obsahem tuku není jen voda, je to stále mléko, jen jinak chutná a je tak trochu ochuzeno o vitamíny, které jsou někdy doplňovány uměle,“ říká majitel farmy, který prodává na farmářských trzích.

Na tvrzení výše reaguje výživová terapeutka Lenka Tarasidu: Odtučněné i polotučné mléko je stále výživné. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, zejména kasein, sacharidy, hlavně laktózu, vitamíny skupiny A, B a D a minerály, hlavně vápník, fosfor, draslík a hořčík. Rozdíly jsou hlavně v obsahu tuku, chuti a vitamínu A/D. Tuk je nositel chuti a vitamíny jsou sníženy, jelikož jsou na tuk vázány. U některých průmyslově zpracovaných mlék se tyto vitamíny dodatečně doplňují.“

Igor Normann / Shutterstock.com

Záleží na preferencích

Je lepší zvolit plnotučné, nebo polotučné mléko? Záleží na každém, jaké má preference. Pokud máte na prvním místě krémovou texturu a plnou chuť, dejte přednost plnotučnému mléku. Pokud ale hubnete, klidně sáhněte po nízkotučném a ušetříte kalorie. Odtučněné mléko má výrazně méně energie – cca 35 kcal/100 ml, zatímco u plnotučného je to 65 kcal/100 ml.

  • Pro děti, dospívající a těhotné a kojící ženy je vhodné konzumovat spíše plnotučné mléko. Jejich tělo potřebuje energii, kvalitní tuky a vitamíny.
  • Dospělí s běžnou fyzickou aktivitou mohou volit polotučné mléko. Je vyvážené a obsahuje méně kalorií než plnotučné. Ale stále je v něm dostatek živin, je chutné a i energeticky se jedná o kompromis.
  • Lidé s nadváhou, vyšším cholesterolem s redukční dietou mohou dát přednost odtučněnému mléku. Má nejméně tuku a kalorií, zároveň je vhodné si hlídat příjem vitamínu D z jiných zdrojů.
  • Seniorům, kteří potřebují více vápníku a vitamínu D, doporučuji plnotučné nebo polotučné mléko dle celkové stravy,“ radí Tarasidu.

Do kávy jedině plnotučné

Všimněte si někdy, jaké mléko používají kavárnyvždy plnotučné. Proč? Lépe se napěňuje, je hustší a káva s ním je chutnější. Samozřejmě že mají k dispozici i jiné druhy, ale pokud si o něj výslovně neřeknete, ve většině případů dostanete kávu právě s plnotučným mlékem.

„Z hlediska chuti se do kávy hodí plnotučné mléko. Dobře se dá napěnit a používá se nejčastěji k přípravě cappuccina nebo latté. Jen jeho energie je mnohem vyšší a při konzumaci několika šálků denně se energie nasčítá až do hodnoty plnohodnotného jídla. Tím se můžete nevědomě dostávat do kalorického nadbytku. Kompromisem je polotučné mléko. Má méně tuku, stále docela dobře pění, neztratí se chuť kávy a ušetříte pár kalorií. Odtučněné mléko obsahuje kalorií nejméně. Má ale řídkou konzistenci, hůře se napění a kávě dodá méně výraznou chuť,“ zakončuje výživářka.

Odtučněné varianty mají i výhodu v tom, že mají většinou o trochu více bílkovin a stejně tak i vápníku. Plnotučné mléko má zase vyšší sytící schopnost. Pamatujte, že si můžete dopřát cokoliv, jen si dávejte pozor na množství.

Zdroje: Kupi.cz, STOBklub, Aktin