Kromě známého plnotučného mléka je v nabídce i polotučné či odtučněné, které ocení zejména ti, kteří chtějí v jídelníčku ušetřit tuky. Ale jedná se stále o plnohodnotné mléko, nebo nevědomě pijeme spíše obarvenou vodu? Zjistili jsme, jak to je.
Mléko je jen jedno, říkáte si. Jenže v dnešní době je poměrně složité se v něm vyznat! Existují různé druhy a alternativy a každá má své výhody i nevýhody. Na trhu můžete najít z hlediska množství tuku mléko plnotučné, ale i polotučné či nízkotučné. Znamená nižší procento tuku i nižší kvalitu?
Asi je vám jasné, že to, co si lijete do kávy, není čerstvě nadojené mléko od kraviček z louky. Takové syrové mléko totiž prochází jistým procesem zpracování, než se dostane k vám do lednice. Mlékárny ho nejprve odstředí a oddělí ho od veškerého tuku. Ten se následně vrací zpět dle druhu.
„Dnešní moderní doba sice nabízí různé druhy mléka – ovesná, sušená, kokosová, odtučněná apod., ale pro mě je mléko pouze jedno, a to je plnotučné. Smetanové, plné chuti a takový plný krajáč po ránu je to nejlepší, co si můžete dát. Každopádně, pokud se na to mám dívat objektivně a z profesního hlediska, mléko s nižším obsahem tuku není jen voda, je to stále mléko, jen jinak chutná a je tak trochu ochuzeno o vitamíny, které jsou někdy doplňovány uměle,“ říká majitel farmy, který prodává na farmářských trzích.
Na tvrzení výše reaguje výživová terapeutka Lenka Tarasidu: „Odtučněné i polotučné mléko je stále výživné. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, zejména kasein, sacharidy, hlavně laktózu, vitamíny skupiny A, B a D a minerály, hlavně vápník, fosfor, draslík a hořčík. Rozdíly jsou hlavně v obsahu tuku, chuti a vitamínu A/D. Tuk je nositel chuti a vitamíny jsou sníženy, jelikož jsou na tuk vázány. U některých průmyslově zpracovaných mlék se tyto vitamíny dodatečně doplňují.“
Je lepší zvolit plnotučné, nebo polotučné mléko? Záleží na každém, jaké má preference. Pokud máte na prvním místě krémovou texturu a plnou chuť, dejte přednost plnotučnému mléku. Pokud ale hubnete, klidně sáhněte po nízkotučném a ušetříte kalorie. Odtučněné mléko má výrazně méně energie – cca 35 kcal/100 ml, zatímco u plnotučného je to 65 kcal/100 ml.
Všimněte si někdy, jaké mléko používají kavárny – vždy plnotučné. Proč? Lépe se napěňuje, je hustší a káva s ním je chutnější. Samozřejmě že mají k dispozici i jiné druhy, ale pokud si o něj výslovně neřeknete, ve většině případů dostanete kávu právě s plnotučným mlékem.
„Z hlediska chuti se do kávy hodí plnotučné mléko. Dobře se dá napěnit a používá se nejčastěji k přípravě cappuccina nebo latté. Jen jeho energie je mnohem vyšší a při konzumaci několika šálků denně se energie nasčítá až do hodnoty plnohodnotného jídla. Tím se můžete nevědomě dostávat do kalorického nadbytku. Kompromisem je polotučné mléko. Má méně tuku, stále docela dobře pění, neztratí se chuť kávy a ušetříte pár kalorií. Odtučněné mléko obsahuje kalorií nejméně. Má ale řídkou konzistenci, hůře se napění a kávě dodá méně výraznou chuť,“ zakončuje výživářka.
Odtučněné varianty mají i výhodu v tom, že mají většinou o trochu více bílkovin a stejně tak i vápníku. Plnotučné mléko má zase vyšší sytící schopnost. Pamatujte, že si můžete dopřát cokoliv, jen si dávejte pozor na množství.
Zdroje: Kupi.cz, STOBklub, Aktin