Tvarohové knedlíky jsou letní klasika, ale tyhle mají upgrade, který jim dá úplně jiný level. Žádné vajíčko, minimum mouky a trik, díky kterému budou krásně držet tvar, ale zůstanou vláčné. A když k tomu přidáte voňavý meruňkový rozvar, jemný tvarohový krém a křupavou skořicovou strouhanku, dostanete talíř, který vypadá i chutná jako z kavárny.
Tvarohové knedlíky s ovocem mají v Česku tradici dlouhou víc než století. Bývaly oblíbeným letním jídlem na vesnicích, kde se ovoce trhalo přímo ze stromu a servírovalo ještě teplé, schované v těstě.
Meruňky jsou v tomhle ohledu ideální – jejich sladkokyselá chuť se při vaření krásně rozvoní a šťáva prosákne až do tvarohu. Přidáte k tomu pár chytrých kuchařských triků a máte jídlo, které zvládnete během půl hodiny, ale působí dojmem, že jste nad ním stáli celé dopoledne.
Meruňky patří k ovoci, které má vysoký obsah betakarotenu, což je provitamín A podporující zdravý zrak a krásnou pleť. Obsahují také hodně draslíku, takže pomáhají udržet správnou hladinu tekutin v těle a prospívají srdci. Ideální jsou právě v červenci a srpnu, kdy dozrávají do sladké šťavnatosti a mají nejlepší chuť.
Pokud je kupujete, hledejte plody s jemně načervenalou slupkou a výraznou vůní – to je známka, že byly sklizené v pravou chvíli a ne že „dozrávaly“ někde po cestě.
nnattalli / Shutterstock.com
Tvarohové knedlíky s meruňkami – recept
- Počet porcí: 10 kusů
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 2 měkké tvarohy
- 60 g hrubé mouky + trochu navíc na obalení
- 1 lžíce cukru nebo jiného sladidla
- Špetka soli
- 10 menších meruněk
Krém:
- 250 g tvarohu
- Šťáva z půlky citronu
- Kůra z půlky citronu
- Cukr nebo sladidlo podle chuti
Meruňkový rozvar:
- 5 meruněk
- 1–2 lžíce panela, cukru nebo jiného sladidla
- Trocha vody
Strouhanka:
- 50 g másla
- 80 g strouhanky
- 1 lžička skořice
Meruňkový koláč se zakysanou smetanou a drobenkou
Koláče jsou vždy skvělou volbou, ale tento meruňkový s drobenkou vás oslní. Je šťavnatý, voňavý a vláčný díky zakysané smetaně, která zaručuje, že se koláč nerozpadá a není suchý. Drobenka krásně křupe a celek tvoří ideální koláč nejen na léto. Je vhodný na víkendovou pohodu nebo jako rychlá záchrana, když přijde nečekaná návštěva. Jeho příprava je jednoduchá, zvládne ho tedy i ten, kdo běžně peče jen tousty.
Meruňkový koláč se zakysanou smetanou a drobenkou
Postup přípravy
- Do mísy dejte měkký tvaroh, přidejte cukr, špetku soli a postupně zapracujte 60 g mouky. Těsto má být jemné, ale nelepivé, takže pokud je potřeba, přidejte ještě trochu mouky.
- Meruňky omyjte, osušte a každou rozpulte, abyste odstranili pecku.
- Těsto rozdělte na deset kousků. Každý zploštěte, do středu vložte půlku meruňky a důkladně uzavřete tak, aby ovoce nebylo vidět. Knedlík pak jemně obalte v hrubé mouce, aby při vaření držel tvar.
- Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi pět minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Mezitím si připravte meruňkový rozvar: Meruňky nakrájejte, dejte do malého kastrůlku, přidejte sladidlo a trochu vody. Povařte na mírném plameni asi 5 minut, až ovoce změkne a pustí šťávu.
- Na krém smíchejte tvaroh s citronovou šťávou, nastrouhanou kůrou a cukrem.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a skořici a za stálého míchání opražte dozlatova. Dávejte pozor, aby se nespálila.
- Uvařené knedlíky hned po vytažení z vody obalte ve strouhance.
- Servírujte s tvarohovým krémem, meruňkovým rozvarem, přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete knedlíky extra jemné, vybírejte co nejměkčí tvaroh a mouku přidávejte opravdu postupně. Těsto by mělo být spíš měkčí než tuhé, jinak budou knedlíky tvrdé.
- Strouhanku si můžete připravit doma z rozmixovaného pečiva, chuť bude výraznější.
- Meruňkový rozvar se dá vylepšit kapkou vanilkového extraktu nebo trochou rumu pro dospělou verzi.
- A pokud nemáte rádi meruňky, klidně sáhněte po jahodách nebo švestkách – tenhle recept je vděčný základ pro jakékoli ovoce.
Zdroj: Sophia Michalčíková, NZIP, Kupi.cz, Instagram