Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

7 oblíbených sušiček na potraviny! Zaměřte se na tyto vlastnosti, radí odborníci

New Africa / Shutterstock.com

Sušička na potraviny toho umí mnohem víc než jenom z jablek udělat křížaly. Aktuálně v ní můžete dehydratovat ovoce ze zahrádky, které nestíháte sníst, až zaprší, usušíte si houby a za dlouhých zimních večerů můžete experimentovat se sušeným masem. Kolik taková sušička stojí a podle čeho vybírat?

Přečtěte si také

Nejlepší rychlá večeře: Křupavý toast s avokádovo-tuňákovou náplní a volským okem na vrchu

Sušička vám připraví zdravé mlsání

Hlavní benefit těchto přístrojů? Pomůžou vám uchovat sezónní úrodu zdravým způsobem. Během sušení se z potravin odpaří voda, čímž se prodlouží jejich trvanlivost.

„Sušení probíhá bez chemických konzervantů, přitom si potraviny zachovají svoji chuť, vůni i důležité vitamíny a minerály,“ říká pro Kupi.cz Adam Vojtěch, category manager značky Sencor.

„Další výhodou sušiček je úspora místa, protože sušením se sníží objem a hmotnost potravin. Vypíchnul bych taky nízké náklady na provoz, moderní sušičky jsou energeticky úsporné,“ vysvětluje pro Kupi.cz Jiří Borovec z Borovec-elektro.cz.

Kromě klasických křížal zvládne sušička i sušení švestek, meruněk, jahod, banánů, manga i broskví. Stejně tak v ní připravíte sušená rajčata, papriky, mrkev, bylinky, houby, domácí těstoviny, kváskové krekry nebo sušené maso (jerky). Máte psa nebo kočku? Oblíbené jsou i domácí pamlsky pro mazlíčky.

Výhodou sušiček (třeba oproti troubě nebo radiátoru) je zmíněná nízká spotřeba energie a možnost využít sušičku celoročně – na jaře pro bylinky, v létě pro ovoce a zeleninu, na podzim na už zmíněné houby. Nevýhodou je tak maximálně to, že přístroj zabere nějaké to místo.

Aleks Images / Shutterstock.com

Podle čeho vybírat, abyste neudělali chybu?

Asi každý si vybaví kulaté sušičky. Bývají nejlevnější a často umožňují dokoupit další plata, takže si můžete zvětšit sušicí plochu. Nicméně ventilátor mají ve spodní části, což vede k nerovnoměrnému sušení a nutnosti prohazovat síta během provozu.

„Při výběru sušičky je dobré zaměřit se především na její kapacitu, rozsah nastavení teploty a způsob, jakým je zajištěno proudění vzduchu během sušení. Čím větší plocha pro sušení, tím víc surovin zpracujete najednou,“ radí Vojtěch.

Hranaté (policové) modely nabídnou rovnoměrné proudění vzduchu bez prohazování a pohodlnější manipulaci s jednotlivými platy. Ale bývají dražší a většinou mají pevně daný počet plat.

Příkon se obvykle pohybuje od 250 do 1 000 W. Čím vyšší příkon, tím rychlejší sušení, ale i vyšší spotřeba. Co se týče plat, respektive sítí, běžný počet je 5 až 10 plat, ale jdou dokoupit. Na více platech toho vysušíte víc najednou,“ vysvětluje Borovec.

Důležitý je také rozsah nastavení teploty, protože bylinky vyžadují 30–40 °C, ovoce 50–60 °C a maso až 70 °C. Hodí se plynulá regulace teploty, časovač, automatické vypnutí, rovnoměrná cirkulace vzduchu a u dražších modelů i přednastavené programy.

„Na rozdíl od trouby nebo radiátoru nabízí sušička přesné a stabilní nastavení teploty a rovnoměrné proudění vzduchu, které je zásadní pro správné sušení a výslednou chuť,“ říká Vojtěch.

Natalia Ploskaya / Shutterstock.com

Kolik stojí sušičky na potraviny?

Jako u každého přístroje neopomeňte ani kvalitu zpracování a materiály. Plastové modely jsou lehčí a levnější, ale méně odolné, zatímco nerezové vydrží déle a hodí se pro intenzivní používání.

„Základní obyčejné sušičky koupíte už od 800 Kč, ale pak existují i profesionální sušičky s velkým výkonem a objemem, které stojí přes 10 000 Kč,“ přibližuje jedno z hlavních kritérií Jiří Borovec z Borovec-elektro.cz.

Orientační cenové kategorie:

  • Levné modely – cca 800–1 500 Kč: menší kapacita, základní funkce, vhodné pro občasné použití
  • Střední třída – cca 2 000–4 000 Kč: větší kapacita, regulace teploty, časovač, lepší proudění vzduchu
  • Dražší modely – od 5 000 Kč výše: hranaté provedení, nerez, horizontální proudění, tichý provoz, více programů

10 výborně hodnocených sušiček a ceny

Podle hodnocení na internetových obchodech, srovnávačích, diskuzích na fórech a vlastních zkušeností jsme vybrali tyto osvědčené modely:

  • Sencor SFD 851GR – cca 800 Kč
  • Silvercrest SDA 370 B1 – cca 1 000 Kč
  • Vigan Mammoth ESP4DG – cca 2 000 Kč
  • Philco PHFD 7067 – cca 2 500 Kč
  • Sencor SFD 7000 – cca 4 000 Kč
  • Eta Vital Air II 2302 – cca 4 500 Kč
  • G21 Breezer – cca 4 500 Kč

„Vše můžete kontrolovat přes průhledná dvířka, takže nemusíte sušičku ani otevírat. Sušení je díky tomu nejen rychlejší, ale také bezstarostné, a hlavně s nejlepšími výsledky bez rizika přesušení nebo vzniku plísní,“ shrnuje pro Kupi.cz Adam Vojtěch ze Sencor.

Hodoimg / Shutterstock.com

Kupi.cz radí: Usušte si mango a hovězí maso

Jak už jsme naznačili, sušit se dá prakticky všechno. Ale speciálně doporučujeme tyto dvě potraviny. Ozkoušeno!

Sušené mango

Zralé mango oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a pro zachování barvy je můžete krátce namočit do vody s citronovou šťávou. Rozložte na plata bez překrývání a sušte při 50–60 °C asi 8–12 hodin, dokud ovoce nebude suché.

Pikantní hovězí jerky

Libové hovězí maso (zadní nebo svíčková) nakrájejte na proužky, naložte do směsi sójové omáčky, koření dle chuti a chilli alespoň na 4 hodiny. Poté sušte při 65–70 °C zhruba 6–8 hodin, dokud nebude maso perfektně vysušené.

Napište nám do diskuze, co byste si v sušičce nejraději usušili nebo co v té své už sušíte. Ostatní čtenáři Kupi.cz jistě ocení inspiraci!

Zdroje: Kupi.cz