Sušička na potraviny toho umí mnohem víc než jenom z jablek udělat křížaly. Aktuálně v ní můžete dehydratovat ovoce ze zahrádky, které nestíháte sníst, až zaprší, usušíte si houby a za dlouhých zimních večerů můžete experimentovat se sušeným masem. Kolik taková sušička stojí a podle čeho vybírat?
Hlavní benefit těchto přístrojů? Pomůžou vám uchovat sezónní úrodu zdravým způsobem. Během sušení se z potravin odpaří voda, čímž se prodlouží jejich trvanlivost.
„Sušení probíhá bez chemických konzervantů, přitom si potraviny zachovají svoji chuť, vůni i důležité vitamíny a minerály,“ říká pro Kupi.cz Adam Vojtěch, category manager značky Sencor.
„Další výhodou sušiček je úspora místa, protože sušením se sníží objem a hmotnost potravin. Vypíchnul bych taky nízké náklady na provoz, moderní sušičky jsou energeticky úsporné,“ vysvětluje pro Kupi.cz Jiří Borovec z Borovec-elektro.cz.
Kromě klasických křížal zvládne sušička i sušení švestek, meruněk, jahod, banánů, manga i broskví. Stejně tak v ní připravíte sušená rajčata, papriky, mrkev, bylinky, houby, domácí těstoviny, kváskové krekry nebo sušené maso (jerky). Máte psa nebo kočku? Oblíbené jsou i domácí pamlsky pro mazlíčky.
Výhodou sušiček (třeba oproti troubě nebo radiátoru) je zmíněná nízká spotřeba energie a možnost využít sušičku celoročně – na jaře pro bylinky, v létě pro ovoce a zeleninu, na podzim na už zmíněné houby. Nevýhodou je tak maximálně to, že přístroj zabere nějaké to místo.
Asi každý si vybaví kulaté sušičky. Bývají nejlevnější a často umožňují dokoupit další plata, takže si můžete zvětšit sušicí plochu. Nicméně ventilátor mají ve spodní části, což vede k nerovnoměrnému sušení a nutnosti prohazovat síta během provozu.
„Při výběru sušičky je dobré zaměřit se především na její kapacitu, rozsah nastavení teploty a způsob, jakým je zajištěno proudění vzduchu během sušení. Čím větší plocha pro sušení, tím víc surovin zpracujete najednou,“ radí Vojtěch.
Hranaté (policové) modely nabídnou rovnoměrné proudění vzduchu bez prohazování a pohodlnější manipulaci s jednotlivými platy. Ale bývají dražší a většinou mají pevně daný počet plat.
„Příkon se obvykle pohybuje od 250 do 1 000 W. Čím vyšší příkon, tím rychlejší sušení, ale i vyšší spotřeba. Co se týče plat, respektive sítí, běžný počet je 5 až 10 plat, ale jdou dokoupit. Na více platech toho vysušíte víc najednou,“ vysvětluje Borovec.
Důležitý je také rozsah nastavení teploty, protože bylinky vyžadují 30–40 °C, ovoce 50–60 °C a maso až 70 °C. Hodí se plynulá regulace teploty, časovač, automatické vypnutí, rovnoměrná cirkulace vzduchu a u dražších modelů i přednastavené programy.
„Na rozdíl od trouby nebo radiátoru nabízí sušička přesné a stabilní nastavení teploty a rovnoměrné proudění vzduchu, které je zásadní pro správné sušení a výslednou chuť,“ říká Vojtěch.
Jako u každého přístroje neopomeňte ani kvalitu zpracování a materiály. Plastové modely jsou lehčí a levnější, ale méně odolné, zatímco nerezové vydrží déle a hodí se pro intenzivní používání.
„Základní obyčejné sušičky koupíte už od 800 Kč, ale pak existují i profesionální sušičky s velkým výkonem a objemem, které stojí přes 10 000 Kč,“ přibližuje jedno z hlavních kritérií Jiří Borovec z Borovec-elektro.cz.
Podle hodnocení na internetových obchodech, srovnávačích, diskuzích na fórech a vlastních zkušeností jsme vybrali tyto osvědčené modely:
„Vše můžete kontrolovat přes průhledná dvířka, takže nemusíte sušičku ani otevírat. Sušení je díky tomu nejen rychlejší, ale také bezstarostné, a hlavně s nejlepšími výsledky bez rizika přesušení nebo vzniku plísní,“ shrnuje pro Kupi.cz Adam Vojtěch ze Sencor.
Jak už jsme naznačili, sušit se dá prakticky všechno. Ale speciálně doporučujeme tyto dvě potraviny. Ozkoušeno!
Zralé mango oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a pro zachování barvy je můžete krátce namočit do vody s citronovou šťávou. Rozložte na plata bez překrývání a sušte při 50–60 °C asi 8–12 hodin, dokud ovoce nebude suché.
Libové hovězí maso (zadní nebo svíčková) nakrájejte na proužky, naložte do směsi sójové omáčky, koření dle chuti a chilli alespoň na 4 hodiny. Poté sušte při 65–70 °C zhruba 6–8 hodin, dokud nebude maso perfektně vysušené.
Napište nám do diskuze, co byste si v sušičce nejraději usušili nebo co v té své už sušíte. Ostatní čtenáři Kupi.cz jistě ocení inspiraci!
Zdroje: Kupi.cz