Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mirabelky a špendlíky patří k nejzdravějším plodům léta, přesto zůstávají nevyužité

MVolodymyr / Shutterstock.com

Když se v létě půjdete projít po městě, určitě na ně brzy narazíte. Nebo když pojedete někam autem, protože tyto dřeviny rostou často u silnice. Řeč je o mirabelkách a špendlících, což pro mnohé překvapivě není totéž. Každopádně obojí je „zdarma“ a obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek.

Přečtěte si také

Mnoho rodičů chybuje při výběru aktovky, což ovlivňuje zdraví dětí. Hlídejte váhu a certifikáty, radí odborníci

Jaký je rozdíl mezi mirabelkou a špendlíkem?

Mirabelky a špendlíky jsou plody různých odrůd slivoní a lidem se kvůli tomu často pletou. Přestože na první pohled vypadají podobně – mají drobné žluté plody –, je mezi nimi několik rozdílů.

Mirabelky jsou kulaté, zlatožluté, často s drobnými tečkami na straně, která byla vystavena slunci. Rostou volně v přírodě, hlavně u cest a na okraji lesů. Špendlíky vypadají víc jako malé žluté švestky, protože jsou oválné a mají větší pecku. Oproti mirabelkám mají špendlíky pevnější slupku.

A pak je tu ještě slivoň myrobalán (slivoň třešňová), která bývá v Česku nejčastěji červená a vyznačuje se tím, že z ní jde nejhůře vyndat pecka.

Gigoliver / Shutterstock.com

Velmi zdravé ovoce, které opomíjíme

Mirabelky i špendlíky jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Jak potvrzují odborné studie, obsahují vitamíny C, E a B a také důležité minerály jako draslík, hořčík, vápník, železo nebo zinek.

Například výzkum z roku 2011 potvrdil, že draslík a hořčík pomáhají udržovat zdravý krevní tlak a činnost srdce. Železo zase bojuje proti únavě a vápník s fosforem přispívají ke správnému složení kostí.

Oba plody mají vysoký obsah vlákniny a přirozeně se v nich vyskytuje sorbitol, což je látka, která podporuje trávení. Zkrátka prakticky všechny studie se shodují, že konzumace slivoní je zdraví prospěšná a lidé by je měli jíst více.

Původ „špendlíků“ a proč jsou v ČR všude

Slivoně se do Evropy údajně dostaly ve středověku, původně z oblasti dnešního Turecka. Mirabelka se začala hojně pěstovat hlavně ve Francii, kde se jí dodnes sklízí přes 15 000 tun ročně, a to především v oblasti Lotrinska, kde má dokonce chráněné zeměpisné označení Mirabelle de Lorraine.

U nás v ČR jsou tyto stromy rozšířené především díky tomu, že byly vysazovány u cest a na mezích. Mirabelky takzvaně „zplaňují“ a šíří se samy. Špendlíky najdeme spíš v zahradách nebo jako staré ovocné odrůdy na venkově, ale narazit na ně můžete i na veřejném prostranství.

Pokud kolem mirabelek nebo špendlíků půjdete, určitě si jich můžete pár nasbírat. Tedy pokud nerostou někomu ze zahrady, pak by to samozřejmě byla krádež. Ale tam, kde většinou přezrálé končí na chodníku, to jistě nikomu vadit nebude.

Formatoriginal / Shutterstock.com

Tip Kupi.cz: Domácí mirabelkový džem

Mirabelky (nebo špendlíky a myrobalány) jsou ideální na výrobu džemu. Jsou sladké, aromatické a snadno se rozvařují. Tady je recept na voňavý, jemně kořeněný džem.

Budete potřebovat:

  • zralé mirabelky (cca 1 kg),
  • cukr (v poměru 1 : 1 k ovocnému pyré),
  • 1 lžičku kyseliny citronové,
  • 2–3 hřebíčky,
  • kousek celé skořice,
  • balíček pektogelu (želírovací prostředek),
  • 1 vanilkový cukr,
  • nastrouhaný čerstvý zázvor,
  • 1–2 lžíce tuzemáku.

Postup:

  1. Omyté mirabelky dejte do velkého hrnce, přidejte koření a zalijte vodou tak, aby byly ponořené.
  2. Přiveďte k varu a rozvařte na kaši (cca 30 minut), občas promíchejte.
  3. Propasírujte hmotu přes hrubé síto, odvažte pyré a přidejte stejné množství cukru.
  4. Krátce povařte a přimíchejte pektogel s vanilkovým cukrem.
  5. Na závěr vmíchejte zázvor a rum. Horký džem naplňte do čistých sklenic.
  6. Sterilujte při 80 °C asi 20 minut – zajistíte tak delší trvanlivost.

Napište nám do diskuze, jestli vám mirabelky a špendlíky chutnají. Natrháte si je občas jen tak do pusy, nebo je sbíráte ve velkém a zavařujete?

Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Healthline, Celostní medicína