Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tvarohové kostky se švestkami podle babičky: Recept, co peču s dětmi každý víkend a chutná úplně všem

Sophia Michalčíková

Tenhle recept má u nás doma speciální místo. Naučila mě ho babička, peču ho se svými dětmi skoro každý víkend a pokaždé zmizí dřív, než stihne vychladnout. Vláčné těsto, jemný tvaroh a šťavnaté švestky – jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. A navíc? Hotovo máte raz dva.

Přečtěte si také

Nová vánoční limitka Kofoly dorazila na pulty obchodů. Jak chutná? Otestovali jsme ji

Pamatuju si, jak jsme jako malí běhali kolem stolu, kde babička právě mazala tvaroh na těsto. Nikdo z nás nedokázal vydržet, až bude koláč upečený. Dnes je to přesně naopak – moje děti čekají, až vytáhnu plech z trouby, a už připraveně postávají s vidličkami v ruce.

Tvarohové kostky mají v sobě kouzlo jednoduchosti, kterou už v moderním pečení občas postrádám. Žádné složité suroviny, žádné zdobení. Jen upřímná chuť, která spojuje generace. A když si k pečení pustíme rádio a popíjíme domácí malinovku, je to prostě ideální neděle.

Tvaroh – hrdina zdravého mlsání

Možná to nevíte, ale tvaroh je jedním z nejvýživnějších mléčných výrobků vůbec. Obsahuje spoustu bílkovin, vápník i minimum tuku, pokud sáhnete po odlehčené verzi. Navíc má neutrální chuť, takže skvěle ladí se sladkým i slaným. V kombinaci s ovocem, jako jsou švestky, vytváří ideální rovnováhu mezi krémovitostí a šťavnatostí.

A co je důležité pro každou mámu? Tvaroh děti většinou milují a ani si neuvědomí, že právě snědly něco opravdu výživného. Ideální řešení, když chcete mlsat bez výčitek.

4_mai / Shutterstock.com

Tvarohové kostky se švestkami – recept

  • Počet porcí: 10
  • Doba přípravy: 50 minut

Ingredience

Krém:

  • 250 g jemného tvarohu
  • vejce
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Těsto:

  • 3 vejce
  • 175 g změklého másla
  • 175 g krystalového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Navrch:

Švestkový crumble
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Švestkový crumble

Švestkový crumble je sladká dobrota s drobenkou, kterou si zamilujete. Tento velmi rychlý a snadný dezert kombinuje sladkou chuť ovoce a křupavé drobenky a rozhodně stojí za vyzkoušení. Podávejte ideálně ještě teplý.

Švestkový crumble

Postup přípravy

  1. Předehřeju troubu na 180 °C a připravím si formu zhruba 28 x 18 cm, kterou vyložím pečicím papírem – hlavně nezapomínám i na okraje, aby šel koláč později krásně vyndat.
  2. Švestky omyju, rozkrojím na půlky a vypeckuju. Nejčastěji mi s tím pomáhají děti, každé má svou misku a závodí, kdo očistí víc. V míse smíchám tvaroh s vejcem, cukrem, mandlovým i vanilkovým extraktem. Krém vyšlehám do hladka.
  3. V další míse šlehám vejce s měkkým máslem a cukrem, dokud směs není světlá a nadýchaná. Pak přidám mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchám.
  4. Hotové těsto rozetřu do připravené formy. Děti se vždy snaží uhladit ho lžící, ale často skončí s prsty v těstě – kdo by to neznal? Na těsto rovnoměrně naliju tvarohový krém a jen lehce ho rozprostřu, není potřeba být úplně precizní.
  5. Navrch pokladu švestky – řeznou stranou nahoru. Vždycky jich mám o pár víc, protože některé záhadně „zmizí“ během přípravy. Vložím plech do trouby a peču 30 minut. Povrch musí být lehce zlatavý a tvaroh pevný.
  6. Po vytažení nechám koláč chvíli ve formě, pak ho přenesu i s papírem na mřížku a nechám ho pořádně vychladnout. I když… málokdy se to úplně povede – první kostka mizí obvykle ještě teplá.

Tipy z mé kuchyně

  • Jedna z věcí, která mi při pečení fakt pomáhá, je připravit si suroviny dopředu. Když peču s dětmi, nemůžu běhat po kuchyni a hledat mouku.
  • A jinak – nebojte se obměn. Místo švestek zkuste třeba borůvky, meruňky nebo jablka se skořicí.
  • A jestli máte doma náročnější jazýčky, do tvarohového krému přidejte hrst nasekané bílé čokolády. Koláč dostane nový rozměr.
  • Máslo určitě používejte měkké, ne rozpuštěné – těsto pak bude mít ideální konzistenci.
  • A pokud vám zbude (což pochybuju), skvěle chutná i druhý den ke snídani. U nás to ale ještě nikdy nenastalo.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP