Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Valašské frgály s tvarohem a meruňkovým džemem podle starého poctivého receptu z kuchyně našich babiček

Sophia Michalčíková

Valašské frgály jsou pokladem moravské kuchyně, který kombinuje křehké kynuté těsto s lahodnou tvarohovou náplní a sladkými meruňkami. Tento tradiční recept vás naučí připravit koláče s nadýchaným těstem, které voní máslem a vanilkou. Výsledkem jsou dva velké koláče s křupavou drobenkou, které rozhodně nestihnou vychladnout. Připravte si chutný kousek Valašska přímo ve své kuchyni.

Přečtěte si také

Můžete sníst prošlý jogurt? Lidé si stále pletou data minimální trvanlivosti a spotřeby

Když jsem poprvé ochutnala pravé valašské frgály na folklorním festivalu v Rožnově pod Radhoštěm, věděla jsem, že musím tento recept získat za každou cenu. Místní babička, která je prodávala, mi prozradila, že tajemství spočívá v pomalém kynutí těsta a štědré vrstvě náplně. Frgály, někdy také nazývané „vdolky“, patří k nejstarším moravským koláčům. Na Valašsku se pekly především o svátcích a na svatby, čím větší frgál, tím bohatší rodina. Tradičně se pekly na obrovských plechách a mohly mít průměr až půl metru!

Proč právě tvaroh a meruňky?

Kombinace tvarohu a meruněk není náhodná. Tvaroh byl na Valašsku vždy dostupný díky rozvinutému pastevectví, zatímco meruňky se pěstovaly v teplejších oblastech jižní Moravy a dovážely se v podobě džemů nebo povidel. Tato kombinace vytváří dokonalou chuťovou harmonii, krémový, mírně nakyslý tvaroh vybalancuje sladkost meruňkového džemu.

Zajímavostí je, že tvaroh obsahuje vysoké množství bílkovin a vápníku, což z frgálů dělá překvapivě výživný dezert. V tradičních receptech se často používal domácí tvaroh přímo od sedláků, který měl výraznější chuť než dnešní průmyslově vyráběné varianty.

Filip Fuxa / Shutterstock.com

Valašské frgály s náplní z tvarohu a meruňkového džemu

  • Počet porcí: 2 velké koláče
  • Délka přípravy: 120 minut (včetně kynutí)

Ingredience

Těsto:

  • 120 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 40 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 90 g změklého másla

Náplň:

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • vanilkový extrakt
  • 200 g meruňkového džemu

Drobenka:

  • 30 g cukru krupice
  • 30 g změklého másla
  • 30 g hrubé mouky

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • máslo
  • moučkový cukr rum

Postup přípravy

  1. V misce smíchejte vlažné mléko s droždím a moučkovým cukrem. Důkladně promíchejte a nechte na teplém místě 20 minut aktivovat kvásek, až se na povrchu vytvoří pěna.
  2. Do velké mísy prosejte hladkou mouku, vytvořte uprostřed důlek a vlijte do něj vzešlý kvásek, vejce a přidejte změklé máslo nakrájené na kousky.
  3. Vypracujte hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš suché, přidejte lžíci mléka, pokud je moc lepivé, přisypte trochu mouky.
  4. Mísu s těstem přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě (ideálně u radiátoru nebo v troubě s rozsvícenou žárovkou) kynout přibližně 60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Mezitím si připravte náplně, v misce rozmíchejte tvaroh s vejcem, cukrem a několika kapkami vanilkového extraktu na hladkou hmotu.
  6. Na přípravu drobenky v misce spojte cukr krupici, změklé máslo a hrubou mouku. Prsty propracujte směs, až vznikne hrubá drobenka.
  7. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na dva stejné díly.
  8. Každý díl rozválejte do kruhu o průměru přibližně 30 centimetrů a tloušťce asi 5 milimetrů. Kruhy opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Na první koláč naneste tvarohovou náplň, rozetřete ji téměř až ke krajům (nechte asi 2 cm volné). Na druhý koláč naneste rovnoměrně meruňkový džem.
  10. Oba koláče rovnoměrně posypte připravenou drobenkou.
  11. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem pro krásné zlatavé zabarvení.
  12. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut, dokud koláče nezezlátnou a drobenka není křupavá.
  13. Po upečení nechte koláče zchladnout na mřížce. V malém hrnci rozpusťte lžíci másla, přidejte lžíci moučkového cukru a lžičku rumu. Touto směsí lehce pokapejte vychladlé frgály.
Valašský frgál
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Valašský frgál

Valašské frgály jsou u nás vyhlášené. Ikonické koláče s různými sladkými náplněmi jsou naším unikátním pekařským výrobkem a ve světě nemají obdobu. Na Valašsku se původně pekly při slavnostních příležitostech a dnes jsou jedním z gurmánských turistických cílů na Valašsku. Ale proč si je nezkusit upéct i doma? Pojďte do toho s námi!

Valašský frgál
Meruňkový tříbarevný koláč
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Meruňkový tříbarevný koláč

Meruňkový tříbarevný koláč je skvělým dezertem, který nejenže vypadá atraktivně, ale také výborně chutná a hodí se jako ideální doplněk ke kávě či čaji. Díky tvarohu, kakau a ovoci je koláč krásně vláčný, pevný a udržuje si svůj tvar. Díky svému atraktivnímu vzhledu okouzlí na každé akci, ať už přivítáte hosty, nebo si jen chcete vychutnat něco mimořádného.

Meruňkový tříbarevný koláč

Tipy autorky pro dokonalé frgály

Ze své zkušenosti vím, že kvalita tvarohu udělá obrovský rozdíl, investujte do tučného tvarohu z farmy nebo použijte měkký tvaroh ve vaničce s minimálně 20% tuku. Když připravujete drobenku, nebojte se ji promačkat do větších hrudek, vytvoří pak na koláči krásné křupavé ostrůvky. Tajný trik mé tchyně spočívá v tom, že do tvarohové náplně přidává špetku citronové kůry, která krásně osvěží celou chuť.

Pokud chcete frgály ještě vylepšit, zkuste meruňkový džem nahradit domácími povidly nebo čerstvými meruňkami pokládanými na tvaroh. A pozor na kynutí, raději nechte těsto kynout déle v chladnější místnosti než krátce v příliš teplé, získáte tak jemnější strukturu. Na závěr ještě malá rada: Frgály jsou nejlepší vlažné, ale vydrží v pokojové teplotě až tři dny zabalené v utěrce.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz