Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tatarák za 100 Kč vs. za 400 Kč? Ten ze supermarketu je taky poctivý, v restauraci brutálně přeplácíte

Kupi.cz

Pokud milujete hovězí tatarák, tak už to možná víte, ale řada lidí chodí na jemně škrábané hovězí jenom do restaurace. V českých supermarketech běžně koupíte zavakuované tataráčky s gramáží cca 250 gramů za cenu okolo 100 Kč. V restauraci sice platíte i za přípravu a servis, ale není za stejnou porci 400 Kč přece jen hodně?

Přečtěte si také

Sezona burčáku začíná. Nejlepší je ve „fázi varu“ a dokáže vás opít, i když má jen málo alkoholu

Tatarák ze supermarketu za cca 100 Kč

Situaci kolem tataráků sledujeme už dlouho, protože je máme sami rádi. Tentokrát jsme se rozhodli opět vydat na menší průzkum…

Vyrazili jsme do několika českých supermarketů a skoro ve všech jsme hovězí tatarák našli. Pouze v pár prodejnách nám obsluha řekla, že tataráky běžně mívají, ale zrovna nejsou. V prvním marketu jsme v regálu našli balení o hmotnosti 250 g za 99,90 Kč. Totožnou gramáž i cenu, ale produkt byl od jiného výrobce, měl taky druhý navštívený supermarket. Ve třetí prodejně ve stejném městě na nás čekal v regálu tatarák o hmotnosti 200 g, takže byl levnější – 79,90 Kč.

Pokud cenu těchto 3 výrobků ze 3 různých supermarketů přepočítáme na kilo, dostaneme se na částku 399,60 Kč, což je v kontextu tataráků z restaurací výborná cena.

Schválně jsme prošli ještě internetové supermarkety s dovážkou a ceny byly jen nepatrně vyšší. Cenově dostupné tataráky okolo 250 g stojí asi 120 Kč, takže 1 kg cca 480 Kč, prémiové zhruba dvojnásobek.

Kupi.cz

V restauraci vše krásně naservírují za 400 Kč

Dát si dobře umíchaný tatarák v restauraci není nic špatného, sami to děláme. Jen když člověk jednou koupí v supermarketu dobrý tatarák a doma si na něm pochutná stejně dobře, ne-li víc, dát si v hospodě to samé za čtyřnásobek už trošku bolí.

Řekněme, že běžná cena tataráku bez topinek je v restauraci 250 Kč za 150 g masa. To máme skoro 1 700 Kč za kilo. V ceně je maso, další ingredience, servis a hlavně marže. Když je tatarák výborný, asi nikomu nevadí trochu si připlatit, jenže někdy je to zklamání…

Na druhou stranu buďme féroví. Dobré restaurace berou čerstvé hovězí od ověřených řezníků a v prémiové kvalitě, takže vyšší cena může být i přes vysokou marži opodstatněná. Jenže… 100 Kč a trochu práce vs. 400 Kč? To už milovníci tataráku na účtu poznají.

Mají tataráky z marketů dobré složení?

Na zkoumaných tatarácích v supermarketech i online marketech jsme našli obsah hovězího zadního masa vždy okolo 90 až 98 %. To je dobrý výsledek. A co tvoří zbytek?

Nezbytností je dusitanová solicí směs, známá jako praganda, která produkt nejen ochutí, ale taky podpoří jeho červenou barvu a trvanlivost. Dále se v tatarácích nacházejí regulátory kyselosti, extrakty koření, voda a olej – slunečnicový nebo řepkový. Tady kvalitní tataráky z restaurace vedou, protože v nich žádná éčka nebudou, respektive neměly by být. Nebo restauratéři taky berou už zpracované tataráky? Kdo ví.

Některé tataráky jsou už ochucené dalšími ingrediencemi, takže jsou určeny přímo ke konzumaci, jiné si musíte doma umíchat, tj. přidat sůl, pepř, žloutek, worchestrovou omáčku, cibulku, kečup, hořčici a další složky, které máte rádi. Při nákupu se vždycky podívejte na složení. Pokud v něm není vyloženě „přeéčkováno“, není se čeho bát.

Kupi.cz

Jak si umíchat tatarák ze supermarketu?

Přinesli jste si domů hotový tatarák (250 g), ale chutná spíš neutrálně? Stačí pár ingrediencí a chvilka času a proměníte ho v poctivý „hospodský“ tatarák.

Postup:

  1. Přesuňte maso do mísy a nechte ho pár minut stát při pokojové teplotě.
  2. Přidejte 1 žloutek, který masu dodá krémovou strukturu.
  3. Vmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice a 1 lžičku kečupu.
  4. Nasekejte 1 malou cibuli najemno a přidejte ji k masu.
  5. Dochucujte: Worcester (cca 1 lžička), mletý pepř, sladká paprika, případně špetka chilli – vše podle chuti.
  6. Volitelně přidejte nasekanou nakládanou okurku nebo kapary.
  7. Důkladně promíchejte a podávejte s křupavými topinkami potřenými česnekem.

Tak co, dostali jste chuť připravit si doma tatarák? V supermarketu ho najdete v sekci s hovězím masem, nejčastěji poblíž mletého masa na burgery. Nebo vedle carpaccia. Ať se vám podaří!

Zdroj: Kupi.cz