Česká kuchyně, zahrnující pokrmy i jednotlivé potraviny, je dost specifická a nemusí lahodit každému jazýčku. Turisté ale překvapili a nemohou si vynachválit některé typické české výrobky. Dopustit nedají třeba na třeboňského kapra nebo nivu.
Turisté si libují v českých potravinách
Ačkoliv by se mohlo zdát, že máme jako český národ velmi vytříbený jazýček, kterým se odlišujeme od obyvatel z jiných zemí, pravdou je, že máme některé chutě s cizinci společné. Překvapivě jim totiž chutnají naše potraviny, které mají svoji specifickou chuť. Podívejte se, na čem ujíždějí.
Gastronomie hraje klíčovou roli u mnoha turistů, kteří objevují novou zemi. Ochutnávání místních pokrmů a potravin baví snad každého, kdo navštíví cizí kraj. Co omámilo turisty v Česku a kvůli kterým potravinám se sem rádi vracejí?
Druhá příčka vás překvapí
Představíme vám rovnou první tři místa, což jsou potraviny, které se umístily nejvýše, a jsou tedy nejpopulárnější.
- Tlačenka: Je zajímavé, že turisté na první místo poslali právě tlačenku, která je speciální svou konzistencí. Je to typický produkt, který vzniká během zabijačky a je tvořen malými kousky masa v rosolu – a právě rosol je tím, co rozděluje nejen Čechy na ty, kteří tlačenku milují, a na ty, kteří ji nenávidí. Tradičně se podává k pivu, které cizinci mají poměrně rádi, zvlášť to české.
- Olomoucké tvarůžky: Říká se, že je buď milujete, nebo nesnášíte, a to kvůli silnému aromatu, které tvarůžky rozhodně mají. Když je někdo ochutná poprvé, většinou se netěší oblibě a chvíli trvá, než si k nim člověk najde cestu. Proto je velmi překvapivé, že se dostaly na druhé místo. V poslední době je v kurzu zdravá strava a do té tvarůžky rozhodně patří. Mají totiž minimum tuku a zároveň hodně bílkovin. Vynikající jsou samotné, ale i jako součást snídaně, třeba s vejci.
- Uzené maso: Třetí místo je již méně překvapivé, protože je známé, že uzená chuť přijde vhod velkému množství lidí. Klasické uzené maso je libové a turisté ho možná mají rádi i proto, že je k dostání na trzích na různých místech v Česku. Nemělo by se zaměňovat s teplou šunkou, kterou lze také zakoupit ve zmíněných stáncích. Podává se k němu hrachová kaše, ale i bramborové pyré a zelí.
Petr_Zatka / Shutterstock.com
Maso, sýry a ovoce
Hned v závěsu za prvními třemi příčkami jsou další potraviny, jako je zmíněná pražská (teplá) šunka, Jihočeská niva nebo Opal jablka, což je odrůda, která byla vyvinuta v České republice, konkrétně ve Střížovicích v Českém ráji. Velmi oblíbený je lovecký salám (tzv. lovečák), který si mnoho Čechů dopřává nejen ve vánočním období, ale i škvarky nebo kysané zelí. Turisté si rádi pochutnávají i na třeboňském kaprovi, modrém máku nebo českém kmíně.
Co dalšího mají rádi turisté?
- „V Česku si kupuji Tatranky a Hořické trubičky a vozím si zásobu do Ameriky, kde žiji. Sladkosti máte bezkonkurenční a vždy mi ukápne pomyslná slza, když dojím poslední kus.“ – Mary (USA)
- „Ujíždím na sýrech, jako je niva nebo abertamský sýr. Bohužel se rychle kazí, takže si je nemohu odvézt, ale vždy když jsem v Česku, dopřávám si je ve velkém.“ – Linda (Vietnam)
- „Miluji vaše pečivo, ať už je to sladký frgál, nebo šumavský chléb. My nic takového nemáme a ten váš voní a chutná naprosto fantasticky. Závidím vám vaše pekárny a pekárenské výrobky.“ – Jasmina (Bahrajn)
Zdroje: TasteAtlas, respondenti Kupi.cz