Existují dva typy lidí. Ti, kteří koprovou polévku milují, a ti, kteří ji nenávidí. Pokud si však chcete tuto lehkou, krémovou polévku vychutnat, měli byste se vyvarovat případných chyb při vaření. Možná právě kvůli nim vám nechutná tak, jak by měla. Jaké jsou klíčové kroky vaření a čemu se naopak vyhnout, abychom dosáhli té nejlepší chuti u koprové polévky?
Koprová polévka má jedinečnou chuť a vůni. Její příprava je jednoduchá a rychlá. Stačí jen pár ingrediencí a tento sytý pokrm uspokojí celou rodinu.
„Nejdůležitější při přípravě koprové polévky je určitě vývar. Může být hovězí, drůbeží, ale i zeleninový. Díky vývaru bude koprová polévka aromatická a chutná,“ sdělil pro redakci Kupi.cz kuchař Martin Kovář. Jak na vývar? Maso nebo zeleninu dejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte koření (sůl, pepř a bokový list). Vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Dalším klíčovým krokem je správně dochutit polévku. „Soli a pepře dejte jen trochu, aby nepřebíjely chuť kopru. Pro vyvážení chuti můžete přidat špetku cukru,“ zmiňuje kuchař.
„Nejlépe chutná koprová polévka čerstvě uvařená. Nicméně ji můžete skladovat v lednici 2 až 3 dny. Důležité je polévku nechat vychladit a přelít do vzduchotěsné nádoby, tím se zachová její vůně a chuť,“ dodává Martin Kovář.
Každá rodina vaří koprovou polévku trochu jinak, proto přidávám i náš „rodinný recept“ na koprovou polévku, která mě láká vždy, když vidím u nás na zahradě spoustu kopru. Jedná se o sezónní polévku, pokud máte možnost, sáhněte po mladých bramborách a mladé mrkvi a jarní cibulce s natí. Na výsledné chuti je to znát.
Ingredience: 1 litr zeleninového vývaru, 3 brambory, 2 mrkve, 1 jarní cibulka s natí, 2 lžíce přepuštěného másla, 4 lžíce 30% smetany, svazek kopru, lžička soli, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky oregana (můžete vynechat), špetka kurkumy – tu přidávám pro zvýraznění žluté barvy polévky.
Postup: Zeleninu omyjte a oloupejte. V hrnci rozpusťte dvě lžíce přepuštěného másla. Oloupané brambory, mrkev a jarní cibulku (i s natí) nakrájejte na kousky a opékejte 10 minut. Poté nalijte do hrnce litr zeleninového vývaru. Přidejte koření, sůl, muškátový oříšek, oregano a špetku kurkumy. Polévku přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 15 minut, zelenina by měla být měkká. Přidejte omytý a nadrobno nasekaný kopr a nechte vařit dalších 5 minut bez pokličky. Úplně nakonec přidejte čtyři lžíce 30% smetany. Polévku promíchejte, a jakmile se začne znovu vařit, vypněte ji. Dobrou chuť!
S koprovou polévkou můžete experimentovat. Přidat do ní vařená vejce, houby, cuketu, brokolici. Vyzkoušet můžete i různá koření, jako je česnek, kurkuma, zázvor, které zdůrazní chuť kopru. Vegani mohou místo smetany použít kokosové mléko nebo rostlinnou smetanu. Koprovou polévku zkuste podávat se semínky, která obohatí nejen chuť, ale dodají pokrmu také nutriční hodnotu.
Zdroj: Kupi.cz