Mladé zelí má tu kouzelnou vlastnost, že se během pár minut změní na voňavou a křehkou pochoutku, která krásně ladí s uzenou slaninou, klobáskou a čerstvým koprem. Tento recept na smažené zelí je ideální pro konec jara a celé léto, kdy je zelí sladké, křupavé a na trzích i v obchodech ho najdete v té nejlepší kondici. Připravíte ho snadno a rychle, přitom překvapí svou plností chutí i poctivostí. Hodí se jako hlavní chod s bramborami i jako sytá příloha. A když zbyde? Druhý den je snad ještě lepší!
Proč si připravit mladé zelí na tento způsob
Jarní a letní verze dušeného zelí má zcela jiný charakter než klasická zimní zelňačka. Lehké, šťavnaté listy mladého kuželovitého zelí se dusí jen pár minut, takže zůstávají jemné a zároveň krásně křupavé. Ve spojení s rozpuštěnou slaninou, opečenou klobásou, cibulkou a voňavým koprem vzniká jednoduché, ale neodolatelné jídlo, které chutná jako z chalupy. Zvládne ho každý, i začátečník v kuchyni – stačí jedna velká pánev, pár základních surovin a půl hodiny času. A věřte, že se k němu budete vracet každé léto.
Co je na mladém zelí tak speciálního?
Mladé zelí, obvykle odrůdy se špičatou hlávkou, je poklad jara a léta. Jeho listy jsou jemné, křehké a méně pevné než u podzimních nebo zimních odrůd, což z něj dělá ideální surovinu pro rychlé přípravy – ať už dušení, restování, nebo dokonce pečení. Navíc má přirozeně nasládlou chuť, takže není potřeba ho přehnaně dochucovat. Je bohaté na vlákninu, vitamín C a antioxidanty, přitom je lehce stravitelné a kaloricky velmi střídmé. Pro tělo i chuťové buňky – dokonalá sezónní surovina.
Mladé zelí smažené se slaninou a klobásou – recept
- Počet porcí: 4–6
- Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 800 g mladého bílého zelí (např. kuželovité)
- 150–250 ml vody
- ½ lžičky soli
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- ½ svazku čerstvého kopru
- 150 g uzené slaniny
- 150 g klobásy
- 1 větší cibule
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké pšeničné mouky
- mletý černý pepř dle chuti
- cukr dle chuti (volitelně)
- citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy
- Zelí zbavte poškozených vnějších listů, opláchněte ho pod studenou vodou, osušte a nakrájejte na širší nudličky nebo proužky podle chuti.
- Vložte zelí do většího hrnce, přidejte vodu, sůl, bobkový list a nové koření. Přiklopte pokličkou a na středním plameni vařte 20 minut, během kterých několikrát promíchejte.
- Mezitím si připravte ostatní suroviny – kopr opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na proužky, klobásu na půlkolečka a cibuli na drobné kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte ji dozlatova. Pak přidejte slaninu a klobásu a opékejte, dokud se slanina nezmění v křupavé škvarky a klobása získá zlatohnědou barvu.
- Směs cibule, slaniny a klobásy přendejte k vařícímu se zelí.
- Do stejné pánve vložte máslo, nechte ho rozpustit a zpěnit. Přisypte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Když začne mouka zlátnout, přidejte naběračku vody ze zelí a vymíchejte hladkou omáčku.
- Omáčku přelijte k zelí, přisypte nasekaný kopr a vše důkladně promíchejte.
- Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a případně i špetkou cukru – záleží na chuti zelí a vaší preferenci.
- Vše společně ještě 3–4 minuty povařte bez pokličky, aby se chutě propojily.
- Podávejte horké s čerstvým pečivem nebo vařenými bramborami.
Pečené jelito se zelím
Jelito je jednou z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby jeho přípravy patří pečení v troubě. Skvěle navíc chutná s dušeným kysaným zelím. Stačí vám jen pár minut a skvělá zabijačková dobrota je na světě.
Pečené jelito se zelím
Nakládané zelí
Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.
Nakládané zelí
Tipy z redakce
- Pokud preferujete vegetariánskou verzi, vynechte slaninu i klobásu a na másle osmahněte víc cibule nebo přidejte špetku uzené papriky pro nádech kouřovosti.
- Lžíce rajčatového protlaku vmíchaná na konci vaření dodá zelí příjemnou kyselkavost a barvu.
- Do hotového pokrmu můžete vmíchat i trochu zakysané smetany – vznikne krémovější varianta, ideální ke chlebu.
- Podzimní a zimní zelí vařte alespoň 50 minut, protože je tužší a potřebuje delší čas, aby změklo.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková