Populární web TasteAtlas nedávno aktualizoval svůj žebříček nejlepších snídaní světa, a to podle hodnocení tisíců turistů, kteří ochutnávali ranní pokrmy na svých cestách. Řada těchto dobrot, sladkých i slaných, už dávno pronikla i na naše snídaňové talíře. Co nás ale může potěšit – v žebříčku se objevily i tři typicky české snídaně, které cizinci ohodnotili překvapivě vysoko. Zkusíte tipnout, které naše ranní klasiky si u zahraničních strávníků vysloužily palec nahoru?
Portál TasteAtlas mimo jiné pravidelně informuje o nejoblíbenějších jídlech z celého světa. Nedávno svou pozornost zaměřil na snídaně. Podívejte se s námi na desítku těch, které lidé jedí po ránu nejradši. Jsou mezi nimi i vaši favoriti?
Zatímco z našich pekařství známe spíše sušší varianty připomínající skořicové buchty inspirované původní skandinávskou recepturou, srdce turistů si získaly skořicové rolky „po americku“. Tedy vláčnější a zalité pořádnou vrstvou bílého krému. Jinak řečeno, pořádné kalorické bomby.
Oblíbená položka snídaní a brunchů, na kterou si do spousty kaváren a bister můžete zajít i u nás. Vydatnou porci obvykle tvoří brioška se slaninou a zastřeným vejcem zalitá holandskou omáčkou.
Nic nezasytí až do oběda tak jako bohatý talíř poskládaný z nejoblíbenějšího britského výběru: fazole, vejce, slanina, klobása, opečená rajčata a houby, k tomu toust. Anglická snídaně je známá a oblíbená po celém světě, mimo jiné jako účinný vyprošťovák po prohýřené noci.
Slyšíte o nich poprvé? Nadýchané tyčinky ze smaženého pšeničného těsta nejsou celosvětově tak známé jako jiné druhy snídaní, ti co je ale jednou ochutnali, na ně podle hodnocení turistů nedají dopustit. Uvnitř jsou měkké a vláčné, na povrchu křupavé. Typicky se podávají s horkým sójovým mlékem, rýžovou kaší nebo masovou polévkou.
Belgická specialita podávaná s čokoládou, sirupem nebo ovocem, kterou si řada z nás často připravuje doma. Víte ale, že originální recept existuje ve dvou verzích? Bruselské vafle se připravují z lehčího a tekutějšího těsta, lutyšská varianta je hutnější, díky tomu mají výsledné vafle nerovnější okraje.
Ačkoliv se jim říká „pancakes“, u nás je známe spíše jako lívance. Jedná se o vrstvené, vysoké a nadýchané placky přelité javorovým sirupem a máslem. Oblíbená je i jejich varianta s opečenou slaninou.
Někdy je po ránu tou nejlepší volbou miska teplé, slané polévky. Své o tom ví i spousta milovníků japonské kuchyně, kteří tuto umami specialitu z dashi vývaru, miso pasty, tofu a mořských řas vyzdvihli na čtvrté místo žebříčku.
Kdo jednou ve Španělsku ochutnal křupavé smažené tyčinky z koblihového těsta posypané cukrem a namáčené do horké čokolády, pak musí dát hodnotícím turistům za pravdu. O vhodnosti tohoto kalorického a sladkého pokrmu na snídani by se nicméně dalo diskutovat.
Turecké pečené nebo smažené pečivo, které se připravuje z tenkého filo těsta, je mezi cestovateli druhým nejoblíbenějším ranním pokrmem. Obvykle se plní sýrovou, masovou nebo špenátovou směsí, připravuje se ale také nasladko. Běžně se jí nejen v Turecku, ale také v balkánských a arabských zemích.
Na prvním místě pak nemohl skončit nikdo jiný než král všeho pečiva. Křupavý francouzský máslový croissant milujeme samotný, plněný sladkými krémy i obložený naslano jako sendvič. K popularitě mu určitě dopomohlo i to, že se peče ve všech koutech světa a ani u nás není pekárny (nebo sekce s pečivem v supermarketech), ve které byste ho nekoupili.
Pro zajímavost zde také uvedeme, že server TasteAtlas zveřejnil samostatně také tři nejlépe hodnocené snídaně z České republiky. Výběr je ovšem poněkud zvláštní. Nevíme, kde hodnotící turisté snídali, nicméně na třetím místě se z naší kuchyně umístila vaječná smaženice s houbami, na druhém pletené housky a na prvním krupicová kaše.
Za ne zcela typickým výběrem pravděpodobně stojí fakt, že většina našich obvyklých snídaní není výsledkem výhradně lokální kuchyně, případně se při jejich přípravě inspirujeme (nejen výše zmíněnými) světovými pokrmy.
A co snídají sami Češi? Několika z nich jsme se zeptali při nákupech v jednom supermarketu. Sázejí na klasiku, nebo se nechávají inspirovat světovými oblíbenci?
Zdroje: TasteAtlas, Kupi.cz, respondenti redakce