Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Při žvýkání žvýkaček konzumujeme plasty. Obsahují i barviva nebo konzervanty

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Žvýkačky jsou oblíbenou „neřestí“ mnoha lidí i dětí. Chutnají dobře, mohou fungovat jako nouzová alternativa k čištění zubů i jako relaxační pomůcka a někdo je využívá během hubnutí. Napadlo vás ale někdy, zda je žvýkání bezpečné?

Přečtěte si také

Můžete sníst prošlý jogurt? Lidé si stále pletou data minimální trvanlivosti a spotřeby

Žvýkáš, žvýkám, žvýkáme

Moderní forma žvýkaček je známá už od druhé poloviny 19. století, což je poměrně dlouhá doba. Dosud se proměnilo jak složení, tak i výběr, jenž se rozrostl o mnoho druhů a příchutí. Vzhledem k tomu, že žvýkačku růst na stromě neuvidíme, víme, že je to zpracovaný výrobek, o kterých je známo, že bychom je měli v jídelníčku omezovat. Občasné žvýkání je i přes nepříznivé složení v pořádku, pokud ale žvýkáte na denní bázi, už to může být problém.

Téměř dva a půl milionu žvýkaček

Přesně tolik se jich ročně vyrobí, což vypovídá o jejich oblibě mezi konzumenty. Pokud se ale na žvýkačkové produkty podíváme blíže, zjistíme, že složením většinou nejsou vůbec přívětivé. Na to upozornil web The Conversation, který uvedl na pravou míru, co znamená „žvýkačkový základ“, který je často ve složení uveden. Dle chemické analýzy se v něm mohou nacházet styren-butadien, polyethylen nebo polyvinylacetát. Zmíněné látky se používají při výrobě pneumatik, tašek a lahví a poslední z uvedených je lepidlo na dřevo.

Složky musí být něčím spojeny, aby žvýkačka mohla mít „lepivý“ materiál a zároveň byla měkká a hladká, ale stojí to za konzumaci takových látek?

Žvýkačky jsou problémové

Nejde pouze o dopad na lidské zdraví, ale i na životní prostředí naší planety. Jedna žvýkačka se rozkládá až 50 let a každý ví, kolik se jich na ulicích nachází. Není divu, že některé země zakazují jejich dovoz do země a samozřejmě i žvýkání, příkladem je Singapur (od roku 1992). V rámci studie vědci také zjistili, že na jeden gram žvýkačky dojde k uvolnění 600 mikroplastů, což rozhodně není málo.

Bezpečné pro lidskou potřebu, ale záleží na množství

Výrobci žvýkaček mají samozřejmě vše schváleno a pohybují se v normách. „Hlavní složkou žvýkaček je směs polymerů, pryskyřic a dalších látek. Tyto složky jsou schváleny pro použití v potravinářském průmyslu a jsou považovány za bezpečné pro lidskou spotřebu. Nicméně při žvýkání opravdu konzumujeme malé množství plastů. Žvýkačky obsahují i další kontroverzní přísady, jako jsou umělá sladidla, barviva či konzervanty,“ uvádí pro redakci Kupi.cz výživová poradkyně Lenka Tarasidu.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Žvýkačky mají i benefity

Žvýkání jako takové nemusí nést jen negativní dopady. Musíte si však správně vybrat, dobře žvýkání dávkovat a nahlížet na ně zodpovědně a s rozumem. „Žvýkání žvýkaček stimuluje tvorbu slin. To pomáhá neutralizovat kyseliny v ústech a chránit zubní sklovinu. Žvýkání může také krátkodobě zlepšit soustředění nebo snížit pocit hladu. Proto spousta lidí používá žvýkačky jako pomoc při hubnutí. Ale časté a dlouhodobé žvýkání může vést k bolestem čelisti. Žvýkačky s obsahem cukru také představují vyšší riziko zubního kazu,“ komentuje Tarasidu.

Přírodní, ale ne tak dobré

Možná jste si někdy koupili žvýkačku se zdravějším složením s úmyslem, že pro sebe uděláte něco dobrého. Jenže vše je na úkor něčeho dalšího, takže takové žvýkačky většinou postrádají dobrou chuť. „Existují také žvýkačky které neobsahují syntetické polymery a jsou vyrobeny z přírodních surovin. Jsou vyrobené z přírodní gumy zvané chicle, která se získává z mízy stromů. Tyto žvýkačky jsou také biologicky odbouratelné a šetrnější k životnímu prostředí. Občasné žvýkání nevidím jako problém, ale mělo by být vědomě a ne automatickým návykem,“ zakončuje Lenka Tarasidu.

Zdroje: The Conversation, Siegl, Eurekalert, Kupi.cz