Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Domácí špenátové ravioli s houbami: Luxusní večeře, kterou zvládnete i bez michelinské hvězdy

Anna Shepulova / Shutterstock.com

Domácí špenátové ravioli plněné houbami, mascarpone a parmazánem, přelité máslem se šalvějí a posypané piniemi. Zní to jako jídlo z luxusní restaurace? Ve skutečnosti si tuto delikatesu připravíte pohodlně i doma. Stačí trocha trpělivosti, kvalitní suroviny a láska k poctivé kuchyni. V článku vás krok za krokem provedeme celým procesem a přidáme i pár praktických tipů, díky kterým bude výsledek vypadat i chutnat jako od profesionála.

Přečtěte si také

„Cítila jsem se poníženě. Myslela jsem, že mluví o mně.“ Tereza zapnula překladač a zjistila pravdu

Jarní Toskánsko na talíři

Ravioli jsou ztělesněním italské kuchyně – jednoduché, ale propracované. Kombinace čerstvého špenátového těsta a krémové houbové náplně s mascarpone a parmazánem vytváří harmonii chutí, která vás přenese do srdce Toskánska. Šalvějové máslo a piniové oříšky pak dodají pokrmu noblesní tečku. Tento recept je ideální pro slavnostní příležitosti, romantickou večeři nebo jako víkendový kulinářský projekt. Ačkoli vyžaduje více času než běžná večeře, výsledek rozhodně stojí za to.

Zajímavost o špenátu

Špenát není jen klasická příloha k bramborám a masu. Obsahuje vysoké množství vitamínu K, železa a antioxidantů a patří mezi superpotraviny. Ve středověku byl považován za léčivou rostlinu a v italské kuchyni se využívá především pro svou sytou barvu a jemně zemitou chuť. V těstě na ravioli navíc nejen výborně chutná, ale i esteticky zaujme – díky němu mají těstoviny přirozený zelený odstín bez umělých barviv.

Domácí špenátové ravioli s houbovou náplní

Počet porcí: 4

Doba přípravy: cca 90 minut

Ingredience

Na špenátové těsto:

  • 300 g hladké mouky (typ 00 nebo běžná světlá mouka)
  • 2 velká vejce
  • 100 g čerstvého listového špenátu (blanšírovaného a rozmixovaného)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Na houbovou náplň:

  • 400 g směsi hub (např. hřiby, žampiony, hlíva)
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g mascarpone
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • 5–6 snítek tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na šalvějové máslo:

  • 100 g másla
  • 15–20 čerstvých šalvějových listů
  • 40 g piniových oříšků
  • 50 g parmazánu na posypání
Vladislav Chusov / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Listový špenát krátce blanšírujte (cca 30 vteřin ve vroucí vodě), poté zchlaďte v ledové vodě a důkladně vymačkejte. Rozmixujte do hladké pasty.
  2. Mouku nasypte na pracovní plochu, uprostřed vytvořte důlek, do kterého rozklepněte vejce, přidejte špenátové pyré, olej a špetku soli.
  3. Vidličkou promíchejte a postupně zapracujte mouku, až vznikne kompaktní těsto. To hněťte přibližně 8–10 minut.
  4. Zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  5. Mezitím připravte náplň: Houby očistěte a nasekejte na malé kostičky.
  6. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno.
  7. Na pánvi rozehřejte olej a máslo, orestujte šalotku, poté přidejte česnek a houby. Restujte do zlatova.
  8. Stáhněte z plotny, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, přidejte nasekané bylinky. Nechte mírně zchladnout, poté vmíchejte mascarpone a parmazán.
  9. Promíchejte a dejte na chvíli vychladit.
  10. Odpočinuté těsto rozdělte na 4 části. Každou vyválejte na tenký plát.
  11. Na jednu polovinu plátu pokládejte lžičkou hromádky náplně, mezi nimi nechte mezery. Okolí náplně potřete vodou a překryjte druhou částí těsta. Přitlačte kolem náplně, aby se vytlačil vzduch, a vykrojte ravioli. Okraje dobře utěsněte.
  12. Hotové ravioli pokládejte na lehce pomoučený stůl. Přiveďte osolenou vodu k varu a ravioli vařte přibližně 2–3 minuty, dokud nevyplavou.
  13. Mezitím si připravte šalvějové máslo. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte piniové oříšky a opékejte dozlatova. Přidejte šalvějové listy a krátce je osmažte, až budou křupavé a máslo bude mít oříškovou vůni.
  14. Uvařené ravioli slijte, vložte je do másla a opatrně promíchejte.
  15. Ihned podávejte s hoblinami parmazánu.
Italské karbanátky s rukolou a rajčaty
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Italské karbanátky s rukolou a rajčaty

Italské karbanátky s rukolou a rajčaty jsou nevšední variací tohoto oblíbeného pokrmu z mletého masa. Podávají se s rukolou a cherry rajčátky, ale můžete k nim servírovat i tomatovou omáčku.

Italské karbanátky s rukolou a rajčaty

Tipy z redakce

  • Náplň můžete připravit den předem a uchovat v lednici.
  • Místo pinií lze použít i opražené nasekané vlašské nebo lískové ořechy.
  • Přidání trošky citronové šťávy do náplně zvýrazní chuť hub a mascarpone.
  • Těsto lze připravit i bez špenátu – bude žluté, ale chuť zůstane výborná.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková