Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Na povrchu křupavé, uvnitř jemné – tyhle rebarborové muffiny vás dostanou svou sladkokyselou chutí

A_Lein / Shutterstock.com

Hledáte dokonalý recept na něco sladkého, co oslní vaše chuťové buňky i vaše hosty? Rebarborové muffiny z mandlového těsta jsou tou pravou volbou! Spojení sladkokyselé rebarbory, jemných mandlí a nadýchaného těsta je zkrátka neodolatelné. Ať už plánujete odpolední kávu s přáteli, rodinnou oslavu, nebo si jen chcete dopřát něco výjimečného, tento recept vás nezklame. Navíc je příprava snadná a zvládne ji i začátečník. Pojďte se do toho pustit a objevte kouzlo domácího pečení!

Přečtěte si také

Kvíz: Přiřaďte hlavní město ke správné zemi světa. Pozor, nenaleťte na chytáky

Rebarbora je zelenina původem z Asie

Rebarborové muffiny nejsou jen obyčejným dezertem – jsou to malé sladké poklady, které v sobě ukrývají příběh. Rebarbora, která je hlavní hvězdou tohoto receptu, byla původně pěstována jako léčivá rostlina v Asii. Do Evropy se dostala až v 17. století a od té doby si našla cestu do našich kuchyní. Její sladkokyselá chuť je perfektním kontrastem k jemnému mandlovému těstu, které muffiny povyšuje na zcela novou úroveň. Tento recept je ideální na jaro a léto, kdy je rebarbora v sezóně, a její svěží chuť dodá vašim dezertům ten správný šmrnc.

Rebarbora je zajímavá nejen svou chutí, ale i svými vlastnostmi. Věděli jste, že rebarbora je vlastně zelenina, i když ji většina z nás používá spíše jako ovoce? Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu zdraví. Je bohatá na vitamín K, který podporuje zdraví kostí, a také na vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Její kyselá chuť je způsobena obsahem kyseliny šťavelové, která se však při pečení částečně neutralizuje. Proto je rebarbora ideální surovinou pro sladké pečení – dodá dezertům svěžest a zajímavý chuťový rozměr.

Rebarborové muffiny z mandlového těsta

Počet porcí: 12 muffinů

Délka přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 150 g cukru krupice
  • 125 g měkkého másla
  • 2 vejce (pokojové teploty)
  • 100 ml podmáslí
  • 300 g rebarbory
  • 50 g plátků mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 bio citronu
  • 2 lžíce hnědého cukru na posypání
A_Lein / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev) a připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.
  2. Rebarboru důkladně omyjte, odřízněte konce a stonky rozdělte na dvě části. Dvě třetiny nakrájejte na malé kostičky (asi 1 cm) a zbylou třetinu na dlouhé proužky (4–5 cm) pro ozdobu.
  3. V míse vyšlehejte měkké máslo s cukrem, dokud nevznikne nadýchaná směs. Postupně přidávejte vejce a každé šlehejte asi půl minuty, dokud se zcela nespojí. Přidejte citronovou kůru a vanilkový extrakt a krátce promíchejte.
  4. V jiné míse smíchejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
  5. Suché ingredience postupně přidávejte do máslové směsi, střídavě s podmáslím. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  6. Do těsta vmíchejte nakrájené kostky rebarbory a polovinu plátků mandlí.
  7. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků, naplňte je asi do dvou třetin výšky.
  8. Na každý muffin položte ozdobně dlouhé proužky rebarbory a lehce je přitlačte. Posypte zbylými plátky mandlí a hnědým cukrem.
  9. Muffiny pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova. Zda jsou hotové, ověřte špejlí – měla by vyjít suchá.
  10. Upečené muffiny nechte 5–10 minut chladnout ve formě, poté je přendejte na mřížku a nechte je zcela vychladnout.
Rebarborový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rebarborový koláč

Vyzkoušejte tenhle rebarborový koláč, po kterém se doma zaručeně jen zapráší. Z rebarbory neboli reveně se v kuchyni využívají řapíky listů, z kterých se připravují moučníky, kompoty, zavařeniny nebo právě koláče, jako je třeba ten náš.

Rebarborový koláč

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete muffiny ještě vláčnější, můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
  • Pro extra chuť můžete do těsta přimíchat špetku skořice nebo kardamomu.
  • Rebarboru můžete nahradit jiným ovocem, například jahodami nebo malinami, pokud není rebarbora zrovna k dispozici.
  • Muffiny skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková