Spojení japonské elegance s evropskou tradicí – takový je nadýchaný matcha dort s jemným vanilkovým krémem. Zajímavá barva, specifická chuť a atraktivní vrstvení z něj dělají dokonalý dezert pro slavnostní chvíle i víkendové posezení. Ačkoliv působí luxusně, s naším podrobným návodem jej zvládne připravit i méně zkušený cukrář.
Matcha dort není jen moderním trendem – kombinuje jedinečnou chuť zeleného čaje s jemností klasického vanilkového krému. Tento dezert se inspiroval v japonské cukrařině, kde se matcha používá nejen do nápojů, ale i do sladkých pokrmů. Výrazná zelená barva je esteticky velmi poutavá a skvěle kontrastuje s bílým krémem. Dort se hodí pro sváteční tabuli, odpolední čajový dýchánek nebo jako originální narozeninový dezert. Navzdory svému luxusnímu vzhledu je jeho příprava překvapivě jednoduchá.
Matcha prášek má svůj původ v Japonsku, kde se po staletí používá při čajových obřadech. Získává se z čajových lístků tencha, které se po usušení pomalu melou na velmi jemný prášek. Výsledkem je silný koncentrát chuti i živin – matcha obsahuje vysoké množství antioxidantů, podporuje soustředění a zvyšuje energii bez nervozity, kterou může způsobovat běžná káva.
Její charakteristická, lehce trávově nahořklá chuť výborně ladí s mléčnými nebo sladkými tóny, jako je právě vanilka. V cukrařině je matcha stále oblíbenější – nejen pro své chuťové kvality, ale i pro vizuální atraktivitu.
Nungning20 / Shutterstock.com
Matcha dort s vanilkovým krémem – recept
- Počet porcí: 10–12
- Doba přípravy: 120 minut
Ingredience
Na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 180 g krupicového cukru
- 180 g změklého másla
- 4 vejce
- 120 ml mléka
- 4 lžíce matcha prášku
- 2½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
Na vanilkový krém:
- 300 ml plnotučného mléka
- 4 žloutky
- 75 g cukru
- 35 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk
- 250 g mascarpone
Na matcha glazuru:
- 180 g moučkového cukru
- 2½ lžíce matcha prášku
- 4–5 lžic horké vody
- 1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce vymažte máslem.
- Matcha prášek prosejte přes jemné sítko, abyste odstranili případné hrudky. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny – zabere to přibližně 5 minut.
- Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a každé zapracujte důkladným šleháním.
- Vmíchejte vanilkový extrakt a krátce promíchejte.
- V další míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a matcha prášek.
- Suchou směs přidávejte do máslové postupně, ve třech částech, a střídejte s mlékem. Míchejte opatrně stěrkou, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte a pečte přibližně 40–45 minut. Propečení otestujte špejlí.
- Upečený korpus nechte nejprve 15 minut chladnout ve formě, poté jej vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Na krém podélně rozřízněte vanilkový lusk a vyškrábněte semínka.
- Mléko zahřívejte spolu s vanilkovými semínky a luskem, dokud se nezačne tvořit pára – nevařte.
- Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny, přidejte škrob a promíchejte.
- Vanilkové mléko (bez lusku) přeceďte přes sítko do žloutkové směsi, dobře promíchejte a přelijte zpět do kastrůlku.
- Za stálého míchání vařte na středním plameni do zhoustnutí – výsledná konzistence by měla připomínat pudink. Ihned přemístěte do misky, zakryjte fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a nechte zcela vychladnout.
- Vychladlý pudink prošlehejte a postupně přidávejte mascarpone, až vznikne hladký krém.
- Korpus podélně rozkrojte na dvě části. Spodní plát potřete připraveným krémem a přiklopte druhou polovinou.
- Na polevu smíchejte prosátý moučkový cukr s matcha práškem, přidejte citronovou šťávu a postupně horkou vodu, až vznikne hladká glazura.
- Polevu nalijte na dort a rovnoměrně rozetřete. Nechte minimálně hodinu ztuhnout.
Tiramisu matcha
Tiramisu matcha kombinuje jemnou chuť italského dezertu s výrazným aroma japonského zeleného čaje matcha. Tento nadýchaný zákusek se skládá z vrstev piškotů namočených v kávě, proložených krémem z mascarpone a zakončených vrstvou matcha prášku. Matcha obsahuje vysoké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, díky čemuž je považována za superpotravinu.
Tiramisu matcha
Matcha cupcaky s krémem z bílé čokolády
Chcete připravit rychlé velikonoční občerstvení, které potěší nejen očima, ale i chuťovými pohárky? Matcha cupcaky s krémem z bílé čokolády jsou ideální volbou. Tyto malé kulinářské skvosty v sobě skrývají lahodnou kombinaci zeleného čaje matcha, smetany a bílé čokolády, což vytváří unikátní a chutný krém. Připravte si je a ohromte svou rodinu či přátelé!
Matcha cupcaky s krémem z bílé čokolády
Tipy pro vylepšení a usnadnění receptu
- Pro ještě intenzivnější chuť doporučujeme použít kvalitní japonskou ceremonial grade matchu – chuť bude jemnější a barva výraznější.
- Vanilkový lusk lze nahradit kvalitním vanilkovým pastovým extraktem, pokud není po ruce čerstvý.
- Při rozřezávání korpusu doporučujeme použít dlouhý zoubkovaný nůž nebo dortovou pilku – zajistí rovnoměrné řezy.
- Krém lze připravit i den předem – v chladu zhoustne a práce při sestavování dortu bude snazší.
- Glazura může být doplněna o pár kapek kokosového mléka, pokud preferujete jemnější chuťový profil.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková