Kedlubna není jen obyčejná zelenina na svačinu. Díky své jemné chuti a všestrannosti si zaslouží čestné místo i ve vaší kuchyni. Připravili jsme pro vás čtyři recepty, které ukážou, jak snadno a chutně ji využít.
Kedlubna je pro mnoho z nás vzpomínkou na dětství – křupavá svačina, kterou jsme dostávali k chlebu s máslem. Ale co kdybychom ji povýšili na něco víc? Tato zelenina je nejen zdravá, ale i neuvěřitelně univerzální. Ať už ji chcete podávat syrovou, pečenou, smaženou, nebo jako součást tradičních pokrmů, vždy si najde své místo na talíři.
Kedlubna je bohatá na vitaminy C, B a kyselinu listovou, což z ní činí výbornou volbu pro podporu imunity a zdraví. Obsahuje také vlákninu, která prospívá trávení, a díky nízkému obsahu kalorií je ideální pro lehké a zdravé pokrmy. Zajímavostí je, že její listy jsou výživnější než samotná bulva – obsahují například karotenoidy, které tělo přeměňuje na vitamin A.
Kedlubnové carpaccio
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience
- 1 větší kedlubna
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli a pepře
- 30 g parmazánu nebo kozího sýra
- hrst rukoly nebo jiných čerstvých bylinek
- hrst vlašských ořechů
Postup:
- Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky pomocí mandolíny. Když doma nemáte mandolínu, použijte škrabku.
- Na kapce olivového oleje velmi rychle osmahněte plátky kedlubny.
- Plátky rozložte na talíř, zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Osolte, opepřete a posypte nastrouhaným sýrem, rukolou a nasekanými ořechy.
- Podávejte jako předkrm nebo lehkou svačinu.
C Teubner / Shutterstock.com
Smažené kedlubnové řízečky
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience
- 2 větší kedlubny
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 150 g strouhanky
- špetka soli a pepře
- olej na smažení
Postup
- Kedlubny oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.
- Plátky krátce povařte v osolené vodě (cca 3 minuty) a nechte okapat.
- Obalte je postupně v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
- Smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo salátem.
Silvia ND / Shutterstock.com
Pečené kedlubnové hranolky
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience
- 2 větší kedlubny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- špetka soli a pepře
Postup
- Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky.
- V míse je promíchejte s olejem, paprikou, solí a pepřem.
- Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Podávejte jako zdravou přílohu nebo svačinu.
Tradiční zadělávaná kedlubna
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience
- 2 větší kedlubny
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Kedlubny oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte kedlubnu a krátce ji orestujte.
- Poprašte moukou, promíchejte a zalijte smetanou.
- Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Vařte na mírném plamenu, dokud kedlubna nezměkne.
- Podávejte s vařenými bramborami a vajíčkem natvrdo.
Kedlubnovo-mrkvový salát
Kedlubnovo-mrkvový salát je chutným a vyváženým jídlem. Nejenže vás osvěží, ale také prospívá trávení a dodá vlákninu a vitamíny. Jeho příprava je navíc rychlá a snadná.
Kedlubnovo-mrkvový salát
Pár dobrých rad redaktorky na konec
- Kedlubnové listy nevyhazujte – využijte je například do polévek nebo smoothie.
- Hranolky můžete dochutit i česnekem, tymiánem nebo parmazánem.
- Pro zdravější verzi řízečků použijte troubu – plátky kedlubny postříkejte olejem a pečte na 200 °C dozlatova.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZIP