Jako Češi jíme obecně málo ryb a mořských plodů, proto nám mohou chybět některé důležité látky a vitamíny. Experti nám z tohoto důvodu doporučují zařadit ryb do jídelníčku co nejvíce. Nemusíte to ale přehánět, stačí i jen občasná konzumace.
Odborníci nás straší ze všech stran, že doslova musíme jíst ryby a mořské plody několikrát do týdne, jinak našemu tělu budou chybět důležité živiny. Je pravda, že se v naší oblasti těchto potravin konzumuje málo, ale rozhodně to nemusíme hnát do extrémů.
„Ryby mají velký přínos pro naše zdraví, ale v Česku se konzumují poměrně málo. Nemusí však být v jídelníčku třikrát týdně, jak je doporučováno WHO. Důležitější než množství je rozmanitost a kvalita. Ryby jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, jódu, vitamínu D a vysoce kvalitních bílkovin. Právě omega-3, konkrétně EPA a DHA, hrají klíčovou roli ve správném fungování srdce, mozku a při regulaci zánětlivých procesů v organismu,“ komentuje pro redakci Kupi.cz nutriční terapeutka Lenka Tarasidu.
Mnoho lidí se vymlouvá, že nežijeme v oblastech, kde jsou k dispozici ryby, ale to se týká pouze mořských živočichů. Počítají se i ty sladkovodní. Ty se k nám navíc nemusí dovážet přes půlku světa a i co do ceny mohou být výhodnější.
Někteří lidé se do jídelníčku snaží ryby zařadit, ale nedělají to úplně správně. Většinou kupují pouze lososa a toho do sebe vyloženě cpou. Losos ale není jediná dostupná ryba. Sice je po něm vysoká poptávka, ale je nutné také hlídat původ. Měli byste kupovat lososa divokého a nikoliv z velkochovu, kde maso dobarvují a ryby krmí granulemi.
V posledních letech se stala konzumace lososa populární a mnoho lidí jej zařazuje do svého jídelníčku několikrát za týden. Losos má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, bílkovin a dalších cenných živin, které jsou pro naše tělo prospěšné. Konzumace ryb by však neměla být založena výhradně na něm. Když jíte stále dokola jeden druh ryby, ochuzujete se o pestrost a riziko kontaminace určitými látkami se zvyšuje.
Většina lososů pochází z umělých chovů, kde může docházet k vyššímu hromadění chemických látek, jako jsou pesticidy, těžké kovy nebo zbytky léčiv. I když jsou farmy kontrolované a podléhají regulacím, odborníci upozorňují, že častá konzumace lososa z těchto chovů může vést k vyššímu příjmu těchto nežádoucích látek,“ uvádí Lenka Tarasidu.
Nemusíte panikařit a snažit se do sebe nasoukat ryby nebo mořské plody jen proto, že jste si někde přečetli, že čím více, tím lépe. „Zdravotní přínos ryb má pozitivní vliv na naše zdraví už při zařazení do jídelníčku jednou týdně. To je frekvence, která je dlouhodobě udržitelná i v našich podmínkách. Důležité je střídat různé druhy ryb a nezaměřovat se pouze na jeden typ ale dát šanci třeba i českým rybám. Neměli bychom zapomínat na domácí druhy, jako je pstruh či kapr, a z těch zahraničních například na tuňáka, makrelu, pražmu, mořského vlka, sardinky, sledě nebo tresku,“ dodává nutriční poradkyně.
Zaměřte se i na zařazení ryb do dětského jídelníčku. Buďte trpěliví a nabízejte různé formy ryb, ať už sladkovodní, ale i ty mořské, které jsou výhodnější v tom, že obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin.
Losos je jedna z nejoblíbenějších ryb u nás díky své jemné chuti a velmi malému množství kostí. Tato verze s petrželovými brambory je skvělým tipem na rychlý a zároveň zdravý oběd nebo večeři. Jemné rybí maso dokonale doplňují šťouchané brambory provoněné svěží petrželí. Pojďte si s námi toto jídlo připravit.
Šťavnatý losos s křupavou zeleninou a bazalkovým pestem je ideální volbou pro ty, kdo chtějí jíst dobře, ale nemají čas na složité vaření. Připravte si tento pokrm během hodinky a užijte si dokonalou kombinaci chutí, která potěší vaše chuťové buňky i žaludek.
Nemusíte se do konzumace nutit a už vůbec ne v případě, že vám ryby nechutnají. Naštěstí dnes existují i alternativní cesty, jak mít dostatečný příjem živin. „Mnoho lidí se rybám vyhýbá ať už kvůli zápachu, chuti nebo jen z přesvědčení. V takovém případě je vhodné doplnit omega-3 alternativními zdroji. Ať už je to lněné nebo konopné semínko, vlašské ořechy nebo formou doplňků stravy. U nich doporučuji vybírat ty kvalitní s ověřenou certifikací,“ dodává nutriční specialistka.
Zdroj: Výživová poradkyně Lenka Tarasidu, STOB klub, NZIP