Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Krémová chřestová polévka: Jemná jarní delikatesa hotová za 30 minut

etorres / Shutterstock.com

Chřest patří mezi nejdelikátnější jarní suroviny. V tomto receptu vám ukážeme, jak z něj během chvilky připravit sametově jemnou krémovou polévku, která se stane hvězdou vašeho stolu. Výsledek? Lehká, chutná a elegantní polévka, kterou lze podávat jak při slavnostním obědě, tak při rychlém rodinném servírování.

Přečtěte si také

Žhavá novinka od značky Míša se objevila v Kauflandu. Chutná božsky a je i zdravá

Jak správně vybrat čerstvý chřest

Výběr kvalitního chřestu je základem pro přípravu dokonalé krémové polévky i dalších pokrmů. Při nákupu čerstvého chřestu je vhodné zaměřit se na následující znaky:

  • Pevnost stonků: Chřest by měl být pevný a pružný. Při jemném ohnutí by měl mírně klást odpor, nikoli se lámat nebo být příliš gumový.
  • Lesklý povrch: Čerstvý chřest má jemný, hladký a lesklý povrch. Pokud je stonek matný, povadlý či scvrklý, jedná se o starší kusy.
  • Uzavřené hlavičky: Hlavičky chřestu by měly být pevně uzavřené a kompaktní. Rozčepýřené hlavičky naznačují, že chřest je přezrálý.
  • Barva: Zelený chřest má mít svěží, jednotnou zelenou barvu. Fialové nebo bílé nádechy u některých odrůd nejsou na škodu, důležitá je ale celková svěžest.
  • Vůně: Chřest by měl mít svěží, jemnou zeleninovou vůni. Nepříjemný zápach je známkou zkaženosti.
  • Řez stonku: Podívejte se na spodní část stonku – čerstvý chřest má řez vlhký, nikoli zaschlý nebo dřevnatý.

Praktické rady k uskladnění chřestu

Čerstvý chřest je nejlepší spotřebovat do 1–2 dnů od nákupu. Pro delší čerstvost lze stonky postavit do sklenice s trochou vody (jako květiny) a uložit do lednice, případně je zabalit do vlhké utěrky.

Recept: Krémová polévka z chřestu

  • Počet porcí: 4 porce
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 500 g čerstvého zeleného chřestu
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • několik plátků bagety na krutony
  • čerstvá petrželka na ozdobu
Těstoviny s chřestem a petrželkou
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s chřestem a petrželkou

Těstoviny s chřestem, petrželkou, se sterilovanými artyčoky a sušenými i čerstvými rajčátky vás zaručeně ohromí. Díky pečlivě zvoleným surovinám vznikne nevšední oběd nebo večeře, přičemž příprava vám zabere jen pár chvilek.

Těstoviny s chřestem a petrželkou

Postup přípravy

  1. Chřest očistěte, odlomte dřevnaté konce a nakrájejte na menší kousky. Několik vršků si odložte stranou na pozdější ozdobení.
  2. V hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek a za občasného míchání je na mírném ohni restujte do sklovata.
  3. Přidejte nakrájený chřest (kromě odložených hlaviček) a krátce orestujte. Zalijte vývarem a vařte přibližně 10–12 minut, dokud chřest nezměkne.
  4. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka. Poté přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Krátce prohřejte, ale již nevařte.
  5. Mezitím si připravte krutony: plátky bagety opečte nasucho na pánvi nebo v troubě dozlatova.
  6. Hlavičky chřestu blanšírujte krátce ve vroucí vodě (cca 1 minutu), poté je vložte do studené vody, aby si zachovaly svěží barvu.
  7. Hotovou polévku nalijte do misek, ozdobte hlavičkami chřestu, nasekanou petrželkou a krutonky.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud preferujete výraznější chuť, lze do základu přidat několik kapek citronové šťávy.
  • Pro bohatší strukturu lze část chřestu nasekat na drobné kousky a vmíchat až po rozmixování.
  • Polévka se skvěle doplňuje s trochou strouhaného parmazánu.

Zdroj: Kupi.cz