Makrela, kdysi symbol hojnosti a udržitelného rybolovu, se ocitá na pokraji kolapsu. Nadměrný lov v severovýchodním Atlantiku způsobil dramatický pokles její populace. Ekologové varují – pokud se situace nezlepší, může makrela zmizet z našich stolů i oceánů. Jaké kroky doporučují experti a jaké alternativy nabízejí?
Zatímco makrela patřila ještě před pár lety mezi nejhojnější ryby na našich stolech, dnes čelí dramatickému poklesu populace. Podle nejnovějších dat ekologické organizace Marine Conservation Society (MCS) spadla makrela lovená vlečnými sítěmi v severovýchodním Atlantiku na čtvrtý stupeň pětistupňové škály udržitelnosti. To je alarmující signál – čtyřka znamená, že by se tento druh už neměl komerčně prodávat.
„Je velmi znepokojující, že zdroj ryb, který byl kdysi udržitelnou volbou, tak rychle mizí. Makrela je pod obrovským tlakem rybářských aktivit v mnoha zemích a její populace už brzy nebude schopna se udržet,“ varuje Alice Mooreová z Marine Conservation Society.
Za úbytkem makrel stojí především státy jako Velká Británie, Norsko, Island a Faerské ostrovy. Tyto země, známé svým intenzivním rybolovem, dlouhodobě překračují doporučené kvóty stanovené Mezinárodní radou pro průzkum moří (ICES). Od roku 2015 se populace makrel v severovýchodním Atlantiku propadla z 7,3 milionu tun na pouhých 2,8 milionu tun v loňském roce.
Co je ještě znepokojivější, za poslední čtyři roky překročil lov makrel doporučené hodnoty o průměrných 23 %. Ačkoliv existují některé regulační mechanismy, jejich prosazování zůstává nedostatečné. „Státy se sice shodnou, že úlovky by měly odpovídat vědeckým doporučením, ale nedokážou se dohodnout na tom, jak si kvóty mezi sebou rozdělit,“ dodává Mooreová.
Ekologické organizace doporučují spotřebitelům hledat alternativy k makrelám. Například sledě z Severního moře nebo sardinky z Cornwallu, které nesou certifikaci Marine Stewardship Council (MSC), jsou udržitelnější volbou.
Dalším krokem je podpora místních rybářů a upřednostňování konzervovaných ryb, které mají menší ekologickou stopu. Odborníci také vyzývají britské restaurace a supermarkety, aby přestaly makrely nabízet.
Rybí filé v šafránové omáčce vás jistě mile překvapí svým dokonalým spojením chutí, které se vám budou rozplývat na jazyku. Jako přílohu k tomuto pokrmu doporučujeme rýži, ale hodí se i brambory nebo bramborová kaše. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Makrela není jen oblíbená ryba na talíři, ale taky důležitá součást mořského ekosystému. Její úbytek by mohl mít velký dopad nejen na moře samotné, ale i na rybářské komunity, které na ní finančně závisí.
Jestli se nic nezmění, mohlo by to dojít tak daleko, že makrelu už nebude možné lovit, a přijdeme o další důležitý zdroj jídla. „Musíme jednat hned, jinak hrozí, že makrela zmizí nejen z našich talířů, ale i z oceánů,“ varuje Mooreová.
Zdroj: Marine Conservation Society, ČT24, Guardian