Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vařte jako Master Chef: Luxusní rajská omáčka s famózní chutí podle Přemka Forejta

stockfoto / Shutterstock.com

Rajskou omáčku máme snad všichni spojenou s dětstvím. V každé rodině se může připravovat trochu jinak. Dáváme si ji s knedlíkem, s těstovinami, nesmí chybět k plněným paprikovým luskům nebo k hovězímu masu. My si ji tentokrát připravili podle receptu od šéfkuchaře Přemka Forejta. A musíme říct, že je to naprostá pecka. Tak si ji pojďte taky uvařit!

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Trocha historie aneb jak to bylo s rajskou omáčkou

Rajská omáčka se v Evropě objevila v 16. století, kdy průzkumníci přivezli z Ameriky rajčata. Nejstarší zmínky o ní pochází z jižní Itálie a Sicílie. S rajskou omáčkou se poprvé setkáváme v italské kuchařce „Lo Scalco alla Moderna“ z roku 1692. Omáčce se říkalo „marinara“ (v překladu „po námořnicku“), protože byla oblíbeným jídlem italských námořníků během výprav na moři.

Rajská omáčka ve starých českých kuchařkách

Omáčka z „rajských jablek“ se i podle starých kuchařek podávala nejčastěji k hovězímu masu. Jako koření používaly hospodyně nejčastěji nové koření, pepř, bobkový list a nechyběla ani citronová kůra.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Rajská polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rajská polévka

Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.

Rajská polévka

Například Magdalena Dobromila Rettigová uvádí ve své Domácí kuchařce, rok vydání 1868, následující recept:

Dej na rendlíček kousek másla, čtyry velké rajské jablíčka, kousek rozkrájené cibule, několik zrnek pepře a nového koření, a nech to dusit, pak to hodně rozmačkej, nalej na to žejdlík hovězí polívky a proceď to do hrnečku, přidej k tomu trochu octa a trochu vína, zapraž to bledou jíškou, dej do toho kousek cukru, trochu sekané citronové kůry a nech to ještě povařit.“

SILGIU / Shutterstock.com

Rajská omáčka s hovězím – recept

Ingredience:

  • 200 g rajského protlaku
  • hovězí loupaná plec
  • vývar
  • 1 miska slaniny
  • 1 miska mrkve
  • 1 miska rajčat
  • svazek čerstvého tymiánu
  • několik kuliček nového koření
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • pár kuliček jalovce
  • 2 bobkové listy
  • koriandr
  • plátek sádla
  • trocha citronové kůry
  • balsamico
  • cukr krupice podle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve si připravte maso. Očistěte ho od blan, osolte, opepřete a převažte provázkem do tvaru balíčku. Takto připravené maso orestujte na rozpálené pánvi ze všech stran. Opečené maso dejte do pekáče.
  • Připravte si základ na omáčku. Do hrnce dejte trochu sádla, přidejte misku slaniny, misku mrkve a restujte, dokud nedojde ke zkaramelizování mrkve. Poté přidejte nakrájenou cibuli a restujte dál. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu sádla a pro lepší chuť citronovou kůru.
  • Poté do základu přidejte 200 g rajského protlaku a misku rajčat. Přidejte koření – čerstvý tymián, celou skořici, pár kuliček nového koření, 1 hvězdičku badyánu, pár kuliček jalovce, 2 bobkové listy a trochu koriandru. Na závěr přidejte cukr podle chuti a balsamico.
Svíčková na smetaně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Svíčková na smetaně

Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.

Svíčková na smetaně
Šípková omáčka
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Šípková omáčka

Šípková omáčka byla našimi babičkami považována za vrchol kulinářského umění, ovšem v dnešní době ji vaří už jen málokdo. Přitom je velmi zdravá a pro její sladkou chuť ji mívají rády i děti. Příprava je malinko náročnější, ale podle našeho receptu ji hravě zvládnete.

Šípková omáčka
  • Vše nechte společně restovat, dokud nedojde ke zredukování tekutiny. Poté přilejte vývar, osolte, chvíli povařte a základ na omáčku je hotový.
  • Základ nalijte do zapékací mísy k masu, přikryjte a pečte v předehřáté troubě na 140 °C asi 4 hodiny.
  • Jakmile je maso měkké, vyndejte ho ze zapékací mísy a sundejte z něj provázek.
  • Dodělejte omáčku. Omáčku přelijte do hrnce, vyndejte z ní všechno koření a chvíli nechte ještě vařit na plotně, dokud se omáčka trochu nezredukuje. Poté omáčku rozmixujte – mixujte tak dlouho, dokud není omáčka úplně hladká. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Kupi.cz, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové