Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Valašská kyselica, servírovaná v modré misce Brent Hofacker / Shutterstock.com

Konec týdne je už zase tady! A s nadcházejícím víkendem vám přinášíme i další várku tipů na sobotní a nedělní oběd. Tentokrát jsme se zaměřili na ryze českou kuchyni. V našem výběru nechybí polévka z východní Moravy, naše typické omáčky a také oblíbené řízky. A přidali jsme i sladkou tečku na závěr!

Přečtěte si také

Nákupní vozík budoucnosti? V Belgii zatím sklízí během testovacího provozu úspěch

Jakou uvařit polévku? Přece tu z Valašska!

Uvařte si o víkendu tradiční polévku z východní Moravy. Valašská kyselica patří mezi syté polévky, které vám vystačí i jako hlavní jídlo. Dopřejete si díky ní také pořádnou dávku vitamínu C, protože do kyselice samozřejmě patří spousta kysaného zelí. Tak ji si o víkendu uvařte!

Valašská kyselica
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Valašská kyselica

Omáčka s knedlíkem je sázka na jistotu

Jaké omáčky se vám vybaví, když se řekne česká kuchyně? Nám určitě koprová a taky ta houbová – jak se říká, jsme přece národ houbařů. Jaký knedlík si k nim uděláte, to necháme na vás. Ale doporučuje k nim vyzkoušet karlovarský knedlík. A jaké maso k nim udělat? U nás vyhrává hovězí.

Koprová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Koprová omáčka
Houbová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Houbová omáčka

Houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale výborná je i s bramborami, těstovinami nebo čerstvým chlebem.

Houbová omáčka

Klasika v podobě řízků

Řízky můžeme považovat za jedno z našich národních jídel. Milujeme je s bramborovým salátem a jsou taky ikonickou českou svačinou na výletech, kdy je jednoduše dáme mezi 2 krajíce chleba.

Možná vám do výběru nesedí holandský řízek. Ale ten je také český! Svůj název dostal díky holandským městům, z nichž pochází sýry, které do něj dáváme – Gouda a Eidam.

Holandský řízek
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Holandský řízek

Holandský řízek klame tělem, ve skutečnosti jde totiž o směs mletého vepřového masa a tvrdého sýra (nejčastěji gouda nebo eidam) v trojobalu. S Holandskem navíc nemá tato dobrota nic společného, protože jde o ryze české jídlo. Nejlépe si holandský řízek vychutnáte podávaný s bramborovou kaší.

Holandský řízek
Kuřecí řízek v jogurtu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí řízek v jogurtu

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu musíte rozhodně vyzkoušet. Marinádu si můžete ochutit podle našeho receptu, případně si ji připravte tak, jak ji máte rádi. Každopádně vám garantujeme, že tyhle řízky budete chtít dělat pořád dokola.

Kuřecí řízek v jogurtu

Sladký tip na závěr

A ještě sladká tečka k víkendové kávě. Jsou to buchty z kynutého těsta, bez kterých pohádkový Honza neudělal ani krok. Honzovy buchty si můžete připravit s různou náplní, třeba tvarohovou, povidlovou, ořechovou nebo makovou. Recept na ně najdete zde.

Zdroj: Kupi