Ačkoliv se skořice využívá v kuchyni po celý rok, její spotřeba stoupá právě ve vánočním období. Bez ní bychom si to snad nedokázali ani představit. Víte ale, že v obchodech můžete zakoupit dva různé druhy? Jeden je sice levnější, o to méně však kvalitní, a v některých případech dokonce i nebezpečný.
Za jedinečnou a omamnou vůni kůry skořicovníků mohou silice, tedy éterické oleje v ní obsažené. Ty se skládají ze tří hlavních složek: první je hlavní nositel aromatu – skořicový aldehyd cinnamaldehyd, dále eugenol dodávající hřebíčkové tóny a poslední látkou je kumarin.
Ten může být ve velkém množství toxický a nebezpečný pro naše játra. Uvádí se proto, že by jeho denní příjem neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti, dospělý o váze 60 kg může tedy sníst 6 mg kumarinu denně, pro dítě o váze 15 kg je bezpečné množství jen 1,5 mg za den.
Kupte se slevou Koření Skořice celá Vitana.
Jak jsme již naznačili, na trhu se lze setkat se dvěma druhy. Bohužel výrobci nemají žádnou povinnost uvádět na obalu původ či druh zpracované skořice, takže ve většině případů nelze kupovanou kvalitu předem odhadnout. Pokud však nekoupíte konkrétně skořici cejlonskou, která je kvalitnější, a tím pádem i dražší, pravděpodobně se vám dostane skořice čínské neboli kassie.
Ta má ostřejší a výraznější chuť, nicméně v kuchyni není tak stabilní jako cejlonská. Pokud jste zvyklí ochucovat si s ní například jogurty, müsli nebo nápoje, možná se vám někdy stalo, že začala po chvíli nepříjemně „rosolovatět“. Tak poznáte, že máte méně kvalitní druh, tedy skořici čínskou.
Druhému typu, cejlonské skořici, se někdy říká také pravá. Je to proto, že je více kvalitní, chuťově jemnější a sladší a obsahuje menší množství zmíněného rizikového kumarinu. Pro upřesnění dodáme, že koncentrace kumarinu ve skořici cejlonské je zhruba 300 mg/kg, u skořice čínské je toto množství asi desetkrát vyšší. Cejlonská skořice má také více léčivých účinků.
Rozdíl mezi těmito dvěma druhy je i při samotném zpracování. Zatímco u čínské skořice se sbírá svrchní kůra skořicovníku v celku (tedy i smotek celého kusu je tvořen pouze jednou vrstvou), u cejlonské se seškrabují tenké plátky vnitřní kůry, které se na sebe vrství, až vytvoří typický smotek, který strukturou připomíná doutník. Tuto skořici také poznáte tak, že jednotlivé vrstvy jdou od sebe snadno oddělit.
Kupte se slevou Skořicový cukr Dr. Oetker.
Na mletou skořici si posvítil i náš test. Všechny testované skořice dopadly v podstatě dobře, nejlépe potom produkty značky Grešík (cca 50 Kč za 100 g) a Nadir (cca 37 Kč za 100 g). Dobře dopadly i skořice privátních značek Albert (cca 23 Kč za 100 g) a Lidl (cca 20 Kč za 100 g), u kterých je navíc plusovým bodem jejich nízká cena.
Vždy byste si měli dávat pozor také na hmotnost balení a tzv. měrnou cenu, tedy přepočet ceny za 1 kg. Většinou totiž platí, že v menších baleních vychází koření mnohonásobně dráž než ve větších (přitom na pohled mohou být obaly velikostně stejné). Měrnou cenu musí prodejci u zboží povinně uvádět.
Skořici doma využijete nejen jako koření v kuchyni. Již staří Číňané i Egypťané věděli, že zázračně působí na naše zdraví i krásu. Ať už sušená, mletá nebo v podobě vydestilovaného éterického oleje, má nespočet příznivých účinků:
Kupte se slevou Mléko trvanlivé Jihočeské Madeta - 1,5% polotučné.
Na závěr ještě poradíme, že pro to, aby se příznivé účinky skořice na našem zdraví opravdu projevily, je důležité ji konzumovat pravidelně po dobu několika týdnů až měsíců. Stačí však cca půl lžičky denně. Dlouhodobé užívání většího množství by nám naopak mohlo uškodit.