A je tu období tzv. mimo plavky. Zatímco jaro nám s ubývajícím oblečením trošku naznačuje, že naše postava by chtěla vypilovat, podzim nás do oblečení halí a my máme tendenci zapomenout na předsevzetí. Navíc chlad a tma většině z nás energii také nepřidá. Jak mlsat a neztloustnout? Vězte, že to jde.
Nejprve je nutné říci, že každý člověk je unikátní. Ačkoli se může zdát, že kostra, svalová hmota a orgány jsou stejné, není tomu docela tak. Každý z nás totiž ve svém příběhu prošel jinými okamžiky. A právě to formuje náš život, naše fungování a ovlivňuje (nastavuje) organismus i váhu. Co jednomu vyhovuje, jinému nesvědčí. Dejme si čas a objevujme. Nenechme se odradit chybami. Ty nám totiž jen řeknou, že tudy cesta nevede. Zároveň se neschovávejme za geny. Máme je, ale jsme to my, kdo je svými návyky a životním přístupem aktivují a naopak vypínají. Spouštěčů tloustnutí je hned několik – stres, nedostatek spánku, nepravidelný režim (směnný provoz), nevhodné jídlo a nebo i vhodné, ale v nesprávný čas a nebo ve špatném množství. Mezi hlavní faktory patří i únava a špatná nálada. Abychom je „zahnali“ rychle, saháme po sladkém. A spouštíme spirálu nespokojenosti, větší únavy a váhových přírůstků.
Není cukr jako cukr. Respektive, sacharidy ke svému životu potřebujeme, přeci jen jsou to zdroje naší energie (tuk je zásobárna energie a bílkoviny stavební kámen našeho těla). Rychlý cukr (zejména bílý rafinovaný cukr v potravinách, sladká tyčinka, bílé pečivo, alkohol...) nás sice zachrání okamžitým nárůstem energie, ten však záhy opadne a my se cítíme hůř než před tím. Po čem tedy sáhnout?
Tím, že přemíru (zejména bílého) cukru omezíte, nejen zhubnete, ale také ochráníte své srdce, klouby, získáte energii navíc a zpravidla se zlepší i problémy s migrénami a trávením.
Vězte, že mlsat lze i bez cukru. Jen vědět, jak na to. Dáme vám 2 recepty, jak začít.
Potřebujete: 100 ml bílého jogurtu, 90% čokoládu, polévkovou lžíci kokosové mouky, cca polévkovou lžíci nakrájených ořechů (pekanové, vlašské, lískové, para ořechy), polévkovou lžíci máku, celé vejce. Lze dosladit čajovou lžičkou medu nebo jiného sirupu (ale není nutné). Na ozdobení si lze připravit ovoce (hodí se švestky nebo borůvky).
Postup: Vše rozmíchejte lžičkou v hrnečku, který je vhodný na použití v mikrovlnné troubě. Pokud je směs moc hustá, přidejte trošku jogurtu. Poté dejte do mikrovlnky na 3 minuty. Dortík vyklopte ještě horký na talířek, ozdobte a vězte, že si pochutnáte.
Potřebujete (dle formiček na 8–10 muffinů): 1,5 hrnku mandlové mouky, 2 lžíce kakaa holandského typu, lžíci medu nebo sladidla (a nebo bez), čajovou lžičku prášku do pečiva, 1/4 hrnku mléka (například kokosového), lžíci kokosového oleje (nebo měkkého másla), extrakt z vanilky či lžičku skořice.
Postup: Vše smíchejte a dejte do formiček pro muffiny. Pečte cca 30 minut na 180 ˚C.
Tyto rady můžete zařadit okamžitě a výsledek na sebe nedá dlouho čekat.