Cena dětských plenek se zvedá a dále poroste!

Cena jednorázových plen se u mnoha značek zdražila a letos ještě poroste. Canva

Rodičům malých dětí přinesla koronavirová pandemie další zásah do rozpočtu. Cena mnohých značek plenek totiž v posledních měsících rapidně stoupla a podle odhadů předních výrobců ještě dále poroste. O kolik se letos mohou jednorázové plenky zdražovat a proč může být pro rodiny výhodnější přejít na pleny látkové?

Přečtěte si také

PENNY a Lidl stahují z prodeje ovocné smoothie s toxickým patulinem a varují před jeho konzumací

Plenky výrazně zdražily během loňského roku

Aktuální zdražování plen představuje problém především pro rodiče samoživitele nebo rodiny s nižšími příjmy. Jak ukázala data agentury NielsenIQ na základě maloobchodních prodejů značek jako Huggies a Pampers, během minulého roku se zvedla cena jednorázových plenek v průměru o 8,7 %.

Za některé značky si připlatíme až o 10 %

Tím ovšem zdražování nekončí. Jak zmínění výrobci odhadují, ceny plenek se letos budou dále zvyšovat o 5–10 %. Firma Kimberly-Clark, pod kterou spadají značky Huggies či Pull-Ups, uvedla, že plánuje ceny navýšit v červnu. Společnost Procter & Gamble vlastnící značky, jako je Pampers, Luvs a All Good, chce zdražit od poloviny září. V Česku se mohou tyto změny projevit jak na cenách plenek v kamenných prodejnách, tak v internetových obchodech.

Látkové plenky mají své výhody i nevýhody. Canva

Za rostoucími cenami stojí vysoká poptávka i koronavirus

Narůstající ceny se odvíjí především od zvyšující se poptávky na americkém trhu. Kromě toho rostou i náklady na výrobní materiály a svůj podíl má zdražující se lodní doprava nebo různá omezení související s koronavirovou pandemií. Čím dál více zákazníků se proto spoléhá na levnější plenky privátních značek nebo na dovážené zboží ze zahraničí (např. Polska nebo Německa), kde mohou v přepočtu vycházet ceny příznivěji.

Na Kupi.cz také sledujeme pohyb cen veškerého zboží – a zaznamenali jsme, že za poslední rok došlo k průměrnému zdražení také u plenek, které jsou ve slevě, a to o 24 % (napříč značkami). To znamená, že i za akční zboží v tomto případě platíme více než v minulosti. Právě plenky jsou nejčastěji zlevňovaným zbožím, přičemž počet akcí na plenky se za uplynulých 12 měsíců navýšil o 34 %.

Čím dál více rodičů se navrací k plenkám látkovým

Uvádí se, že za celé období, kdy dítě nosí plenky, nakoupí rodiče téměř 5 000 kusů jednorázových plen, což při průměrné ceně 5 Kč za kus dělá celkem kolem 25 000 Kč. Vzhledem ke zdražování to však za chvíli může být mnohem více. Takové množství plen navíc vytvoří až 2 tuny odpadu, který mimo jiné výrazně zatěžuje životní prostředí.

Aktuálním trendem je návrat k látkovým plenkám, které jsou šetrnější nejen k peněžence, ale také k přírodě i dětské pokožce. Jejich výhodou je, že neobsahují chemické látky, jsou prodyšnější a nezpůsobují opruzeniny nebo vyrážky. Díky rostoucí poptávce je dnes jejich nabídka na trhu poměrně široká. Rodiče mohou volit z mnoha velikostní, druhů a tvarů, materiálů (bambusové, bavlněné), vzorů a barev. Dají se pořídit také sady pro celé plenkové období dítěte.

S látkovými plenami ušetříte tisíce korun

Kompletní látková plenková výbava pro jedno dítě se dá pořídit i za pár tisíc korun. Většinou ale platí, že nejlevnější varianty bývají pracnější na údržbu, jsou méně odolné a savé. Za kvalitnější výbavu dáte kolem 10 000 Kč.