Pozor na prošlou kosmetiku! Hoďte ji do koše, jinak si zaděláváte na kožní problémy

Staré kosmetické produkty Turian / Shuttestock.com

Hlídat minimální datum spotřeby u potravin je zcela běžné, ale děláte to samé i s kosmetikou? Podle čeho poznat, že je čas hodit krém do koše? A do jakého odpadu vlastně patří?

Přečtěte si také

I papež ho miloval: Recept na luxusní kremeš s naprosto božskou chutí

Jak poznat prošlou kosmetiku?

Pokud se vám zdá, že má výrobek nesprávnou konzistenci, změnil barvu, vůni nebo se v něm začaly objevovat hrudky, zpozorněte. Může to indikovat prošlé datum spotřeby. Jak se prošlá kosmetika pozná?

  • U krémů se mění konzistence a barva.
  • U make-upů a produktů na rty se začínají objevovat hrudky.
  • Řasenky a další líčidla na oči se po doporučené době použití obvykle začnou drolit, vysychat a lámat.
  • Tekuté přípravky (gely, mýdla, šampony, vody a tonika) se v lahvičce rozdělí na více vrstev nebo po nanesení na kůži nechávají fleky a mapy. V takovém případě je přípravek s největší pravděpodobností již prošlý a měli byste ho ze své kosmetické výbavy vyřadit.
  • U pudrů je těžší určit dobu od otevření. Obvykle se fakt, že nejsou v pořádku, projeví tím, že se začnou lámat, shlukovat do map a měnit odstín.
Žena hledá expirační dobu na krému Vach cameraman / Shutterstock.com

Datum spotřeby a expirace

U kosmetiky obvykle nenajdete konkrétní datum spotřeby. Občas lze přesné datum najít u přírodní nebo podomácku vyrobené kosmetiky, ale je to spíše výjimkou. Konkrétním datem se označují pouze produkty, které mají datum minimální spotřeby nižší než 30 dnů – a takové v drogeriích téměř nenajdete.

Jak zjistit trvanlivost kosmetiky?

Produkty jsou na obalu označené ikonou otevřeného kelímku, ve kterém je uvedeno číslo. Toto číslo značí počet měsíců, do kdy je výrobcem doporučováno výrobek spotřebovat – je tím tedy garantována účinnost při správném skladování. U některých produktů můžete také najít symbol přesýpacích hodin s datem či počtem měsíců doporučené spotřeby.

  • Tip: Doporučujeme si na obal nalepit štítek s datem otevření výrobku. Pravidelnou kontrolou pak budete přesně vědět, kdy je již po doporučené lhůtě použití.

Co může prošlá kosmetika způsobit?

Kožní problémy

Zkažená kosmetika může vyvolat alergickou reakci, infekci a další kožní problémy. Obzvlášť pokud máte citlivou pleť, doporučené datum spotřeby si u kosmetiky opravdu hlídejte. Citlivá kůže totiž může mít po použití prošlé kosmetiky daleko horší následky.

Přestane účinkovat

Existují i výrobky, které nemusí po datu spotřeby způsobit žádné komplikace, ale přestane u nich účinkovat jejich hlavní složka, a tak nebudou plnit vaše očekávání. To se děje hlavně u krémů z lékárny a dermo kosmetiky, které jsou určené pro aknózní, vrásčitou, spálenou nebo citlivou pokožku. Dobrý pozor si dejte také u výrobků určených pro oči a oční okolí – tato místa jsou velice citlivá, a kromě kůže hrozí, že ublíží také vašim očím.

Žena leží na posteli a má na obličeji masku JLco Julia Amaral / Shutterstock.com

Jak správně skladovat kosmetiku?

Kosmetické výrobky by se měly uchovávat v chladu a suchu, nejlépe i mimo slunce. Ideální je pro skladování temnější šuplík nebo box, který je uzavíratelný. Vyvarujte se vlhkým místům v koupelně a otevírání více produktů najednou, které včas nespotřebujete. Dobré není ani vystavovat produkty teplu.

Nezapomeňte také pravidelně čistit kosmetické štětce, kterými kosmetiku nanášíte – ideálně každý týden, maximálně 14 dní. Ve štětcích se usazují zbytky použité dekorativní kosmetiky, a proto je dobré je dezinfikovat. Použít můžete buď speciální přípravek na čištění štětců, nebo šampon na vlasy. Štětce schnou pár hodin, proto je dobré čistit je večer, aby se ráno daly opět použít.

Ruce čistí kosmetické štětce New Africa / Shutterstock.com

Kam vyhodit starou kosmetiku?

Velké množství obalů od kosmetiky se hůře recykluje právě kvůli zbytkům, které v nich zůstávají. Pokud je vyhodíte do směsného odpadu, skončí s největší pravděpodobností na skládce nebo ve spalovně. Do směsného odpadu patří tuby od zubní pasty nebo lahvičky od laků na nehty.

Jak třídit obaly od kosmetiky?

Nejlépe se třídí obaly od mýdel, šamponů a tělových mlék, ty jsou celé z plastu. Také skleněné flakony od parfémů jednoduše vyhoďte do bílého nebo barevného skla. Složitěji se třídí tuby od krémů a dekorativní kosmetiky, které se skládají z více materiálů. Očistěte je od zbytků kosmetiky a pak teprve třiďte dle druhu materiálu. Obaly od laků na vlasy, deodorantů a sprejů patří do kontejnerů na kovy.

Jak dlouho používat kosmetiku?

Obecně lze říci, že oční linky je dobré měnit do 6 měsíců, řasenku co 3 až 4 měsíce, make-up kolem 6 až 12 měsíců a nejdelší trvanlivost má rtěnka, ta vydrží přes rok. Dbejte ovšem na správné skladování a minimální datum spotřeby – vyhnete se tak nepříjemný překvapením na pokožce po užití prošlých kosmetických výrobků.

Zdroj: Cleanipedia, Vitalia, Teta drogerie