Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak si vypěstovat avokádo z pecky?

Mike_shots / Shutterstock

Avokádo se stává přirozenou součástí našich jídelníčků. A jedná se o velmi trendy ovoce – snad každý food bloger na světě má nějakou fotku s ním. V obchodech na avokádo narazíme již běžně, jelikož se ovšem jedná o jeden z dražších druhů ovoce, vyplatí se počkat si na slevové akce. Napadlo vás ale někdy, že si avokádovník můžete vypěstovat i doma z pecky? Poradíme vám, jak doma zasadit avokádo.

Přečtěte si také

Když vytopíte sousedy, musíte jednat rychle! Jinak hrozí, že si škodu odstraní sám a po vás bude vymáhat úhradu nákladů

Jak zasadit avokádo a pečovat o ně?

  • Pecku z avokáda propíchejte čtyřmi párátky tak, aby vám vznikla podpěra jako na obrázku. Poté naplňte skleničku vodou.
  • Nyní umístěte pecku tak, aby byla ve vodě z poloviny ponořena. Špičatější konec je vrchol, ten plošší naopak představuje spodek pecky.
  • Umístěte skleničku na teplé a světlé místo a vodu vyměňujte pravidelně minimálně jednou do týdne, abyste zabránili tvorbě plísní. Za 2–6 týdnů se objeví prasklinky.
  • Skrz prasklinu ve spodní části začne prorůstat kořínek. A na vrcholu naopak vyraší maličký výhonek.

Tip z Kupi.cz: Koupit se dá také speciální nakličovací miska, která je určená pro klíčení avokáda, manga, dubu, kaštanu. Cena začíná na 300 Kč.

  • Když bude mít stonek rostlinky přibližně 20 cm, uřízněte z něj nejvyšší lístky (zhruba jednu třetinu), čímž podpoříte růst. Zasaďte rostlinku do půdy s potřebnými živinami, ideálně přidejte i tyčinku s hnojivem.
  • Vyberte vhodný květináč, aby měla rostlina dostatek místa. Myslete na to, že se její kořenový systém rychle rozroste. Dohlédněte na to, aby polovina pecky zůstala i po zasazení nad půdou, takříkajíc odhalená.

Jak často avokádo zalévat?

Půda musí být stále vlhká. Pokud zapomenete avokádo zalít, listy během chvíle zhnědnou.

Natalia Duryagina / Shutterstock.com

Kdy sklidíte první plody?

Těžká otázka. Někdy začnou avokádové stromky plodit ovoce po 3–4 letech, jindy to může trvat i 15 let. Rostlinka je to ovšem do interiéru i tak krásná a netradiční.

Tescoma

Co dělat, když rostlině hnědnou listy?

Avokádovníky jsou skvělými pokojovými rostlinami, ale jejich listy mohou občas způsobit starosti. Hnědnutí listů je jedním z nejběžnějších problémů, se kterými se pěstitelé avokáda potýkají. Zde je několik možných důvodů a řešení:

  1. Nahromadění solí: Když zaléváte avokádovník vodou obsahující vysoké množství solí, může dojít k nahromadění solí v substrátu i v rostlině. To může způsobit hnědnutí a vadnutí listů. Doporučuji zalévat avokádovník filtrovanou nebo dešťovou vodou, abyste snížili obsah solí.
  2. Suchý vzduch: Avokádovníky preferují vlhký vzduch. Pokud je vzduch příliš suchý, listy mohou hnědnout. Zkuste umístit rostlinu poblíž zvlhčovače vzduchu nebo pravidelně stříkat listy vodou.
  3. Nedostatek vody: Nedostatečné zalévání může také způsobit vadnutí a hnědnutí listů. Ujistěte se, že avokádovník dostává dostatek vody, ale nepřelévejte ho.
  4. Příliš mnoho vody: Naopak přebytek vody může vést k hnilobě kořenů a hnědnutí listů. Zkontrolujte, zda substrát není příliš vlhký.
  5. Listy spálené sluncem: Přímé sluneční světlo může způsobit spálení listů. Umístěte avokádovník na místo s dostatečným světlem, ale chráněné před přímým sluncem.

Pokud už listy zhnědly, zkuste odstranit ty nejpostiženější. Avokádovník je náročnější rostlina, ale s trochou péče byste měli být schopni udržet jeho listy zdravé a zelené.

Čokoládový pudink s avokádem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový pudink s avokádem

Pokud milujete sladké, rozhodně vám zachutná lahodný čokoládový pudink s avokádem. Tento recept musíte určitě vyzkoušet, neboť je velmi jednoduchý a obsahuje spoustu vitamínů.

Čokoládový pudink s avokádem
Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage

Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage je lahodná záležitost, která jistě zachutná celé rodině. Ideálně podávejte na opečeném toustu jako snídani, svačinu nebo večeři, která zaručeně zasytí.

Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage

Jak avokádo prospívá zdraví?

Avokádo je skvělý bojovník s tukem a doporučuje se při dietách. I přes vyšší kalorickou hodnotu mají lidé, kteří si na něm často pochutnávají, zdravější tělesnou hmotnost a užší pas. Tuk v něm obsažený se řadí do skupiny zdravých tuků, které snižují cholesterol, neukládají se, a naopak pomáhají tělesný tuk spalovat. Zralé avokádo můžete díky máslové konzistenci namazat jen tak na pečivo nebo ho rozmačkat na pomazánku. Výborná je i avokádová „nutella“.

Které vitamíny a minerály jsou v avokádu?

Avokádo je plné železa – a nastávajícím maminkám se doporučuje zařadit je do jídelníčku i proto, že obsahuje také magnezium, při jehož absenci v těhotenství přicházejí křeče. Další vitamíny, které tento zelený zázrak s peckou uvnitř obsahuje, jsou B, C, E, K a vitamín H (který je důležitý pro pokožku a nervový systém organismu).

Zdroje: Kupi, Healthline, Medical News Today