Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Testy odhalily klamání spotřebitelů u quinoy. Výrobci uváděli vyšší obsah vlákniny i bílkovin

Ground Picture / Shutterstock.com

Quinoa je prastarou (pseudo)obilovinou, do povědomí lidí se ale dostává teprve v posledních letech jako bezlepková a nutričně bohatá superpotravina. A rychle po ní roste poptávka. Pokud ji zařadíme do jídelníčku, výrazně si usnadníme doplňování denního příjmu bílkovin, a hlavně vlákniny, se kterou má česká populace problém. Jak ale nedávno odhalil dTest, mezi výrobky jsou velké rozdíly a u některých producenti dokonce klamavě uvádí výrazně vyšší množství proteinů a vlákniny, než skutečně mají.

Přečtěte si také

Jak vybavit malého cyklistu: Průvodce výběrem bezpečného kola a helmy pro děti

Jak výživná je quinoa z obchodu?

Balíček této plodiny je již běžně dostupný ve zdravých výživách i supermarketech. Cena červené a bílé quinoy se pohybuje kolem 11 Kč až 28 Kč za 100 g. Na cenu má vliv nejen značka, ale třeba i bio kvalita.

Co se obsahu bílkovin týče, u bílé i červené naměřila mezi 15 vzorky laboratoř dTestu průměrně kolem 13 g / 100 g. Vezmeme-li v potaz, že běžný dospělý člověk s váhou 70 kilo má denně sníst alespoň 58 gramů proteinů, pokryje mu jídlo se sto gramy syrové quinoy zhruba čtvrtinu denního příjmu proteinů.

Podobně je to s vlákninou, které bychom denně měli přijmout pro správnou činnost krevního oběhu, zažívání a vylučování kolem 30 gramů. Testovaná quinoa jí má podle naměřených hodnot průměrně 10,8 g / 100 g u červené varianty a 8 g / 100 g u bílé. Tedy stejné množství jako výše by nám v jednom jídle mohlo splnit i třetinu potřebné denní dávky vlákniny.

Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Odpovídají uváděné hodnoty?

Ne pokaždé je ale s těmito údaji možné počítat. Šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová upozornila na skutečnost, že některé výrobky na trhu mají vlákniny výrazně méně, než je průměr:Nejnižší číslo laboratorní přístroje ukázaly u Green Apotheke Quinoa bílá (5,4 g / 100 g), nejvyšší naměřené hodnoty dosáhla Wolfberry Quinoa červená (12,6 g / 100 g).

Mnohem horší je ale fakt, že mnozí výrobci uvádí vyšší obsah bílkovin a vlákniny, než ve skutečnosti daná quinoa má. Právě spolehlivost uváděných nutričních údajů se ukázala jako klíčová slabina velké části 15 testovaných vzorků.

Quinoa
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa

Quinoa je bezlepková obilovina, která obsahuje velké množství bílkovin. Je vhodná jako příloha, která zasytí, a mohou ji s klidem jíst i osoby alergické na lepek. Velkou výhodou je velmi snadná a rychlá příprava.

Quinoa
Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Skoro jednou tak méně vlákniny, než výrobce slibuje

Řada značek avizovala větší porce bílkovin a vlákniny, než kolik skutečně nabídla. Osm výrobků proto za slibovanou/reálně naměřenou bílkovinu získalo jen dostatečné hodnocení, dva produkty v případě vlákniny dokonce nedostatečné. Oba slibovaly vlákninu v množství 14 g / 100 g, ovšem laboratoř u Probio Quinoa bílá a Menu Gold Quinoa bílá naměřila pouhých 9,4 g / 100 g, respektive 8,8 g / 100 g,“ přiblížila Hoffmannová.

  • Tip: Kompletní výsledky testu quinoy (merlíku čilského) jsou uvedeny na webových stránkách dTestu.
LumenSt / Shutterstock.com

Proč je quinoa populární superpotravinou?

Kromě vyššího obsahu vlákniny, najdeme v quinoe dokonce všech devět esenciálních aminokyselin, které si naše tělo pro produkci bílkovin nedokáže samo vytvářet. Je proto ideální surovinou bezlepkového, vegetariánského a veganského jídelníčku, stejně tak fitness stravy vhodné pro budování svalové hmoty nebo redukci váhy. V receptech je skvělá jako náhrada za jiné přílohy, má například 2x více bílkovin než hnědá rýže.

Vedle příznivého nutričního složení a faktu, že je snadná na produkci (a tedy má schopnost krmit velké masy lidí), je ceněná také pro vysoký obsah minerálů (fosforu, manganu, železa, mědi, hořčíku, selenu atd.), antioxidantů i vitamínů skupiny B. Díky tomu se podle odborníků z webu Healthline.com hovoří o jejím pozitivním vlivu na nervovou soustavu, na potlačování bolestí při migrénách, na kardiovaskulární systém či snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Zdroje: Kupi, dTest, Healthline