Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Už nebudete chtít vařit jinak! Srovnání nejlepších „pomalých“ hrnců, které umí perfektní guláš i maso, které se rozpadá

New Africa / Shutterstock

Elektrické hrnce si získávají stále více fanoušků – a není divu. Pomalé vaření patří mezi jejich nejoblíbenější funkce, ať už jde o specializované „pomalé hrnce“, nebo multifunkční zařízení s řadou dalších možností. Přemýšlíte o pořízení takového pomocníka? Prošli jsme stovky recenzí, diskuzí a přidali vlastní zkušenosti, abychom vám přinesli výběr 7 elektrických hrnců, které skutečně stojí za vaši investici.

Přečtěte si také

Sezona burčáku začíná. Nejlepší je ve „fázi varu“ a dokáže vás opít, i když má jen málo alkoholu

Do našeho výběru se dostaly hrnce značek Sage, Sencor, Tefal, CrockPot, Tesla, ETA a Lauben. Nejdříve si ale pojďme připomenout výhody pomalých a obecně elektrických hrnců.

Výhody elektrického „pomalého“ hrnce

Když to vezmeme úplně jednoduše, tak zásadní funkcí elektrického hrnce je to, že si nastavíte teplotu a délku vaření. Hrnec pak automaticky udržuje přednastavenou teplotu, takže se nemusíte o nic starat. Multifunkční hrnce často fungují i jako „tlakáče“, takže kromě teploty a času si nastavíte ještě tlak – vysoký, nebo nízký.

Tito praktičtí pomocníci se skládají z vnějšího spotřebiče s topným tělesem, vnitřní vyjímatelné nádoby (často keramické, teflonové nebo nerezové) a víka. Elektrické hrnce nabízejí různé funkce jako restování, vaření v páře, smažení, dušení nebo pečení. Ovládání bývá jednoduché a intuitivní – stačí zvolit program, nastavit čas nebo teplotu a hrnec se o vše postará.

Funkce pomalého vaření (slow cooking) umožňuje připravovat jídla při nízké teplotě po delší dobu, typicky 4–10 hodin. Díky tomu se suroviny krásně uvaří, maso je měkké a šťavnaté a chutě se dokonale propojí. Pomalé vaření je ideální pro polévky, guláše, ragú, vývary a dušené maso. Navíc je to energeticky úsporné a bezpečné – hrnec můžete nechat pomalu vařit, i když nejste doma.

sherwood / Shutterstock

1. Lauben Slow Cooker 3500SB

Základním pomalým hrncem s výbornými recenzemi je Lauben Slow Cooker 3500SB za cca 1400 Kč. Umí udržovat konstantní teplotu po zvolenou dobu a následně se vypnout. Někomu se může hodit funkce odloženého startu. Příkon je pouze 200 W, takže nespotřebuje mnoho energie, ale pokud potřebujete vařit pro početnější rodinu, sáhněte po výkonnějším a větším modelu. Objem nádoby je pouze 3,5 litru a tento černo-stříbrný hrnec nefunguje jako tlakový hrnec.

2. ETA Largo 2138

ETA Largo 2138 vyjde na asi 1800 Kč a je výkonnější a větší než základní Lauben výše. Výkon činí 245 W a objem nádoby je 6 litrů. Také zde jsou 3 programy – vysoký výkon, nízký výkon a udržování teploty. Hrnec má odolnou keramickou vnitřní nádobu, kterou lze vyjmout a jídlo uchovat v lednici přímo v ní. Také ETA je stejně jako Lauben v černo-stříbrném designu.

3. Tesla EliteCook K70

Velkou výhodou modelu EliteCook K70 od Tesly za cca 2800 Kč je to, že funguje jako multifunkční elektrický hrnec, nikoliv jen jako pomalý. Zásadní rozdíl je v tom, že má tlakový uzávěr, takže v něm můžete vařit jako v tlakovém hrnci – nejen pomalu a na nízkou teplotu, ale i krátce pod vysokým tlakem. Příkon má tento hrnec 1000 W a objem nádoby 6 litrů. Celkem nabízí 10 programů včetně restování nebo smažení.

HannaTor / Shutterstock

4. CrockPot CSC063X

Pomalý hrnec CrockPot CSC063X za cca 2800 Kč zaujme kromě povedeného černo-stříbrného designu také velkým objemem – vnitřní nádoba pojme až 7,5 litru potravin. Opět se jedná o hrnec bez možnosti vaření pod tlakem, takže jeho konkurencí je Lauben a ETA výše, nikoliv Tesla. Co se týče výkonu, je velmi úsporný, potřebuje příkon pouze 320 W. Časovač a automatické udržování teploty jsou samozřejmostí.

5. Tefal CY754830

Multifunkční hrnec Tefal CY754830, startující s cenou na 3000 Kč, umí stejně jako Tesla výše vařit pod tlakem. Potřebuje o něco vyšší příkon (1090 W), ale má menší nádobu – jen 4,8 litru. Jeho předností je bezesporu celočerný design s velkým displejem a řada funkcí. Na výběr je 10 programů včetně restování nebo sous-vide. Součástí balení je napařovací koš, odměrka, lžíce na rýži a naběračka.

6. Sencor SPR 3600WH

Velkou parádu uděláte v kuchyni s multifunkčním hrncem SPR 3600WH od oblíbené značky Sencor. Za cenu okolo 2700 Kč dostanete krásný a výkonný přístroj, který umí vařit jak pomalu na nízkou teplotu, tak pod tlakem. Výkon 1000 W a objem 5,5 litru postačí pro přípravu oběda pro až pětičlennou rodinu. Nechybí časovač, odložený start, udržování teploty a automatické vypnutí. Součástí balení je lžíce, napařovák a odměrka.

Maria Kovaleva / Shutterstock

7. Sage SPR680BSS

Příkladem vyšší cenové kategorie může být například multifunkční hrnec Sage SPR680BSS, který stojí asi 5000 Kč. Nabízí vysoký výkon 1100 W a nádobu o objemu 6 litrů. Co se týče výbavy a funkcí, je na tom podobně jako výše uvedený Sencor. Má řadu přednastavených programů včetně vysokého a nízkého tlaku. Velkou výhodou je, že na přední straně najdete 12 ikonek jídel a přístroj nastavení obstará za vás – vývar, rýže, maso, sous-vide apod.

Recept: Gulášek s masem jako dort

V pomalém hrnci se skvěle dělá třeba hovězí guláš. Ten se v pomalém nebo multifunkčním hrnci vždycky povede – maso je krásně měkké, omáčka plná chuti a příprava je naprosto primitivní. Stačí jen vložit suroviny do hrnce a nechat ho vařit. Můžete použít doporučovanou hovězí kližku, ale pokud máte raději libovější maso, dobře funguje i hovězí zadní + o trošku větší množství tuku.

Suroviny:

  • 800 g hovězí kližky nebo hovězího zadního
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  • sůl, pepř
  • sádlo nebo olej
Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha

Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky, cibuli na jemno, česnek nasekejte.
  2. Cibuli orestujte, dokud nebude tmavě hnědá, a následně na ní orestujte maso.
  3. Pak přidejte všechny další suroviny a dál krátce restujte.
  4. Vše zalijte vývarem a důkladně promíchejte.
  5. Přiklopte a vařte: na nízký stupeň 8–10 hodin nebo na vysoký 4–6 hodin, dokud nebude maso měkké.
  6. Podávejte s chlebem, knedlíkem nebo těstovinami.

Podobným stylem připravíte doměkka i vepřové maso nebo zvěřinu. Pokud tedy máte v kuchyni místo ve skříni nebo na lince, elektrický „pomalý“ hrnec si určitě dopřejte.

Zdroje: Kupi.cz, produktové listy