Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Hubnete? Pozor na oblíbené sladidlo sukralóza, můžete díky němu naopak přibrat. Je ve žvýkačkách i light potravinách

Alina Hedz / Shutterstock.com

Cukrovkáři, sportovci i lidé bojující s nadváhou často sahají po umělých sladidlech kvůli jejich nulovým kaloriím. Jenže nová studie přináší překvapivé zjištění – sukralóza může fungovat přesně naopak. Vaše tělo sice nedostane kalorie, ale zato pocítí větší hlad, který vás nakonec stejně dovede k jídlu. Víte, v jakých potravinách se sukralóza vlastně skrývá?

Přečtěte si také

Nejlepší rychlá večeře: Křupavý toast s avokádovo-tuňákovou náplní a volským okem na vrchu

Napište nám do diskuze, jestli používáte umělá sladidla. Jestli ano, tak jaká? Pijete například limonády s označením „zero“ a „light“?

Sukralóza zvyšuje pocit hladu

V nové studii z března 2025 zkoumali vědci z Univerzity v Jižní Kalifornii vliv sukralózy na zdraví člověka. Konkrétně se snažili porozumět tomu, jak toto velmi rozšířené nekalorické sladidlo ovlivňuje mozkové signály a jak souvisí s pocitem hladu. Výsledky studie ukázaly, že oproti přijímání klasického třtinového cukru (sacharóza) měli zkoumaní jedinci větší pocit hladu, a to až o 17 %. Jakto?

Výzkum se uskutečnil na 75 mladých dospělých, mezi nimiž byli lidé s normální váhou, s mírnou nadváhou a lidé obézní. Například se ukázalo, že po vypití nápoje se sukralózou většina cítila pocit hladu ještě 35 minut. V případě vypití nápoje s klasickým cukrem hlad odezněl prakticky okamžitě.

Je to způsobeno tím, že cukr obsahuje kalorie a hypothalamus (část mezimozku) vyhodnotí, že tělo dostalo energii. V případě konzumace sukralózy nikoliv. To v praxi vede k tomu, že lidé, kteří se snaží hubnout, musí paradoxně ještě více bojovat s chutěmi na sladké a další jídlo.

Towfiqu ahamed barbhuiya / Shutterstock.com

Co je sukralóza a kdy vznikla?

Sukralózu najdeme v celé řadě potravin, takže ji zcela jistě v nějakém množství přijímáte i vy. Ale o co vlastně jde?

Sukralóza je podle výzkumů umělé sladidlo, které je až 600krát sladší než běžný cukr, ale neobsahuje žádné kalorie. Patří mezi takzvaná nekalorická sladidla, což znamená, že naše tělo ji neumí rozložit a využít jako zdroj energie. Chemicky jde o derivát sacharózy – klasického stolního cukru – u kterého byly tři hydroxylové skupiny nahrazeny atomy chloru. Díky tomu se sukralóza v těle téměř nevstřebává.

Toto umělé sladidlo vynalezli v roce 1976 vědci z Londýnské univerzity, když prováděli výzkum o chemických úpravách cukru. Podle legendy vznikl objev trochu omylem – jeden z vědců měl údajně náhodou ochutnat novou sloučeninu a ta jej překvapila svou extrémní sladkostí.

Od té doby prošla sukralóza řadou testů a v roce 1998 byla schválena k použití ve Spojených státech a později i v Evropě. Dnes se běžně používá v celé řadě potravin.

E955 najdete v těchto potravinách

Podle evropského značení má sukralóza identifikátor E955. Díky své nízké kalorické hodnotě, tepelné stabilitě a dlouhé trvanlivosti se používá ve slazených nápojích „bez cukru“, ale i v pečených výrobcích, cukrovinkách, žvýkačkách a dalších potravinách. Často v kombinaci s dalšími umělými sladidly (viz níže):

  • slazené nápoje typu kola „zero“, „light“ a podobně;
  • žvýkačky, bonbóny, lízátka;
  • ochucené proteinové nápoje a tyčinky;
  • balené a ochucené pečivo;
  • nízkokalorické jogurty a pudinky;
  • instantní nápoje a sirupy pro diabetiky;
  • sladidla v tabletách nebo prášku (např. do kávy nebo čaje).

Při nakupování potravin pečlivě čtěte etikety. V případě, že nechce přijímat zbytečně moc umělých sladidel, ale zároveň si hlídáte množství klasického cukru, k dochucení používejte v rozumné míře třeba sladké ovoce, stévii nebo med.

MDV Edwards / Shutterstock.com

Nejčastější umělá sladidla

Kromě sukralózy (E955), která je 600krát sladší než normální cukr, existuje celá řada dalších umělých sladidel.

Velmi populární aspartam (E951) objevila firma Searle v roce 1965 a je až 200krát sladší než cukr. Používá se opět ve slazených nápojích, žvýkačkách nebo dezertech. Ovšem není vhodný na vaření a pečení, protože se při vysokých teplotách rozkládá.

Sacharin (cukerin, E954), vynalezený v roce 1878, bývá až 300krát sladší než cukr. Jsou jím doslazovány potraviny, nápoje i zubní pasty. K jeho nevýhodám patří nahořklá chuť.

Mezi další používaná sladidla patří například acesulfam draselný (E950, 200krát sladší než cukr) nebo cyklamát sodný (E952, 30krát sladší než cukr). Všechna tato umělá sladidla můžete koupit například v lékárně.

Napište nám do diskuze, jestli používáte umělá sladidla. Jestli ano, tak jaká? Pijete například limonády s označením „zero“ a „light“?

Zdroje: Kupi.cz, Nature, NCBI, Bezpečnost potravin, Fda.gov