Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dáváte načatou konzervu do ledničky? Pozor, hrozí riziko přenosu bakterií i kovů

Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Znáte to – otevřete konzervu, použijete polovinu a zbytek strčíte do lednice na později. Vypadá to jako rozumné řešení, ale věřte nebo ne, právě jste udělali něco, z čeho by se hygienikům ježily vlasy hrůzou. A nejste sami! Tento zlozvyk má spousta z nás. Co se vlastně děje s jídlem v otevřené plechovce a proč by vás to mělo zajímat? Odborníci vysvětlují, jaká zdravotní rizika tím podstupujete a jak s načatými konzervami správně zacházet.

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Konzerva je dobrý sluha, ale zlý pán

Konzervování je skvělý způsob, jak uchovávat potraviny po dlouhou dobu. Konzervy ale podléhají přísným pravidlům zacházení, kterými by se každý měl řídit, pokud nechce riskovat zdravotní potíže.

Někdy se stane, že otevřete konzervu a zkonzumujete jen část obsahu. A co uděláte se zbytkem? Přiklopíte víčkem od konzervy a dáte ji do lednice? To je velká chyba. Mnoho lidí říká, že pokud je například kompot nebo jiná potravina stále v láku z konzervy, nemůže se jí nic stát. To ale nehraje tak velkou roli.

Zásadní je číst etikety

Na každé konzervě by mělo být napsané, jak s ní zacházet, jak dlouho ji skladovat a za jakých podmínek.

  • 1. příklad: Rajský protlak: Spotřebujte ihned po otevření.
  • 2. příklad: Hrášek: Po otevření přendejte do nekovové nádoby a uchovávejte v lednici.

Hrozí riziko přenosu pachu, bakterií i kovů

Nikdo z nás nechce jíst potraviny s příměsí škodlivých látek (například kovů). „Po otevření přichází vnitřní část plechovky do kontaktu s kyslíkem a hrozí migrace jednotlivých složek plechovky do potraviny (želeno, zinek), což ovlivní senzorický vjem i bezpečnost potraviny (v případě vyšších dávek nebo dlouhodobému vystavení těmto kovům). Vyšší riziko migrace kovů je u potravin kyselých,“ komentuje pro redakci Kupi.cz Bc. Kateřina Dvořáková, Dis., vedoucí oddělení hygieny výživy.

Obecně platí, že se „vzduch v lednici víří, je tedy možná sekundární kontaminace obsahu plechovky z jiných druhů potravin v lednici. Potraviny uložené v lednici, které se nebudou dále upravovat např. loupáním nebo omýváním (ovoce, zelenina) by měly být uzavřeny v dobře těsnících k tomu vhodných nádobách. Plus hrozí riziko přenosu pachů,“ dodává Dvořáková.

Pokud máte strach z nežádoucí konzumace kovových částic, pamatujte si, že čím je potravina kyselejší, tím je přenos pravděpodobnější.

Problém není pouze s kovy, ale i s bakteriemi, které se také šíří. „Samozřejmě, když je konzerva otevřená, stává se zbytek potraviny vhodným substrátem pro množení mikroorganismů,“ komentuje Kateřina Dvořáková.

New Africa / Shutterstock.com

Jaký je správný postup?

Pamatujte si, že načatou konzervu byste NIKDY neměli vracet do lednice, neexistují pro to žádné dobré důvody a ani výjimky.

Ale jak to udělat, když vám část konzervy zbyde? „Celý obsah zkonzumovat najednou nebo přendat do vhodné nádoby a v lednici skladovat jen po dobu, po jakou to dovolí nápis na plechovce. Např. zbytek uchovat v nekovové nádobě v lednici a spotřebovat do 3 dnů,“ radí pro Kupi.cz Bc. Kateřina Dvořáková, Dis.

Kdy konzervu nebo její obsah vyhodit

Existují zásady, které říkají, za jakých podmínek byste konzervu konzumovat vůbec neměli. Jedná se o případ, „když je konzerva zjevně poškozená, prorezlá, případně je nafouklá (botulotoxin),“ potvrzuje Dvořáková a dodává, že vyhnout konzumaci bychom se měli tehdy, „pokud má potravina jinou chuť, vůni, barvu nebo konzistenci než obvykle (v případě minimální trvanlivosti), v případě uplynutí data ‚spotřebujte do‘ není zaručena bezpečnost, ani když potravina vypadá v pořádku (rychle se kazící potraviny).“

Konzervy nepatří do mrazáku

Vždy platí, že byste měli potraviny uchovávat tak, jak říká výrobce. U konzerv například „uchovávejte v suchu a chraňte před teplem“. Neporušená plechovka je sama o sobě dostatečná ochrana.

„Ne, konzerva není vhodná do mrazáku. Mohla by prasknout, pokud by to vydržela, obsah by mohl ztratit požadované senzorické vlastnosti,” zakončuje Bc. Kateřina Dvořáková, Dis., vedoucí oddělení hygieny výživy.

Zdroj: Kupi.cz, Hygienická stanice hlavního města Prahy