Ať už jste v kuchyni jako doma nebo se teprve učíte, jak neudělat z vaření katastrofu, existují finty, které by měl znát každý. Nejen že vám ušetří čas, ale můžou zachránit i jídlo, které se zrovna nechystá spolupracovat.
Dneska máme na výběr - buď strávit čas v kuchyni, nebo si prostě jídlo objednat. Naši rodiče a prarodiče takový luxus neměli – vařilo se doma, tečka. My si ale můžeme nechat dovézt prakticky cokoliv nebo si zajít do restaurace, a ušetřit tak hodiny času na věci, které nás baví víc než stání u sporáku.
Jenže! Ceny v restauracích i rozvážkových službách v posledních letech vystřelily nahoru. A k tomu všichni mluví o zdravém životním stylu a vyvážené stravě. Pravda je, že když si jídlo uvaříte sami, přesně víte, co do něj dáváte. Žádné skryté cukry, tuky nebo éčka – prostě máte všechno pod kontrolou.
Vzhledem ke zvyšujícím se cenám a většímu důrazu na zdravý životní styl se tak lidé opět vrací k domácí stravě a k vaření, které se stává jejich koníčkem, a někteří jej přirovnávají až k terapii.
Někdo má na vaření talent, jiný se učí ztuha a výsledky nejsou takové, jaké by si představoval. Jak se říká – žádný učený z nebe nespadl a měl by naslouchat zkušenějším. Mýlí se ale i ti, kteří již mají něco navařeno. Tohle jsou chyby, kterých se při vaření vyvarujte.
První chyba se týká solení. Začátečníci solí a solí a náhle zjistí, že jim ujela ruka a že se s tím už nedá nic dělat. Sůl je sice nad zlato, ale přesolené jídlo není dobré. Vždy solte mírně a pravidelně ochutnávejte. Přidat můžete vždy.
Prkénko je jedna z nejpoužívanějších pomůcek vůbec a pokud máte na všechny typy potravin pouze jedno, děláte velkou chybu. Každá kuchařka by měla mít minimálně dvě – jedno na maso a druhé na zbytek (ovoce, zelenina a další). Prkénka také nestačí mýt pouze vodou s jarem, ale jednou za čas by se měla dezinfikovat. Bude vám k tomu stačit bílý ocet, který nastříkáte na prkénko, necháte pár minut působit a poté omyjete. Pokud chcete eliminovat šíření bakterií, používejte skleněné prkénko.
Koření je to, co dává jídlu chuť. Pokud máte pocit, že jsou vaše pokrmy mdlé, možná málo dochucujete. I zde platí, že méně je více, ale téměř vždy se vyplatí nějaké koření použít. Klidně použijte bylinky, pokud máte, a nezanevírejte ani na kupované koření v sáčcích.
Rozvařená rýže, nedovařené brambory a těstoviny by si zasloužily také pár minut navíc? Pokud jste začátečníci a nedokážete odhadnout ideální dobu vaření, rozhodně byste si měli pořídit minutku nebo používat stopky. Dnes mají dokonce odpočítávání i některé indukční desky nebo trouby. Řiďte se časem uvedeným na obalu.
Správná hospodyňka nenechá přijít ani minutu času na zmar a během krájení surovin už vaří vodu a nechává předehřát troubu. A to přesně dělí začátečníka od zkušeného kuchaře, který šetří čas. Jakmile půjdete vařit, zamyslete se nad postupem a jednotlivými kroky a uvažujte, zda by některé nešly dělat naráz.
Máte doma jeden druh oleje a ten používáte na všechno? Velká chyba, která může kazit chuť výsledného pokrmu a mít také vliv na zdraví. Měli byste vědět, který olej je vhodný na smažení a který se hodí spíše do studené kuchyně. Také je dobré znát kouřové body jednotlivých tuků.
Jako osoba, která denně tráví čas v kuchyni a má vaření jako koníček, jsem se rozhodla, že přispěji i vlastním pohledem k tématu.
Jednou z chyb, kterých si všímám, je to, že se lidé neřídí receptem, jednotlivé gramáže nahrazují množstvím od oka a ingredience záměrně mění. Následně se diví, že výsledek není takový, který očekávali. Měnit recept si mohou dovolit zkušení jedinci.
Pokud bych měla vybrat jednu kuchyňskou pomůcku, do které se vyplatí investovat, ať je vaše úroveň vaření jakákoliv, je to kvalitní ostrý nůž. Jednak šetří čas, paradoxně eliminuje zranění a cibuli konečně nakrájíte opravdu nadrobno (není nic horšího než míchaná vajíčka s velkými kusy cibule).
Nikdy nedochucujte až na konec. Koření nebude mít čas se do pokrmu dostat a chuť nebude taková, jako jste očekávali. Radím kořenit v průběhu a maso ještě syrové.
Zdroj: Kupi.cz, zkušenosti autorky