Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Válí se vám v šuplíku nevyužitý ruční šlehač na mléko? Využijete ho při přípravě vajec nebo na dekorování sklenic

Anna Burlutskaya / Shutterstock.com

Malý elektrický napěňovač mléka na baterky nemusí sloužit jen k přípravě dokonale našlehaného mléka do kávy. Ať už je vaším každodenním nepostradatelným pomocníkem, nebo se vám válí nevyužitý v šuplíku, doma ho můžete používat i k mnoha dalším úkonům. Skvěle poslouží při přípravě dezertů, salátů nebo snídaní. Inspirujte se našimi pěti způsoby.

Přečtěte si také

Žádné složité postupy. Piškotové těsto se vždy perfektně podaří díky zlatému pravidlu 3-3-3

Rychlý a dokonalý dresink

Připravujete si do salátů vlastní dresink? Až budete příště míchat olivový olej s hořčicí, tekutým medem, citronovou šťávou či balzamikovým octem, vezměte si na pomoc malý šlehač. Ze všech surovin zvládne vykouzlit hladkou a krémovou emulzi, která se v salátu perfektně promísí s ostatními ingrediencemi.

Nadýchanější míchaná vajíčka

Zapomeňte na vidličku a zkuste rozklepnutá vajíčka ve sklenici rozmíchat pomocí šlehače. Dosáhne mnohem větší rychlosti a dokonale promíchá žloutky a bílky, případně další suroviny jako mléko, smetanu nebo rozpuštěné máslo, které do směsi přidáte. Navíc vytvoří drobné vzduchové bublinky, díky kterým budou vaše míchaná vajíčka a omelety nadýchanější a vláčnější.

Rozmíchání proteinových a zelených prášků

Připravujete si často sypké proteiny, zelené mixy nebo jiné práškové doplňky stravy? Možná čas od času narazíte na přípravky, které jdou obtížně rozmíchat. Pokud nemáte speciální shakery s kovovou spirálou nebo jiné vychytávky, zkuste nad nechtěnými hrudkami vyzrát s malým ručním šlehačem. Prášek ve vodě nebo v mléce během chvilky rozmixuje a ušetří vám spoustu času (i nervů). Oceníte ho například i při přípravě tzv. zlatého mléka, do kterého se přimíchává kurkuma a med.

  • A co čaj matcha? Někdy výrobci radí používat elektrický napěňovač mléka také pro japonský zelený čaj. Podle doporučení baristů by ovšem prášek matcha nikdy neměl přijít do styku s kovem, který může měnit jeho chuťové vlastnosti a redukovat cenné látky ve složení. Někteří se však shodují, že k tomuto dochází až při dlouhodobějším styku čaje s kovem a během několikavteřinového použití elektrického šlehače se nic hrozného nestane. Pokud však nechcete riskovat, sáhněte po osvědčené klasice v podobě bambusové nebo silikonové metličky.
BublikHaus / Shutterstock.com

Porce šlehačky pro jednoho

Potřebujete si připravit šlehačku na kousek zákusku nebo do kávy, ale nechce se vám kvůli jednomu kopečku vytahovat (a umývat) velký šlehač? S malým přístrojem na baterky to zvládnete taky. Stačí použít dobře vychlazenou smetanu s alespoň 30% obsahem tuku.

razum / Shutterstock.com

Stylové dekorování sklenic

Ruční napěňovač mléka lze využít i k originálnímu dekoračnímu triku, který se stal virálním hitem na sociálních sítích. Stačí namočit metličku do rozpuštěné čokolády, hustého sirupu (toppingu) nebo třeba karamelu, podržet ji ve středu sklenice a na krátký moment zapnout. Rychlá rotace doslova odmrští sirup na vnitřní stěnu sklenice a vytvoří kruh. Takto opakujte, dokud uvnitř nevznikne několik po sobě jdoucích nebo křížících se prstenců. Jakmile potom do sklenice nalijete latté nebo mléčný koktejl, trocha polevy se rozpustí a vytvoří pěkný stékající efekt. A nápoj navíc originálně dochutí.

Vyzkoušeli jsme za vás: Opravdu trik funguje?

Ano, záleží ale na pár detailech. V první řadě je potřeba pracovat s opravdu hustým sirupem nebo toppingem, který se při zapnutí metličky příliš nerozprskne do stran a na stěnách vydrží. V tomto ohledu se nám také osvědčilo mít sklenice předem vychlazené. Záleží také na jejich tvaru. Čím užší, tím lepší pro vytvoření souměrných kruhů. Pro širší baňaté skleničky, ve kterých se například podávají studené dezerty, je potřeba šlehač s vyšším výkonem (otáčkami).

Zdroje: The Kitchn, Food&Wine, autorský text