Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zdraví z přírody: Uvařte si pampeliškový „med“, je to zázrak na pálení žáhy i nadýmání

istetiana / Shutterstock.com

Jaro je tady! A s ním nejen příjemné sluneční paprsky a teplejší počasí, ale i nový život. Příroda se probouzí, všude se zelená, pučí a kvete. A to je znamení, že na loukách, mezích i zahradách se objevují i první nesmělé žluté hlavičky pampelišek. Tyto květiny nejsou jen krásné, ale i zdravé a jedlé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v podobě lahodného pampeliškového medu. S jeho přípravou ale neotálejte – pampelišky kvetou jen od dubna do května či června.

Přečtěte si také

Konec odřeným nohám v létě: Sprej z Deichmannu, který funguje jako neviditelné silonky

Jaké má pampeliška účinky na zdraví?

Listy pampelišek jsou nejen krásné, ale také mají řadu zdravotních přínosů. Pojďme se podívat na některé z nich.

Detoxikace: Pampeliška je výborný detoxikant, pomáhá odstraňovat z těla toxiny a podporuje funkci jater. Díky močopudným účinkům podporuje také odplavování přebytečné vody z organismu.

Podpora trávení: Pampeliška stimuluje produkci trávicích šťáv a žluči, čímž posiluje trávení a vstřebávání živin. Pomáhá také při poruchách trávení, jako je nadýmání, pálení žáhy a zácpa.

Podpora imunity: Pampeliška je bohatá na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém a pomáhají organismu bojovat proti infekcím.

Další účinky

  • Snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru
  • Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti
  • Pomáhá při léčbě akné a ekzémů
  • Podporuje zdraví kostí a zubů
  • Zlepšuje kvalitu pleti a vlasů

Recept na domácí pampeliškový „med“

Vyrobit domácí pampeliškový med je snadné. Stačí nasbírat čerstvé květy pampelišek, nechat je přes noc macerovat, slít a poté svařit s cukrem. Dávka z 1 kilogramu cukru vystačí zhruba na 4 středně velké sklenice. Podle potřeby dávku vynásobte 2× nebo 3×, ať si uděláte zásobu na celý rok.

Co potřebujete?

  • 250 květů pampelišek (sbíraných zasucha, ideálně dopoledne)
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citrón bez jadérek (nebo jiný citrus, např. pomeranč)
LedyX / Shutterstock.com

Co udělat první den?

  1. V dopoledních hodinách, kdy je v pampeliškách nejvíce pylu, nasbírejte zhruba 250 květů. Pampelišky nesmí být mokré, proto je nesbírejte po dešti. Med by se mohl kazit.
  2. Doma květy propláchněte, abyste je zbavili hmyzu. Vložte do hrnce a přidejte 1 pokrájený bio citrón (v bio kvalitě neobsahuje pesticidy). Zalijte 1 litrem vody a přiveďte k varu.
  3. Při mírném varu povařte 10 minut. Nechte vychladnout, zaklopte hrnec pokličkou a nechte do druhého dne stát na chladném místě.

Jak postupovat druhý den?

  1. Po 24 hodinách obsah hrnce slijte přes plátýnko, a pokud v tekutině zůstávají nečistoty nebo kousky květů, zopakujte ještě jednou.
  2. Nalijte do hrnce, přidejte 1 kg cukru a za občasného míchání nechte rozpustit.
  3. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se z hrnce neodpaří část tekutiny. Nenechte jí ale vypařit příliš mnoho. Med po vychladnutí ztuhne.
  4. Ještě horký pampeliškový med plňte do sterilizovaných sklenic a zavařte na 80 °C 20 minut.

Tip na nákup zavařovacích pomůcek

Pokud často zavařujete, bude se vám doma hodit zavařovací hrnec. Jeho ceny začínají na 500 Kč za neautomatické hrnce a končí zhruba u 4 000 Kč za plně automatické hrnce s funkcí nastavení teploty a času a s přehledným displejem. Pokud zavařovací hrnec pořídit neplánujete, vystačíte si s obyčejným hrncem, na jehož dno dejte starou utěrku (aby se sklenice nehýbaly), teplotu sledujte teploměrem.

Zdroje: Kupi.cz, Healthline