Jaro je tady! A s ním nejen příjemné sluneční paprsky a teplejší počasí, ale i nový život. Příroda se probouzí, všude se zelená, pučí a kvete. A to je znamení, že na loukách, mezích i zahradách se objevují i první nesmělé žluté hlavičky pampelišek. Tyto květiny nejsou jen krásné, ale i zdravé a jedlé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v podobě lahodného pampeliškového medu. S jeho přípravou ale neotálejte – pampelišky kvetou jen od dubna do května či června.
Listy pampelišek jsou nejen krásné, ale také mají řadu zdravotních přínosů. Pojďme se podívat na některé z nich.
Detoxikace: Pampeliška je výborný detoxikant, pomáhá odstraňovat z těla toxiny a podporuje funkci jater. Díky močopudným účinkům podporuje také odplavování přebytečné vody z organismu.
Podpora trávení: Pampeliška stimuluje produkci trávicích šťáv a žluči, čímž posiluje trávení a vstřebávání živin. Pomáhá také při poruchách trávení, jako je nadýmání, pálení žáhy a zácpa.
Podpora imunity: Pampeliška je bohatá na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém a pomáhají organismu bojovat proti infekcím.
Vyrobit domácí pampeliškový med je snadné. Stačí nasbírat čerstvé květy pampelišek, nechat je přes noc macerovat, slít a poté svařit s cukrem. Dávka z 1 kilogramu cukru vystačí zhruba na 4 středně velké sklenice. Podle potřeby dávku vynásobte 2× nebo 3×, ať si uděláte zásobu na celý rok.
Pokud často zavařujete, bude se vám doma hodit zavařovací hrnec. Jeho ceny začínají na 500 Kč za neautomatické hrnce a končí zhruba u 4 000 Kč za plně automatické hrnce s funkcí nastavení teploty a času a s přehledným displejem. Pokud zavařovací hrnec pořídit neplánujete, vystačíte si s obyčejným hrncem, na jehož dno dejte starou utěrku (aby se sklenice nehýbaly), teplotu sledujte teploměrem.
Zdroje: Kupi.cz, Healthline