Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

„Za dva měsíce chcete shodit kila, co jste nabírali roky? Hazard se zdravím,“ říká nutriční terapeutka Hedvika Jakešová

Archiv Hedviky Jakešové / se svolením

Nutriční terapeutka a wellness koučka Hedvika Jakešová klade důraz na individuální přístup, udržitelné návyky a pochopení životních okolností. Tím pomáhá klientům ke zdravému vztahu ke stravování i pohybu. V rozhovoru se s námi podělila o své zkušenosti, přístupy k výživě, tipy na jednoduchá a dostupná jídla a také o své plány do budoucna.

Přečtěte si také

Kornout pro prvňáčky: Dát ho první den dítěti, nebo ne? Pro děti může mít hlubší význam

Kdo je Hedvika Jakešová?

Hedvika Jakešová je nutriční terapeutka a wellness specialistka, která vystudovala 1. lékařskou fakultu a VŠTVS Palestra. Ve své praxi propojuje vědecký přístup k výživě s komplexním pohledem na životní styl. Zaměřuje se na udržitelné změny návyků, které klientům pomáhají zlepšit zdraví i sebevědomí. Absolvovala vzdělání u Britské asociace nutričních terapeutů a specializuje se také na výživu budoucích maminek. Kromě toho napsala knihu Nejen o jídle, jejímž obsahem objasňuje, zda je důležitější výživa, či pohyb.

Co o sobě Hedvika prozradila?

Hedviko, absolvovala jste studium nutriční terapie na 1. lékařské fakultě a získala magisterský titul wellness specialistky na Palestře. Jakým způsobem propojujete tyto dva obory ve své praxi a jak to pomáhá vašim klientům dosahovat dlouhodobých výsledků?

Je pro mě důležité zohlednit, jaké okolnosti klienty v životě aktuálně provází. Protože to, co prožívají, se odráží i na jejich talíři. A někdy to nevyřeší jen správně navážená rýže. Spojením klasické nutriční terapie s wellness přístupem získává klient rozsáhlé informace, co všechno může ovlivňovat jeho stravovací a pohybové návyky. Dále je také nutné vzít v potaz jeho stavbu těla a s ní individuálně pracovat.

Inventurou prochází lednice, rodinná historie, aktuální životní události a samozřejmě zdravotní stav. Nejedná se tedy o příkazy, kterým se musí každý podřídit, ale pochopení situace. To například znamená, že pokud má člověk stresující období nebo se třeba jedná o nevyspalé rodiče, je nutné přihlédnout i k této okolnosti a někdy přijmout fakt, že redukce hmotnosti není na prvním místě, ale měla by být až jako vedlejší produkt změny.

Jakých nejčastějších chyb se lidé při změně životního stylu dopouští a jak se jich vyvarovat?

Očekávají výsledky hned a uchylují se kvůli tomu k extrémnímu a dlouhodobě neudržitelnému režimu. To pak vede k pochopitelnému porušení režimu, pocitu selhání a strachu z dalšího pokusu. Když přiberete, obvykle to má nějaký důvod. Nikdo nemůže očekávat, že kila, která přibíral roky, budou za dva měsíce pryč. Respektive, ano, může to být pryč, ale za velmi vysokou cenu, která je spíš hazard se zdravím.

Váš přístup je zaměřený na udržitelné návyky. Jak byste doporučila začít lidem, kteří se snaží změnit svůj životní styl, ale mají problém s motivací nebo se jim nedaří dosáhnout trvalých výsledků?

Takové zlaté pravidlo je soustředit se na bílkoviny, aniž byste měnili cokoliv jiného v jídelníčku. Může to vypadat zvláštně, ale pro lidi, kteří nemají mentální kapacitu na velké změny a velké kroky nebo detailní zkoumání svého jídelníčku, to může být velký pokrok. Právě bílkoviny jsou zanedbávaná složka jídelníčku, ale s naprosto zásadním dopadem na sytost, udržení svalové hmoty či imunitního systému.

Mnoho lidí se soustředí na diety nebo cvičení, ale zapomíná na psychickou pohodu. Jaký vliv má stres a duševní zdraví na naše fyzické zdraví a jak lze tento aspekt začlenit do zdravého životního stylu?

Významnou. Především změna návyků z vás nemá vysát život a být dalším stresorem. Změna má být něco pozitivního, co bude vaším spojencem a se zvládáním stresu vám pomůže. Stres celkově zhoršuje životosprávu, protože pod tlakem přichází potřeba hledat uspokojení jinde. Často ve vysoko kalorickém jídle, alkoholu nebo cigaretách a jejich elektronických variantách. Stres narušuje také spánek, což znamená méně energie přes den a následné další bažení po uspokojujícím jídle. Je to jako běh v minovém poli. Pokud situace dojde do stádia klinického psychického vyčerpání, je velmi náročné najít cestu zpátky a fráze „když se chce, tak to jde“ se stává prázdnou a neempatickou.

Definice zdravého životního stylu není pro všechny jednotná. Zatímco pro někoho může být pokrokem výše zmíněné zařazení bílkovin do každého jídla a 15minutová svižná chůze každý den, pro jiného zase kombinace komplexně vyváženého jídelníčku a pravidelného cvičení několikrát týdně. Obojí je v kontextu individuálních potřeb správné. A zároveň bych zdůraznila, že i lidé, kteří dle vzhledu vypadají fyzicky zdraví, mohou být kvůli intenzivní honbě za vzhledem duševně nemocní.

Archiv Hedviky Jakešové / se svolením

Letos jste vydala knihu Nejen o jídle. O čem je a na co se ještě můžeme tento rok těšit?

Kniha Nejen o jídle předá lidem veškeré informace o tom, jak skloubit typické náročné životní období a situace se stravovacími a pohybovými návyky, aby to fungovalo. Tento koncept na trhu dosud chyběl. Všude se dočtete, co máte jíst, jak vypadá vyvážený jídelníček, ale nikdo vám už nezmíní, jaké všechny překážky musíte překonávat, abyste se k takovému jídelníčku dopracovali. Určitě to není ze dne na den. Je to proces, který potřebuje čas.

Ještě v tomto roce plánujeme spojit síly s porodní asistentkou a nabídnout komplexní informace pro ženy, které plánují těhotenství nebo jsou těhotné. Právě období před početím a prenatální období je velmi zásadní pro budoucí zdraví dítěte, ale také matky. Za to, jak jíme dnes, jsou z velké časti zodpovědní naši rodiče a jejich stravovací návyky.

Vzhledem k tomu, že se specializujete na dlouhodobé udržitelné návyky, jaké konkrétní cíle si kladete pro sebe osobně v oblasti zdraví a wellness?

Můj osobní každodenní cíl je dostatek energie v průběhu dne, respektování aktuálních potřeb a probouzet se nejlépe další den ráno plná sil. Je to nejlepší ukazatel, že se o sebe staráte dobře a jste zdraví. To může každý den znamenat něco jiného. Vždycky to zahrnuje dostatek výživného jídla. Někdy to může znamenat i nějaké cvičení nad rámec mé běžné aktivity, a někdy to naopak může znamenat odpočinek. Žijeme na okraji malého města, takže to máme jen pár kroků do přírody, což je nejlevnější relax, který si můžete dopřát, i když na nějaké cílené aktivity nemáte čas. To je pro mě aktuálně asi nejdůležitější složka, která mi pomáhá zvládat běžný stres. A pak je tu i nějaká vnější péče o sebe, která se možná zdá jako samozřejmost, ale vlastně i to, že se staráte o pleť nebo vlasy, patří do konceptu wellness a ovlivňuje, jak se celkově cítíte.

Penne s mozzarellou a rajčaty
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Penne s mozzarellou a rajčaty

Připravte si vynikající těstoviny penne s mozzarellou a rajčaty, které si určitě oblíbí celá rodina. Tento Itálií inspirovaný pokrm je velmi chutný a hotový jej budete mít během chvilky.

Penne s mozzarellou a rajčaty
Švestkový koláč s bílkovou pěnou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Švestkový koláč s bílkovou pěnou

Upečte si s námi švestkový koláč s bílkovou pěnou, který si určitě zamilujete. Pojí se zde vláčné křehké těsto se šťavnatými švestkami a nadýchaným sněhem, což vytváří naprosto neodolatelnou harmonii chutí. Příprava je malinko náročnější, ale výsledek za to rozhodně stojí.

Švestkový koláč s bílkovou pěnou

Pokud jde o každodenní stravování, jaké jsou vaše tipy na přípravu zdravých jídel, která jsou nejen výživná, ale i chutná a jednoduchá na přípravu? Máte nějaké oblíbené recepty, které byste doporučila svým klientům?

Příprava začíná v lednici a ve spíži. Pokud nemáte v lednici potraviny, které je možné okamžitě sníst a dobře kombinovat, může pro vás být obtížné si jednoduché a výživné jídlo připravit. Pak to často sklouzne ke konzumaci velkého množství pochutin s vysokou energetickou hodnotou. Spíše než recepty doporučuji vždy zlatý základ lednice. Tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, cottage, mozzarella, vejce, šunka, konzervované ryby a hlavně dochucovadla. Pesto, za studena lisované ořechové nebo semínkové oleje a výrazná fermentovaná zelenina. Pak můžete poskládat z různých příloh jídla, která jsou do 10 minut na stole. Například noky jsou uvařené za pár minut, společně se smetanovým cottagem, pestem a rukolou nebo fermentovanou řepou získáte chuťově výrazné jídlo, které splňuje nutriční požadavky pro hlavní jídlo. A když není čas nebo chuť ani na vaření, tak si alespoň obložte rohlík nebo chleba. Pečivo není jedovaté a může to být skvělý spojenec v hektickém období.

Archiv Hedviky Jakešové / se svolením

Jak se stavíte k nákupům potravin v dnešní době, kdy ceny rostou a zdravé potraviny mohou být dražší? Máte nějaké tipy, jak nakupovat zdravé a kvalitní potraviny, aniž by to zatížilo rozpočet?

Může to být překvapivé, ale zdravé – preferuji tedy spíš spojení „potraviny vhodné (a nutné) na denní konzumaci“ – patří mezi ty levnější potraviny. Když porovnáte cenu malého slazeného jogurtu cíleného na děti a cenu velkého bílého jogurtu, často velký bílý jogurt stojí podobně a někdy i méně. Poměr živin by měl být až z 50 % pokryt přílohami. Ovesné vločky, kroupy, rýže, luštěniny, pohanka, jáhly opět patří k těm levnějším potravinám. Problém je, že je třeba lidé neumí kombinovat a mají nálepku právě toho „zdravého zrní“ a předsudek, že to určitě nebude dobré.

Drahé jsou trendy a potraviny mimo sezónu nebo nelokální. Nejnákladnější položkou jídelníčku je maso, ovoce a zelenina. Proto se rozhodně vyplatí ctít roční období, a pokud chcete ušetřit, sáhnout v zimě po červeném a bílém hlávkovém zelí, kořenové zelenině, cibuli nebo i mražené zelenině. Kvalitní potraviny také najdete běžně v každém obchodě. Rozhodně neplatí, že musí být potraviny drahé a jen ze specializovaných prodejen, aby byly kvalitní.

Absolutním základem, ze kterého pak vycházíte pro hlavní jídla, mohou být jednosložkové potraviny, jako jsou zmiňované obilniny, luštěniny, maso, vejce, zelenina, ovoce a ořechy nebo potraviny, jejichž složení je o pár ingrediencích, jako jsou neslazené mléčné výrobky nebo sýry. Což neznamená, že potraviny, které mají dlouhé složení, jsou špatné. Jen by neměly mít v jídelníčku denně tolik prostoru.

V jakých obchodech nejraději nakupujete potraviny a proč zrovna zde?

Ráda nakupuji v Lidlu. Mají příznivé ceny základních potravin a hlavně mě baví tematické týdny. Pečivo ale raději nakupuji v dobrých pekařstvích, i když to znamená si připlatit. Někdy si vystačím i s obyčejným bílým tukovým rohlíkem.

Podělila byste se s našimi čtenáři o váš oblíbený recept?

Není to úplně recept, ale spíš další tip na rychlé jídlo. Mám hodně ráda různé rýžové misky. Na vaření rýže používám rýžovar, abych nemusela stát v kuchyni a kontrolovat hrnec, případně mi rýžovar rýži ohřívá, než je čas jídla. Jako zdroj bílkovin může posloužit mleté maso, které jen rychle orestujete s cibulí a česnekem a na závěr přidáte miso pastu nebo můžete připravit sázené vejce.

Bezmasá varianta je výbornátempehem. A nakonec nezapomenu výrazně dochutit. Používám také kimchi. Z čerstvé zeleniny bílou ředkev nebo okurku. Na závěr zakápnu sezamovým olejem nebo posypu sezamovými semínky. Na jaře a v létě přidávám čerstvý koriandr a mátu. V zimě můžete doma pěstovat mikrobylinky a těmi to posypat. Je to velmi variabilní jídlo, které mám na stole každý týden, a jen upravuji zdroj bílkovin podle času a chuti. Rýže připravuji vždy více. Děti ji pak ještě svačí s jogurtem a ořechovým krémem, takže mám navíc vyřešenou i odpolední svačinu.

Zdroje: Kupi.cz