Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Neskutečně dobré churros podle receptu Josefa Maršálka. Přenesou vás na dovolenou do Španělska!

nelea33 / Shutterstock.com

Toužíte po sladké vzpomínce na španělskou dovolenou? Zkuste si doma připravit pravé churros! Tyhle křupavé tyčinky ze smaženého těsta, obalené v cukru se skořicí, jsou sice oblíbené i v Mexiku, ale jejich kořeny sahají až do Španělska. Dnes vám ukážeme, jak na ně podle receptu mistra cukráře Josefa Maršálka, jehož čokoládová omáčka k churros je prostě neodolatelná. Připravte si pánev, olej a pojďme společně vytvořit tuhle středomořskou klasiku!

Přečtěte si také

Měl by se zázvor loupat, nebo ne? Méně oblíbená varianta je podle odborníků výrazně zdravější

Odkud pochází churros?

Pokrmy ze smaženého těsta byly oblíbenou starověkou pochoutkou v celém Středomoří. Předchůdcem churros byly arabské teules, které s sebou přivezli Maurové na Pyrenejský poloostrov.

Maurská okupace Španělska trvala několik staletí a Španělé během této doby přejali i arabské kulinářské zvyklosti. To je případ i zmiňovaných teules. Šlo o pochoutku ze smaženého těsta, které se dělalo z mouky, vody a soli. Teules měly kruhový tvar a smažily se v horkém oleji.

Během staletí Španělé teules trochu vylepšili. Přidali do těsta další ingredience a změnili tvar původních teules na protáhlé hvězdicovité tyčinky. Tuto inovaci hodně ovlivnili španělští pastevci, kteří si tuto smaženou dobrotu brali s sebou na pastviny. Pojmenovali ji jako churros, protože svým tvarem jim připomínala rohy ovcí plemena churro.

Věnečky z odpalovaného těsta
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.

Věnečky z odpalovaného těsta
Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka

Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka jsou rychlý a skvělý moučník ke kávě, po kterém se u vás doma jenom zapráší. Vsadili jsme na jistotu a máme pro vás recept na ovocné taštičky podle cukrářského mistra.

Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka

Churros – recept

Ingredience na 1 porci:

Odpalované těsto

  • 80 g vody
  • 80 g mléka
  • 60 g olivového oleje
  • 10 g cukru krupice
  • 3 g soli
  • 150 g hladké mouky
  • 3 vejce velikosti M
  • 1 l oleje na smažení

Na obalení

  • 150 g cukru krupice
  • 10 g skořice

Čokoládová omáčka

  • 450 g mléka
  • 200 g hořké čokolády
  • 20 g cukru krupice
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 50 g kávy
  • 100 g másla

Postup:

  1. Svařte vodu s mlékem, solí a olejem. Jakmile začne tekutina vřít, přisypávejte po částech mouku a hněťte vařečkou, až vznikne pevná hmota. Poté směs odstavte a nechte trochu zchladnout.
  2. Do vlažné hmoty postupně zašlehejte vejce. Až jedno vejce pořádně vmícháte do těsta, přidejte další. Vejce musí být v těstě pořádně zapracovaná. Takto připraveným odpalovaným těstem naplňte cukrářský sáček.
  3. Připravte si čokoládovou omáčku. Do hrnce nalejte mléko a přidejte máslo, kukuřičný škrob, cukr a kávu. Rozmíchejte a vařte za stálého míchání nejméně 2 minuty. Poté odstavte z plotny a přisypte hořkou čokoládu. Rozmíchejte. Omáčka bude mít konzistenci pudinku.
  4. Do kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje a nechte rozpálit, churros musí v oleji plavat. Do horkého oleje stříkejte asi 5centimetrové kousky těsta, na oddělování doporučujeme použít nůžky. Smažíme dozlatova ze všech stran.
  5. Horké osmažené churros nechte okapat na tácku s papírovým ubrouskem a hned po okapání je obalte v cukru, smíchaném se skořicí. Podávejte s čokoládovou omáčkou.

Zdroj: Buchty po ránu, encyklopedie Britannica, Kupi.cz