Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Na vinnou klobásu mohou být Češi hrdí! Často ale dělají při přípravě chybu a pak praskne

New Africa / Shutterstock.com

Uzenina z mletého masa s výborným kořením, která potěší i ty největší gurmány, to je pravá klobása! Proč si vybrat právě vinnou klobásu a jak ji připravit, aby si pochutnala celá vaše rodina nejen o svátcích? Tady najdete pár jednoduchých tipů, jak ji udělat, tak aby nepraskla a měla křupavou krustičku.

Přečtěte si také

Spánek v natáčkách, maskách a pásce přes ústa. TikTok trend „morning shed“ rozděluje svět na dva tábory

Tradiční český výrobek

Fenomén jménem klobásy. Pomleté, případně sekané maso, které snoubí svou šťavnatost se správně zvoleným kořením. Některé jsou určeny k tepelnému zpracování, na jiných si můžete pochutnat i za studena. Jednou z tradičních českých klobás je vinná klobása.

Složení

Bílá klobása se sice může podobat bavorské bílé klobáse, ale tahle opravdu pochází z našich krajin. Je vyrobena z vepřového, případně telecího masa. Po jemném mletí je směs smíchána s rohlíky, které jsou nejprve namočeny v mléce. Nesmí chybět ani citronová kůra, muškátový květ a to nejdůležitější – bílé víno, které jí přenechává chuť i název. Hotovou hmotou je pak naplněno přírodní střívko. A to je vše!

  • Pozor – tato klobása není jako jiné druhy tepelně zpracována, je potřeba ji co nejdříve zkonzumovat.
nazarovsergey / Shutterstock.com

Jak se peče vinná klobása?

Nejčastěji ji seženete zatočenou do spirály. Někdy bývá opatřena špejlí pro snazší opékání v kuse. Někdo je opéká přímo, jiný je před samotným opečením vaří. A protože neodmyslitelně patří k oslavám Slunovratu, bývá také součástí štědrovečerní hostiny. Sváteční vinná klobása může být připravena v závislosti na chuti každé rodiny – a vlastně nemusí být jen sváteční.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Bramborová omáčka s klobásou a vajíčkem skvěle zasytí a navíc její příprava zabere jen chvilku. Tento tradiční recept podle našich babiček vás příjemně překvapí.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Zelňačka s klobásou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Zelňačka s klobásou

Poctivá hustá zelňačka s klobásou je velmi chutná a zdravá polévka. Stačí k ní přikousnout čerstvý chleba a zasytí vás na dlouhou dobu. Pravá zelňačka se dělá z kysaného zelí, je tedy nabitá mnoha vitamíny a minerály.

Zelňačka s klobásou

Jak vybrat nejlepší vinnou klobásu?

Kvalitní vinná klobása není blátivá a příjemně voní (ne po mouce). Přírodní střívko má být lesklé a pevné. Zapojte smysly a vybírejte pomalu – pozor si dejte i na příliš nízkou cenu.

Příprava

Není vinná klobása jako vinná klobása – protože se mírně liší receptury řezníků, mohou se stejně tak lišit přípravy v jednotlivých domácnostech. Někdo klobásu obaluje v mouce, jiný ji opeče samostatně. Dá se smažit na sucho na pánvi, dá se však ale také péct v troubě. Nejoblíbenější zůstává pozvolně smažení ve spirále. Tak se totiž vytvoří chutná a křupavá krusta. Před smažením na rozpálenou pánev přece jen přidejte pár kapek oleje.

  • TIP: Co dělat, aby klobása nepraskla? Můžete na pánev přidat trochu másla a přiklopit poklicí. Klíčem je však už zmíněné pomalé opékání – dopřejte klobáse čas.
Tomas Vynikal / Shutterstock.com

Vinná klobása pečená v troubě – recept

Nechce se vám stát u plotny? Vinnou klobásu připravíte pohodlně i v troubě. Postup je velmi jednoduchý, úplně bez práce to však nebude.

Ingredience:

  • Vinná klobása (množství dle potřeby)
  • Olivový olej nebo sádlo
  • Koření podle chuti (např. paprika, česnek, pepř)
  • Čerstvé bylinky (např. rozmarýn, tymián) – volitelné

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Klobásu potřete olivovým olejem nebo sádlem, osolte a okořeňte podle chuti, případně přidejte čerstvé bylinky. Položte ji na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 25–35 minut, během pečení ji pravidelně otáčejte, aby se rovnoměrně propekla a získala zlatavou barvu. Po upečení nechte klobásu pár minut odpočinout, aby se šťávy usadily, a poté ji servírujte s oblíbenými přílohami jako čerstvý chleba, hořčice či kyselé okurky.

Sbíhají se vám sliny? Zkuste další české klobásy

Jaké další klobásy pochází z Česka? Pochutnejte si i na dalších druzích klobás, které jistě dobře znáte.

  • Trampské cigáro je delší klobása, která obsahuje vepřové a hovězí maso se solí a kořením. Připravuje se uzením, může se tedy jíst za tepla i studena. V akci lze pořídit 100 g za 12 Kč.
  • Oblíbená je i moravská klobása, která obsahuje hrubě mleté hovězí a vepřové maso, papriku, česnek, kmín a sůl. Také v jejím případě se receptura může lišit dle výrobce. Pochutnáte si na ní i za studena. V akci nabízí 100 g za 20 Kč.
  • Ostravskou klobásu vytvořil soukromý řezník z Ostravy. Jde o vepřovou klobásu, která kombinuje libové sekané maso s jemně mletým. V akci můžete pořídit 100 g za 14 Kč.

Kvalita výrobců se různí, proto vždy sledujte složení klobás.

Zdroj: Kupi