Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co Češi jedí nejčastěji na štědrovečerní večeři? Letos vede hlavně pohodlí a úspora času

mattesak / Shutterstock.com

Letošní štědrovečerní večeře má podle průzkumu společnosti BILLA jasného vítěze. Mnohem zajímavější jsou ale měnící se preference spotřebitelů, co se týče příprav jídla. Z poptávky v obchodech jasně vyplývá, že čím dál více zákazníků dává přednost klidným svátkům bez honičky v kuchyni. O co je tento rok největší zájem? A jak k přípravě vánočních pokrmů přistupují sami zákazníci?

Přečtěte si také

Čekankový, agávový a spol. Srovnání přírodních sirupů ukázalo, že na hubnutí je vhodný jen jeden

Vede kapr, hlavně ten bez práce

Kapr bude i letos králem Štědrého dne, připravit ho plánuje až 82 % lidí, vyplývá to z průzkumu společnosti BILLA ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos. Druhou klasickou volbou jsou kuřecí a vepřové řízky, které rybu nahrazují či doplňují, a to nejen v rodinách s malými dětmi.

Co se ale postupem let mění, je přístup k přípravě. Zatímco 45 % lidí se stále drží klasických poctivých receptů bez úprav, mnozí si je různě zjednodušují nebo urychlují. Preference pohodlí je pak vidět i při samotném nákupu vánočních ryb.

Porcované filety válcují domácí kuchání

S každým rokem roste podíl těch, kteří si práci rádi usnadní a v obchodech sahají po již naporcovaných rybách, které doma nemusí zdlouhavě čistit. Tomuto trendu nahrává i skutečnost, že mnohé supermarkety upouští od venkovního prodeje živých kaprů a vakuově balené filety se stávají dostupnější a pohodlnější variantou.

„Data jasně ukazují, že Češi chtějí Vánoce tradiční, ale přípravu co nejjednodušší,“ říká Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace & Public Affairs BILLA Česká republika.

Alex_video70 / Shutterstock.com

Lákají i rybí alternativy

To, že je každoročně největší zájem o kapry (zejména porcované), potvrzují i další řetězce. Ty současně reagují i na rostoucí poptávku po jiných druzích ryb. Češi mají v oblibě lososa, o Vánocích ale přichází na chuť i více netradičním druhům.

„Nejoblíbenější rybou je kapr, v našich prodejnách nabízíme porcovaného a baleného českého kapra s certifikací Udržitelný chov ryb. […] Stále větší oblibě se těší také losos, jehož prodej každoročně roste,“ sdělil redakci Kupi Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Sváteční ústřice, krevety i mečouni

„Kapr je u nás k dostání v několika variantách – filety, půlky, i vnitřnosti na polévku. V posledních letech navíc roste zájem o lososa, ústřice, krevety či slávky, […] nově zákazníkům nabídneme tolik oblíbené kapří filety bez kůže,“ přibližuje také Aneta Turnovská, mluvčí hypermarketů Globus, ve kterých letos vánoční nabídku doplní i méně známé druhy, jako je například tuňák žlutoploutvý, pražma královská, mečoun, treska, okoun nilský, sumeček africký či chňápal rudý, papouščí ryba nebo kingklip.

Kupované cukroví slaví úspěch

Stejně jako v případě štědrovečerní večeře, také ohledně pečení se čím dál více Čechů spoléhá na kupované výrobky. Trendy jasně naznačují, že úspora práce a času pro mnohé vítězí a řetězce se tomu přizpůsobují.

Největší zájem je tradičně o vánočky, těch letos upleteme o deset tisíc více než minulý rok. Výrazně však roste i poptávka po vánočním cukroví. Letos ho vyrobíme o čtyři tuny více než vloni. Velké oblibě se těší dárkové kazety váženého cukroví,“ uvádí dále Turnovská.

  • Tip redakce: Nechce se vám péct? Kolekce vánočního „domácího“ cukroví letos nabízí nejen vlastní značka řetězce Globus, ale také Albert Excellent nebo Billa Premium.
BearFotos / Shutterstock.com

Jak připravují sváteční jídlo zákazníci?

Potvrzují trendy zachycené řetězci? Nebo se při štědrovečerních přípravách drží tradic? Na to jsme se v redakci Kupi ptali několika náhodně oslovených zákazníků i našich čtenářů. Jak to bude letos vypadat v jejich domácnostech?

  • „U nás jedině kapr. Já jsem stará škola a vždy si sám kuchám a porcuju celou rybu, takže na něco jiného pak není prostor. Naštěstí co děti vyrostly, tak si na kapra už nikdo nestěžuje,“ říká nám Miroslav (49 let).
  • „Štědrý den je jediný v roce, kdy opravdu připravujeme každému z rodiny to, co má rád a o co si řekne. Takže na stole máme jak kapra, tak lososa i kuřecí řízky. Jasně, zabere to víc práce, každý si ale maximálně pochutná a to je hlavní,“ prozrazuje naopak Lenka (37 let).
  • „Letos poprvé budeme mít kupované cukroví. A je to skvělý pocit, vědět, že už mám ‚napečeno‘ a nezabiju tím minimálně dva víkendy. Možná si s dětmi jen uděláme a nazdobíme vlastní perníčky, ale vyloženě pro zábavu, ne proto, že musíme,“ uvádí pro Kupi Marie (28 let).
  • „Všichni se na Štědrý den těší, a pak ho stráví celý v kuchyni a ve stresu, nechápu. Salát si připravujeme už den předem, na večeři pak děláváme rybu, kupuju ale filety, které jsou během chvilky hotové,“ potvrzuje pro redakci současný trend i Denisa (31 let).

Zdroje: BILLA, Globus; Albert a respondenti pro redakci Kupi.cz