Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Afrodiziakum i přírodní antidepresivum, to je prášek z kořene maca. Vyzkoušejte jeho účinky

Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

Peruánský kořen maca je známý především pro svůj pozitivní vliv na libido a potenci. Už málo se ale mluví o jeho ostatních účincích – a to je velká škoda. O mace se totiž dá říct, že se jedná o jakýsi druh přírodního antidepresiva. Člověk díky ní lépe zvládá stres, deprese, úzkostné stavy a fyzickou zátěž.

Přečtěte si také

Jak co nejlépe vyzrát na alergie? Vše si zapisujte a zajděte si na kožní prick testy

Na co je dobrá maca?

O zázračném peruánském kořeni maca, přezdívaném také jako peruánský ženšen, se říká, že zvyšuje libido u mužů i žen a celkově má příznivý vliv na sexuální život, ať už jde o samotný prožitek ze sexu, nebo plodnost.

To však nejsou jediné účinky, maca ovlivňuje lidský organismus v daleko širším měřítku a neměla by být spojována pouze se sexualitou. Peruánci užívají macu především pro její vliv na sílu, vytrvalost a odolnost, a to nejen fyzickou, ale také psychickou.

V minulosti s její pomocí také léčili anémii, tuberkulózu, rakovinu žaludku, impotenci, mužskou sterilitu, menstruační poruchy a symptomy menopauzy.

Digital Art StudioTH / Shutterstock.com

Maca pomáhá zvládat stres

Ne nadarmo je maca považována za potravu pro mozek. Funguje totiž jako adaptogen, což znamená, že pomáhá mozku reagovat na stres a přizpůsobovat se stresovým situacím. Někteří lidé mají po pravidelné konzumaci macy dokonce lepší a hlubší spánek.

Za ony adaptogenní účinky v mace jsou zodpovědné dvě chemické látky, kterým se říká macamidy a macaeny. Právě tyto látky zpomalují rozklad anandamidu, lidově řečeno hormonu blaženosti a štěstí. Mozek si tím pádem díky nim udrží vyšší hladinu tohoto hormonu po delší dobu.

Zajímavé je, že například schizofrenici mají anandamidu v mozku nedostatek a čím méně ho mají, tím horší formou nemoci trpí. Kromě anandamidu obsahuje maca také vitamíny (vitamín C, vitamín B6) a minerály (měď, železo, draslík, mangan).

Která maca je lepší?

Když už se rozhodnete macu koupit, v obchodech se setkáte se třemi typy mac, respektive se třemi možnými barvami – žlutou, červenou a černou, které seženete buď ve formě prášku, nebo tablet.

Nejběžnější macou je žlutá, která tvoří 60–70 % celkové sklizně a bývá také levnější. Macy červená a černá jsou už hůře sehnatelné, červená představuje 20–25 % produkce a černá 10–15 %. Přestože jsou dvě poslední jmenované vzácnější, nejde macu žlutou považovat za méněcennou. Naopak.

Maca žlutá je vhodná ke každodenní konzumaci za účelem dosažení dlouhodobé rovnováhy, červená a černá pak slouží spíše pro terapeutické účely. Macu můžete rozpustit ve vodě, přidat do smoothie, omáček nebo ji jíst jednoduše ze lžičky (pozor, nalepí se vám na zuby).

ADVTP / Shutterstock.com

Jaké má maca účinky?

Zatímco žlutá maca je neutrální, červená symbolizuje ženskou energii a černá mužskou. Neznamená to však, že by červená byla určena pro ženy a černá pro muže. Abyste z macy dostali maximum, je zapotřebí kombinovat všechny tři.

Klinické studie například dokazují, že červená maca je prospěšná pro správnou funkci prostaty, nadledvin, přispívá k lepšímu spánku, napomáhá zmírňovat úzkosti a stres.

Černá maca zase pozitivně ovlivňuje funkci mozku, působí proti tzv. mozkové mlze, bolestem hlavy, svalové slabosti, zlepšuje psychickou pohodu a přispívá k lepšímu sportovnímu výkonu.

Zdroje: themacaexperts.com, casopisroots.cz, healthline.com, themacaexperts.com