Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kolik masa je už moc? Většina lidí ho má na talíři skoro denně

AlexeiLogvinovich / Shutterstock.com

Existuje mnoho mýtů o tom, zda je konzumace masa zdravá, nebo zda by měla být nahrazena rostlinnou stravou. Bez ohledu na to, jakému typu stravování dáváte přednost, bílkoviny jsou klíčové v jídelníčku každého z nás. I když trend bezmasé kuchyně nabírá na síle v obchodech, kuchařkách i restauracích, stále u nás převládají lidé, kteří maso jedí a mají ho rádi. Jaké množství je ale ještě dobré pro naše zdraví?

Přečtěte si také

Od roku 2026 půjdou důchody nahoru. Dnešní senioři si přilepší, ale do penze se bude chodit později

Proč je dobré jíst maso?

Bílkoviny, vitamíny a minerály

Pro naše tělo jsou velice důležité bílkoviny – nejvíce ty z masa, vaječných bílků a mléčných výrobků. Maso nicméně obsahuje i spoustu dalších důležitých živin jako například vitamín B12, železo, zinek, hořčík nebo kyselinu listovou. Tyto látky lze ve stravě nahradit i z jiných, než živočišných zdrojů, nicméně vyžaduje to větší zájem o suroviny, ze kterých skládáme náš jídelníček.

Flotsam / Shutterstock.com

Účinky

Aby tělo tyto vitamíny získalo, je třeba jíst kvalitní maso, nejlépe z domácích chovů nebo v BIO kvalitě. Obzvláště zmíněný vitamín B12, který pomáhá s krvetvorbou či správnou funkcí nervového systému, jde navíc poměrně těžko nahradit potravinami neživočišného původu. I proto se tedy maso vyplatí konzumovat.

Hubnutí

Při redukci váhy je vhodné do jídelníčku zařadit maso krůtí, kvalitní hovězí nebo kvalitní šunku s vysokým podílem masa. Ideální jsou také ryby. Tyto produkty navíc podpoří růst svalové hmoty, takže se vyplatí jíst je i při cvičení.

Na co si dát při konzumaci masa pozor?

Pozor si však dejte na uzeniny – tělu moc bílkovin nepřidají, navíc obvykle obsahují velké množství soli. Z masa odstraňte i tučné části, dejte si raději ty libové. A pokud chcete zhubnout, vyvarujte se i vysoké konzumace červeného masa či vepřového.

Jak často jíst maso?

Kvalitní červené maso odborníci doporučují jíst v množství menším, než je 500 g týdně, to bílé ale můžete klidně častěji – spadá pod něj jak oblíbené kuřecí, tak i krůtí nebo například králičí. Bílé maso je dietnější (hodí se tudíž při hubnutí) a netvoří se z něj tolik karcinogenních látek jako z masa červeného. Na druhou stranu však obsahuje méně vitamínů.

Většina lidí má maso na jídelníčku skoro denně, i proto je ovšem důležité dbát na jeho správný poměr – nepřehánějte to s masem červeným a na talíři si čas od času dopřejte i rybu.

Halk-44 / Shutterstock.com

Příprava masa

Zdravá příprava

Důležité je také zpracování masa. Nejzdravější je připravovat ho v páře, dusit, vařit nebo ne příliš dlouho grilovat.

Nezdravá příprava

Smažením a pečením maso přichází o nejdůležitější vitamíny, proto se tyto způsoby přípravy ve větší míře nedoporučují. Neznamená to sice, že se jim musíte úplně vyhnout, zkombinujte je však alespoň se zeleninou a zdravou přílohou.

Pokud se budete řídit zdravými způsoby přípravy a vybírat si z kvalitních chovů, mělo by mít maso ve vašem jídelníčku rozhodně místo. Jestliže jste ale jeho odpůrci a z etických či jiných důvodů jej nejíte, nahraďte ho kvalitním zdrojem bílkovin a vitamínů, aby vaše tělo mělo vše, co potřebuje.

Zdroje: NZIP, NHS UK, Healthline