5 tipů, jak chytře klimatizovat dům nebo byt

5 tipů, jak vybrat klimatizaci Canva

Dorazilo léto a s ním i všudypřítomné horko. Prohlédněte si několik zaručených tipů, jak můžete ochladit vaši domácnost, aniž byste riskovali, že to zruinuje vaši peněženku nebo zdraví.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Jak lépe vychladit domácnost?

Při snaze o dosažení požadované teploty v jednotlivých místnostech v naší domácnosti nemusíme nahlížet jen na výkon klimatizační jednotky, ale také na to, jak zvýšit výkon klimatizace. Přinášíme několik tipů, jak toho lze dosáhnout.

Zatáhněte závěsy, rolety nebo žaluzie

Nejvíce tepla se do prostoru dostane přes okna, čím více se vám podaří je odstínit, tím lepšího efektu dosáhnete. Pokud nemůžete využít venkovních žaluzií, které mají nejvyšší účinek, pořiďte si husté, nepropustné závěsy.

Větrejte!

Nejlepší je větrat po ránu nebo přes noc, kdy jsou teploty nižší. Obzvláště u zateplených staveb mají zdi tendenci akumulovat teplo a držet ho v sobě i několik dní. Při větrání zajistěte i pohyb vzduchu – například otevřením dveří do další místnosti. Dosáhnete lepšího účinku.

Využijte větrák

Pokud si myslíte, že stačí jedna klimatizační jednotka na celou domácnost, jste na omylu. Je nutné chladný vzduch dostat do všech zákoutí vaší domácnosti. Nebojte se tedy využít i ventilátoru, který vám zajistí pohyb vzduchu i jeho rychlejší ochlazování.

Ventilátor v akci

Pořízení klimatizace

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ klimatizace, nejprve si ověřte, že máte prostor pro umístění klimatizační jednotky. To se týká především bytových domů, kde bývá mnohdy problém, kam venkovní jednotku umístit. Pokud tedy máte vhodné prostory, doporučujeme obrátit se na firmu, která se zabývá prodejem a instalací klimatizací. Právě teď je ideální čas na koupi klimatizace, protože firmy nabízejí velké letní slevy, které vám mohou ušetřit i několik tisíc korun.

Instalaci a výběr klimatizace přenechejte raději odborným firmám: „Nedoporučujeme, aby se zákazníci snažili spočítat potřebný výkon klimatizace sami. Nezáleží totiž zpravidla na velikosti místnosti, jako na její orientaci na jih/západ, velikosti a umístění oken, izolacích a dalších zdrojích tepla uvnitř, jako je sporák, mrazáky, počítače apod.,” radí Martin Mrajca ze společnosti 81 klima. 

Využívejte klimatizaci chytře

Existuje spousta druhů klimatizace. Od těch, které si můžete vyrobit vlastnoručně za použití PET lahví, ledu a větráku, až po ty nejsofistikovanější za desítky tisíc. Bez správného nastavení však nebude účinně fungovat ani jedna z nich. Jak správně nastavit klimatizaci, si přečtěte v tomto článku.

Nezapomínejte ani na pravidelné čištění a dezinfekci klimatizace. Především alergikům by znečištěná klimatizace mohla přinést více škody než užitku.